Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDVA PREŽIVLJAVAJU Okučanci se bore s teškom neimaštinom

Kruh i mlijeko za opstanak

18.11.2008.
u 15:38

Gotovo milijun kuna koji će se iz općinskoga proračuna ove godine izdvojiti za razne socijalne potpore, i time pomoći samo najugroženijima, podatak je koji potvrđuje kako se u Okučanima teško živi. Svjedoče o tome i stanovnici od kojih mnogi ne mogu spojiti kraj s krajem.

Nema se što stezati
– Ne bojimo se nadolazeće krize i dodatnoga stezanja remena jer se više nema što stezati – kaže Saveta Orobabić, koja prodajom svojih proizvoda na okučanskoj tržnici krpa kućni budžet. Slično razmišlja i Josip Đurčić, koji dodaje da su se samo rijetki snašli kako bi mogli solidno živjeti. Da stanje nije dobro, zaključio je za nedavnoga boravka u Okučanima i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, koji je kazao da se i Hrvati i Srbi zajednički trebaju boriti protiv istog neprijatelja koji se zove bijeda, nezaposlenost i nerazvijenost.

– Imamo velik broj starih, nemoćnih i materijalno nezbrinutih osoba i obitelji. Dobro nam je došao program Pomoć u kući koji je pokrenulo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Dobili smo 500.000 kuna i zaposlili 12 osoba koje skrbe za oko 200 starih ljudi. Svaki dan za 47 obitelji osiguravamo kruh, brašno i mlijeko, a pomažemo i obitelji s više školske djece te dodjeljujemo po šest učeničkih i studentskih stipendija – kaže općinski načelnik Aca Vidaković

Bez novca za vrtić
Dodaje da je i boravak djece u vrtiću postao socijalna kategorija jer su troškovi sve veći. Morala bi se povećati participacija roditelja u troškovima ili broj djece u vrtiću, što je teško ostvarivo jer i sada ima obitelji koji ne dovode djecu u vrtić jer nemaju novca.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije