Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA RAZINI UNIJE

Kućanski uređaji uskoro dobivaju novu oznaku, evo što će to značiti za kupce

Pevec -centar Pula
Dusko Marusic/PIXSELL
18.02.2021.
u 18:09

Za manje od dva tjedna, dakle, hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizori i elektroničke zasloni nosit će naljepnice s novom revidiranom ljestvicom energetskih oznaka

Jedan dio elektroničkih uređaja, uključujući većinu grupa kućanskih aparata, u Europskoj uniji imat će novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojom je cilj lakše usporediti energetsku učinkovitost i prema tome odabir uređaja. 

Kupite li danas uređaj s oznakom A+++ kao stupnjem njegove energetske učinkovitosti, znajte da će isti takav od 1. ožujka nositi oznaku B. To znači da ćemo moći lakše uspoređivati efikasnost samih aparata i sukladno tome odabrati onaj koji je štedljiviji. 

Europska unija, naime, od ožujka za kućanske uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake (ocjene), prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje trošne do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske učinkovitosti. Oznake i boje na ljestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje. 

Energetski institut Hrvoje Požar u Zagrebu objasnio je promjenu za Poslovni Dnevnik. 

- Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski učinkovitiji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sustav ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Uređaj koji trenutačno ima klasifikaciju A +++ mogao bi dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. To ne znači da je uređaj odjednom manje energetski učinkovit. Samo znači da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici, što potrošačima olakšava odabir onog koji im odgovara i motivira proizvođače da postanu bolji. Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kôd koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami”, navode s Instituta, koji je u Hrvatskoj partner projekta Label2020. 

Riječ je o međunarodnom projektu koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 članica EU, a cilj Labela2020 jest dati potrošačima učinkovite informacije o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje, a isti podaci koristit će i distributerima i proizvođačima.

Za manje od dva tjedna, dakle, hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizori i elektroničke zasloni nosit će naljepnice s novom revidiranom ljestvicom energetskih oznaka, a od 1. rujna 2021. i izvori svjetlosti, odnosno lampe, žarulje i slično imat će takve nove oznake.

Ostale grupe proizvoda dobit će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Komentara 2

AL
alimitikvica
07:51 19.02.2021.

Danas nam dolaze svi uređaji s hrpom besmislenih papira o opasnostima, uvjetima, certifikatima i slično, ali bez Uputstva!!! Jedino što nam treba moramo skinuti s interneta, ali birokracija je ispunila zadatak i dodala nove milijarde tona papira. Kome u korist, kupcima sigurno ne?

JU
juice
20:42 18.02.2021.

Još jedna EU gluparija u nizu s tendencijom vječnih mijena u korist vlasnika industrija. Ono, moraš kupit novi, stari je veliki potrošač, direktiva kaže. A tko računa koliko energije se troši na kontinuiranu hiprer potrošačku agrndu? Da, kupit ću tv s A+++++++ oznakom na kojem je kontrast slike da ju jedva vidiš. Baš me briga koliko troši, bitno mi je da ima kvalitetnu sliku za vrijeme dok gledam sadržaj koji želim. Jednako tako i sa idiotskim usisavačima koji se prodaju u EU. Smanjena potrošnja i užasno slaba usisna snaga. Kao da je bitno koliko troši 7 minuta dok usisamo stan, kao da usisavam 24 sata na dan. Ovo su EU pizdarije u zdrav mozak u nizu. Što prije propadne ta fašističko-nacistička kolonizatorska pokvarena tvorevina to bolje. Ono, nas nepuna črtiri milijuna i kao faktor smo globalnih energetskih problema. Mater vam smrdljivu globalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije