Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljsko nasilje

Krvoproliće u Glini - Tko je kriv za smrt još jedne majke?

glina, štajdohar, ubojstvo
Foto: Arhiva VL-a
1/8
25.08.2010.
u 12:19

Nikolina je pala, sva u krvi, izvukao sam dijete koje se držalo čvrsto nogicama za umiruću majku. Drugo dijete je podletjelo pod kamion, priča očevidac.

Dvojica dječačića u dobi od dvije i četiri godine jučer su pola sata prije podneva u parku u središtu Gline, gdje su trebali biti sigurni i zaštićeni, gledali kako im otac Josip Štajdohar (29) iz pištolja puca u majku Nikolinu (23), a potom pokušava presuditi sebi. Nikolina Štajdohar preminula je u Domu zdravlja, a za Josipov život liječnici se još bore u sisačkoj bolnici. Prošlotjedni slučaj iz Benkovca, u kojem su brat i sestra ubijeni jer policija nije na vrijeme uspjela naći nasilnika, trebao je poslati snažnu poruku svim policajcima, socijalnim radnicima i sucima te ih natjerati da se zapitaju jesu li baš sve učinili u slučajevima obiteljskog nasilja koje imaju pred sobom da se takvo što ne ponovi. Na žalost, opet se ponovilo.

Tek izišla iz Sigurne kuće
Nikolina Štajdohar sredinom lipnja izišla je iz Sigurne kuće, gdje je bila smještena posljednjih godinu dana zbog suprugova zlostavljanja, te je našla stan u Sisku za sebe i djecu. Jučer je išla na savjetovanje u glinski Zavod za zapošljavanje, a odvela je i djecu na susret s ocem. Štajdohar, od ožujka njezin bivši muž, ispalio joj je dva metka u glavu dok je u naručju držala dvogodišnjeg sina i dok joj se stariji držao za suknju. Nakon toga Štajdohar je sebi pucao u glavu.

– Čuvši pucnje, dotrčao sam u park. Još živa, žena je pala na prsa i pritisnula dijete u naručju. Krv joj je šikljala iz glave. Uz pomoć prolaznika izvukao sam dijete koje je strašno vrištalo držeći se nožicama čvrsto za umiruću majku. Drugo dijete bezglavo je istrčalo na cestu ravno pred kamion vičući: “Tata je ubio mamu!” Spasila ga je samo prisebnost vozača koji je naglo zakočio i izašao iz kamiona te ga za ručicu doveo na nogostup. Josip je ležao korak-dva dalje, s pištoljem uz lijevu ruku – priča Vlado Šoštarić Kanader, zapovjednik vatrogasne zajednice.

Spis još nije došao na red

Očevidac Milan Zorić kaže da je vidio Josipa i suprugu s djecom na ljuljačkama te kako s djecom kreću mirno na drugu stranu parka, a malo poslije čuo je pucnjavu. Štajdohar ima podeblji dosje. Osuđivan je za krađe, prijetnje te nedopušteno držanje oružja koje je kod njega policija našla u više navrata od 2007. Prvi je put zbog nasilja u obitelji prijavljen u prosincu 2008., a lani je njegova supruga s djecom smještena u Sigurnu kuću. Policija je protiv Štajdohara tužiteljstvu podnijela izvješće te tri kaznene prijave za nasilje u obitelji, jedno na štetu supruge te dva na štetu sinova. Kako je moguće da je Štajdohar uza sve to imao pravo na susrete s djecom bez nadzora? Zašto sudski proces protiv njega, u kojem je tužiteljstvo tražilo godinu dana zatvora, još nije započeo kada su prema zakonu predmeti za obiteljsko nasilje žurni spisi? Spis je stigao na sud 11. veljače, no nije došao na red?! Na sudu kažu da rješavaju lanjske spise, imaju mnogo slučajeva obiteljskog nasilja, a ovaj ničim nije odudarao, pa ga se nije smatralo hitnim!?

– Štajdohar je u prosincu prekršajno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, a morao je proći i psihosocijalni tretman. Ovaj je spis “svjež” i nismo ga stigli obraditi. I da je stigao odmah na red, do sada ga ne bismo riješili, a i pitanje je kad bi išao na izvršenje kazne. Inače su nam hitni slučajevi kod uzdržavanja djece, a u pritvor idu počinitelji koji su više puta počinili djelo ili ako je žena jako pretučena. Nakon slučaja Kihalić u Petrinji, žurno reagiramo na ovakve slučajeve i počinitelji uglavnom ostaju pritvoreni do rasprave. Dosta njih ne prizna djelo, pa ih moramo pustiti – kaže Božena Perić s Općinskog suda u Sisku.

– Sve dok se ne individualizira odgovornost policajca, socijalnog radnika i suca koji su dužni poduzeti sve da zaštite žrtvu od nasilnika, sve dok jednom netko od njih ne bude odgovarao za propuste, bit će, na žalost, “otvorena sezona lova na žrtve”. Onog trenutka kada je ta žena prijavila muža za nasilje ona je ušla u sustav koji zna da joj je muž nasilan i koji je morao hitno reagirati. Strukture države trebale su biti jamstvo života ženi i njezinoj djeci, no ona je platila životom nečiji propust. Na žalost, problem obiteljskog nasilja kod nas se još bagatelizira – kaže Neva Tole iz Autonomne kuće Zagreb.

Žalosno je da svi uključeni u slučaj peru ruke i nabrajaju što su poduzeli, uvjereni da nisu pogriješili, a majka dvoje djece je mrtva.

Policija tako nabraja za što je sve prijavila nasilnika te da je za njega tražila psihosocijalni tretman koji je prošao i liječenje od ovisnosti o alkoholu koje može izreći sud. Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Stjepan Klarić ističe da su Nikolini pomogli naći smještaj u Sigurnoj kući te da su joj nekoliko puta dali i jednokratnu socijalnu pomoć, dodajući da on nema informacija da su se Nikolina i djeca viđali sa Štajdoharom...

Komentara 126

MB
mr_brown
14:21 25.08.2010.

dokada više????? karamarko ostavka!!! vlada ostavka!!!

Avatar Maxich
Maxich
18:24 25.08.2010.

a što nije sebe ubio? ovako je vlastitoj djeci uzeo majku. i to njima pred očima. strašno... pretužno...

UK
Ugo Kajvez
13:38 25.08.2010.

Vi svi junaci komanetatori niže koji navijate za smrtnu kaznu sigurno NIKAKDA niste digli ruku na ženu ili djecu !! ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije