Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ZA UBOJSTVO 51 OSOBE U DŽAMIJI

Krvnik Tarrant pokajao se što nije pobio još više ljudi

The sentencing for mosque gunman Brenton Tarrant takes place in Christchurch
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
25.08.2020.
u 19:01

Prijeti mu doživotna robija, a takva kazna nikada nije izrečena na Novom Zelandu

Dok sam ležao pod tijelima, mislio sam da ću umrijeti, znao sam da neću danas biti tu ako se pomaknem, kazao je jučer na suđenju Temel Atacocugu, jedna od mnogih žrtava krvavog pohoda krvnika Brentona Tarranta 15. ožujka 2019. Atacocugu je pogođen s devet metaka i od tada ne može raditi, ističući kako mu je šest metaka izvađeno, no tri su još u tijelu.

– Ne vidim pred sobom budućnost bez bolova. No, odlučan sam da pronađen pozitivni put ili da radom prevladam bol – naglasio je Atacocugu koji se na sudu prvi put susreo sa svojim krvnikom oči u oči.

Napad prenosio na Fejsu

Dok su se žrtve izmjenjivale i pred sudom u Aucklandu davale strašna svjedočanstva o pokolju u terorističkom napada u džamiji u novozelandskom gradu Christchurchu tijekom kojeg je ubijena 51 osoba, njihov krvnik Brenton Tarrant, koji za sebe kaže da je bijeli supremacist, priznao je krivicu za 51 točku optužbe za ubojstvo, 40 točaka za pokušaj ubojstva i jednu točku optužbe koja se odnosi na provođenje terorističkog napada.

Cijeli napad prenosio je uživo na Facebooku. Krvnik Tarrant, hladnokrvno je u lisicama i sivom zatvorskom odijelu sjedio bezosjećajan dok je gledao preživjele i članove obitelji žrtava napada koji su govorili na koji način se njihov život promijenio od masakra. Tužitelj Barnaby Hawes kazao je da je Tarrant policiji nakon uhićenja rekao da je želio stvoriti strah unutar muslimanske zajednice.

– Namjeravao je zastrašiti one koje opisuje kao osvajače, gdje svrstava muslimansko stanovništvo i općenito neeuropske imigrante – rekao je, istaknuvši da je napadač izrazio žaljenje stigao, kako je planirao, zapaliti džamije.

Većina žrtava bila je u džamiji Al Noor, a nakon nje napao je drugu džamiju prije nego je uhvaćen na putu prema trećoj. Tužitelj je podsjetio na 44 ubijena u džamiji Al Noor i na sedam ubijenih u islamskom centru Linwood i kazao da je Tarrant, naoružan s više komada oružja, otišao na ta mjesta kako bi posijao strah.

The sentencing for mosque gunman Brenton Tarrant takes place in Christchurch
1/12

Smješkao se u sudnici

U sudnici je pročitana i izjava Kadira Habiba, oca ubijenog Ozaira Kadira koji je bio na Novom Zelandu kako bi ispunio svoj životni san i postao pilot.

– Otišao je iz kuće 25. ožujka 2018. u potrazi za boljim životom. Vratio se 25. ožujka 2019. u lijesu – napisao je Habib. Sin Janne Ezat, Hussein Al-Umari, također je među ubijenima.

– Plačem za njim svaki dan – kazala je Janne Ezat okrenuvši se Tarrantu ne bi li ugledala barem malo kajanja. Na sudu je bio i Abdul Aziz, čovjek koji je hrabro otjerao ubojicu iz džamije i time spriječio još veći pokolj. On se žestoko obrušio na krvnika Tarranta koji se na sudu smješkao dok su ga užasnuto promatrali članovi obitelji žrtava nazivajući ga kukavicom. Preživjeli iz masakra jecali su i plakali.

– Smijao se tamo na sudu i izigravao muškarčinu, a kukavički je pobjegao kad se trebao suočiti sa mnom. Dajte mi 15 minuta s njim u ćeliji i vidjet ćemo hoće li se i dalje smijati – izjavio je Aziz, heroj tragedije iz Christchurcha.

Na Novom Zelandu najkraća predviđena kazna za ubojstvo je deset godina, a sud može odrediti doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Takva kazna nikad nije izrečena u toj zemlji.

Komentara 2

ZV
zvezdomor
22:11 25.08.2020.

Kako svi muslimani koji žele uspjeti u životu odlaze u mrske im zemlje neprijatelja, nevjernima ogavnim im kršćanima... svi navalili u evropu pa što ne ostanu u turskoj ili alžiru il.nek idu emiratma koji ih huškaju

CL
Clintistvud
21:26 25.08.2020.

Pa uvjek postoji prvi put,sve ispod doživotne je pomilovanje.Ipak vidimo što se desi i u drugim glavama i drugim vjerama,kad je krivo shvate kao ovaj čovjek.Vjerovatno je gledajuci Muslimanske napade koji su takoder krivo shvacanje vjere,donio suludu odluku o naoadu na dzamije zaboravljajuci da uvjek nastrada mali siromasan za nista kriv covjek.Za takav zaključak treba imati godina.Svi napadači sa bilo koje strane i u ratovima nemaju puno godina.Mladost,ludost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije