Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napali salvinija

“Krunica služi za molitvu, a ne za političku borbu”

Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.05.2019.
u 20:14

Prizivati Boga za samoga sebe uvijek je opasno. Stranačka politika uvijek dijeli, a Bog je od svih, komentirao je državni tajnik Pietro Parolin

Ne samo katolička glasila, već i državni tajnik Vatikana kardinal Pietro Parolin, kritizirali su čelnika Lige i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija zbog upotrebe vjere u političke svrhe.

– Prizivati Boga za samoga sebe uvijek je opasno – rekao je Parolin te naglasio da “stranačka politika uvijek dijeli, a Bog je od svih”.
Salvini je, naime, na koncu mitinga europskih suverenista u subotu u Milanu izvukao iz džepa krunicu i podigao je prema nebu prizivajući Gospu (kip Gospe, koju stanovnici Milana nazivaju Madonnina, nalazi se na vrhu Duoma ispred kojeg je održan miting) da mu pomogne u ostvarenju političkih ideja.

Katolički listovi Avvenire, Famiglia Cristiana i Civiltà Cattolica optužili su Salvinija za instrumentaliziranje religije, na što je on odgovorio da se ponosi što uvijek sa sobom u džepu ima krunicu. Time je htio kazati da mahanjem krunicom prema nebu nije htio instrumentalizirati religiju, već pokazati simbol kojem pripada.

“Zapovijed da se ne spominje Božje ime uzalud znači da ga se ne smije upotrebljavati za vlastite potrebe”, napisao je na svom profilu na Facebooku glavni urednik isusovačkog glasila Civiltà Cattolica, otac Antonio Spadaro. Savjest bi trebala pomoći da se shvati “kako politički miting nije mjesto za litanije i da vrijednosti Isusova evanđelja nemaju s time ništa zajedničkog”, napisao je Spadaro.

Kršćanska savjest trebala bi izazvati prezir i poniženje vidjevši kako je prodavana, trgovana. Isus je na instrumentaliziranje Boga potjerao trgovce iz Hrama.

“Neka svatko drži svoj govor, na izborima se pobjeđuje ili gubi, ali pred Bogom potrebno je skinuti sandale”, napisao je Spadaro.
Tjednik Famiglia Cristiana, koji je već jednom osudio držanje Salvinija citirajući moto Vade retro (koji se kaže Satani da se povuče), sada piše kako je Salvinijevo mahanje krunicom i zviždanje dijela prisutnih na spominjanje imena pape Franje “jeka fetišističkog suverenizma”.

U Milanu se vidjelo ino instrumentaliziranje religije kako bi se “opravdalo sistematsko kršenje ljudskih prava u našoj zemlji”. List Talijanske biskupske konferencije Avvenire piše kako se “s krunicom moli, a ne vode se mitinzi”. Salvini je odgovorio da je on vjerojatno posljednji među kršćanima, ali uvijek sa sobom nosi krunicu.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
22:54 21.05.2019.

sastali se globalci i klerikalci i hoće da utamane evropsku civilizaciju i kulturu. i svako ko iole drugačije misli je fašista, nacišovinista i fašosadista.

ZI
zimerman
08:09 22.05.2019.

Nije istina da je Salvini prizivao Boga za samog sebe , htio je samo napomenuti da ne zaboravimo ko smo i šta smo . Ocigledno je da vama ljevicarima više smeta krunica nego serijatski zakon koji se polako ali sigurnorno širi po zapadnoj Europi.

SA
samoborka
20:32 21.05.2019.

miting?? opala,bravo Večernji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije