Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOSTITELJI

Kuhare i konobare u Hrvatskoj 
bi zadržale 20% veće plaće

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
10.09.2019.
u 06:00

95% od 1700 ispitanika ugostiteljske ankete
 smatra da je smanjenje poreza u izravnoj vezi s povećanjem njihovih plaća

Velika većina od 80 posto anketiranih konobara, kuhara i pomoćnih radnika u ugostiteljskim objektima smatra da su porezi previsoki i da bi im bilo bolje da odsele u inozemstvo. No, čak 90 posto ih u anketi nedavno osnovane Koordinacije ugostitelja, provedenoj među nešto više od 1700 zaposlenih, priznaje da bi ih povećanje plaće za 20 posto odvratilo od razmišljanja o odlasku iz Hrvatske.

– Naša interna anketa pokazala je da postoji prostor za napredak i da možemo motivirati ugostiteljske radnike da ostaju u Hrvatskoj. Ugostitelji su svjesni da bez kvalitetnih, zadovoljnih i motiviranih radnika nama opstanka – komentira anketu predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

Od 1700 anketiranih radnika u ugostiteljstvu čak 95 posto ih smatra da je smanjenje poreza u izravnoj vezi s povećanjem njihovih plaća, a više od polovice i da dobit ugostiteljskih objekata u najvećoj mjeri odlazi državi, odnosno jedinicama lokalne samouprave, dok 37 posto ispitanika misli kako novac najvećim dijelom ipak ide vlasniku ugostiteljskog obrta.

Kako god, iz Koordinacije ugostitelja poručuju da smanjenje poreza uistinu i treba preusmjeriti u veće plaće zaposlenima.

– Apeliramo na sve svoje članove da poboljšaju uvjete svojim zaposlenicima. Situacija je takva da oni ugostitelji koji to neće učiniti, jednostavno neće opstati na tržištu – kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sambo
10:13 10.09.2019.

Naravno da bi mogli poslodavci to izdržati i naravno da bi to spasilo iseljavanje ljudi, ali očito nekome je to jednostavno u interesu i ovo je rezultat...a ozbiljno povećanje plaće SVIMA ne samo kuharima, MORA biti uvijet, ne opcija, za normalan život...i kad se to dogodi tek tada će ljudi prestati iseljavati...a mačku o rep politička prepucavanja tko je kriv i bacanje prašine u oči o "useljavanju" ljudi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije