Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bili na konferenciji o HPV-u

Capak i njegova zamjenica su negativni. Ostali zaposlenici HZJZ-a moraju se testirati

Beroš i Capak u službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
19.06.2020.
u 09:53

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj jučer je bio 11

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak od sinoć je u samoizolaciji. Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan, što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu ni u kakvoj opasnosti. U samoizolaciji je i pomoćnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić Janković. Svi oni bili su na konferenciji za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade, gdje je bila jedna osoba koja je dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa.

Krunoslav Capak i njegova zamjenica negativni su na koronavirus, ali se moraju testirati ostali zaposlenici Zavoda koji su bili na konferenciji za novinare o HPV-u u ponedjeljak, gdje je bila osoba pozitivna na koronavirus. Tako da su sada, osim zaposlenika Zavoda, u riziku novinari, liječnici, publika...

Priopćenje HZJZ-a prenosimo u cijelosti:

"U ponedjeljak, 15. lipnja, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana je konferencija za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC. Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković,  zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić.

Događaj je organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutačno na snazi u Hrvatskoj, a usuglašene su s preporukama Europskog centra za sprječavanje  i kontrolu bolesti. 
Jučer je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa

Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji.  Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin  jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan, što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti.

Prema važećim preporukama, ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji. Želimo dodati kako i ovaj slučaj pokazuje da nikako nije vrijeme za opuštanje.

Video: Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Osoba koja ima sumnju na COVID-19 najvjerojatnije je zaražena isključivo zato što je bila slučajno u istoj prostoriji u krugu osoba koje nije ni poznavala, ali zahvaljujući ranom prepoznavanju blažih simptoma i odgovornosti, odmah je zatraženo testiranje i pravovremeno su obaviješteni svi kontakti, a osoba je odgovorno postupila u interesu javnog zdravlja.

Ovo jasno ukazuje da nema opuštanja te da naš susjed, kolega, kuma, prijateljica ili dijete uistinu mogu sasvim slučajno biti zaraženi koronavirusom. Iako se i ova situacija uspješno dovela pod kontrolu, podsjećamo sve na oprez i #ostanimoodgovorni", stoji u priopćenju.

Sve je komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Oni su bili na određenom stručnom sastanku gdje su bili u kontaktu s osobom koja je naknadno razvila simptome i bila je pozitivna. Mislim da se kolega Capak jučer i testirao, međutim, u ovom trenutku je negativan", rekao je Beroš.

Tko god radi ovaj posao može doći u kontakt s oboljelima", rekao je Beroš.. Kaže da se čuo s Capakom, da je kod kuće i da će nastaviti raditi punim tempom.

Ključne riječi

Komentara 37

DU
Deleted user
09:44 19.06.2020.

Poštovani, mi danas svjedočimo organiziranim napadima grobara na RH u Vukovaru (i to na žene i djecu) uz organiziranu pomoć pupavac-božinovićeve milicije i ostojićeve demagogije o "ZDS" i pod medijskim blagoslovom pera novinara iz liliputa koji krivotvore istinu da se radi o "sukobima navijača" a da se prije toga radilo o "napadu na srpsku manjinu". Ništa od toga nije točno! U PU Vukovarskoj ima više četnika i milicajaca te korumpiranih sudaca u DORH-u i lako onda krivotvore izvještaje u korist SANU-2 projekta. Ništa vi to ne vidite. Vama su jedini problem "hercegovci koji su vam sve popljačkali" i tzv. "krvožedne ustaše" i nitko drugi (eventualno Mađari), dakle vi samo vidite duhove. Probudite se! Probudite se prije nego što se probudili u Velikoj Srbiji (ako je još uvijek danas nadam se - nemamo)! I tko kaže da ti grobari nisu iz Srbije uvezli korona virus - namjerno?

DU
Deleted user
09:53 19.06.2020.

Ispada da više nitko ne smije dobiti temp.a ne daj bože da se zakašlješ dolaze po tebe u skafanderima

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
09:32 19.06.2020.

pazi ti postoji test na virus o kojem se navodno malo zna, nekakav novi soj koji je mutirao na tržnici..pa kako se zna da je mutirao uopće i da je novi virus, a da se tvrdi da se "malo zna o virusu"? nema apsolutno nikakve logike! ne pušim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije