Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Krvnik iz Škabrnje radio u Uredu za nacionalnu sigurnost u SAD-u

renato petrov (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/3
21.09.2011.
u 10:44

Petrov tvrdi da nije kriv za masakr nad civilima. Pripadnik srpske paravojske, Hrvat po nacionalnosti, u odsutnosti je osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon što je pala Škabrnja, izvlačili su civile iz kuća i podruma. Mladen Uzelac ušao je u podrum u jednu kuću i tamo ugledao starca koji je pio bevandu. Kada ga je htio odvesti iz kuće i priključiti ga drugim civilima, ušao je Renato Petrov i rekao: “Što se patiš sa starim.” Potom je izvadio pištolj, pucao starcu u glavu i ubio ga.

Krvnik uhićen u Njemačkoj

Rekao je ovo Bruno Ivković na današnjem suđenju Renatu Petrovu (43), pripadniku srpske paravojske, Hrvatu po nacionalnosti, koji je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv hrvatskog civilnog stanovništva 18. studenog 1991. godine u Škabrnji. Petrov je uhićen u Njemačkoj u travnju ove godine, a u srpnju je izručen Hrvatskoj. Renato Petrov, kojeg tužiteljstvo tereti da je, provodeći velikosrpsku politiku, počinio ratni zločin u Škabrnji, danas je na upit o nacionalnosti nakon manje pauze rekao da je Hrvat, a potom je dodao da je američki državljanin i zaposlenik američkog Ureda za nacionalnu sigurnost. Njegov odvjetnik Dragan Jovanić rekao je kako vjeruje da Petrov stoga ima imunitet, no nije rekao za što. Dodao je da je zbog toga na suđenju bio i predstavnik američkog veleposlanstva. 

 – O ubojstvu starca u Škabrnji čuo sam od Mladena Uzelca, Srbina koji mi je to ispričao dok sam kao ratni zarobljenik bio u Kninu. Taj je Uzelac tamo služio kaznu zbog ubojstva strica, a u zatvoru je radio kao kuhar.

U jednom me je trenutku upitao odakle sam, a kada sam mu rekao da sam zarobljen 7. veljače 1993. nakon ranjavanja i da sam prebačen u Benkovac, pitao me znam li Renata Petrova koji je također Hrvat, a koji je vojni policajac u njihovoj vojsci. Kada sam mu rekao da me je Petrov pretukao u Benkovcu dan nakon zarobljavanja, Mladen Uzelac mi je ispričao što je Petrov napravio u Škabrnji – rekao je Bruno Ivković, koji je svjedočio da ga je Petrov premlatio u benkovačkoj vojarni.

Udarci nogom o glavu

– Ja sam iz Vukovara i, budući da su me nakon što sam 1991. godine maturirao zvali da idem u JNA, ostali smo na Ugljanu gdje su moji roditelji počeli graditi vikendicu. Priključio sam se hrvatskoj vojsci, a ranjen sam u Pridrazi gelerima u nogu. Zarobili su me i odveli u Benkovac. Tamo me je ispitivao Arkan, koji me nije tukao, ali su me tukla dvojica njegovih. Onda su me odveli k nekom majoru gdje su me opet tukli. Kada su mi izvadili jedan geler u ambulanti, odveli su me u ćeliju, gdje sam dočekao jutro. Oko devet sati ušao je Renato Petrov. Potjerao je dvojicu arkanovaca iz ćelije i počeo razgovarati sa mnom. Rekao mi je da je on Hrvat i po ocu i po majci, ali da nije, kao ja, otišao u ustaše. Rekao je da je ostao braniti srpsku nejač. Odjednom me je udario nogom u glavu. Pao sam s kreveta, a on me opet dignuo i ponovno me udarao. Sve je trajalo oko pola sata – svjedočio je Bruno Ivković.

Komentara 20

JA
jamanuša
23:27 21.09.2011.

9iuiiu

UT
utvara73
11:10 21.09.2011.

Naj lakše ubiti sirotinju koja se nemože braniti da bi se dokazalo herjostvo i snaga

Avatar million
million
14:44 21.09.2011.

Volim te Josipa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije