Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATRAKCIJA

Krugovi u moru ispred naših otoka postaju mamac za teorije o NLO-ima

Dugi otok
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/4
13.05.2014.
u 11:57

Pravilni krugovi promjera 50-ak metara nisu rezultat upotrebe dinamita u ribarenju, nisu ni produkt naftnih istraživanja...

Misteriozni krugovi, ne u žitu, već u moru ispred više hrvatskih otoka mogli bi postati svjetska atrakcija, a dakako i mamac za mnoge kojima bi i ova pojava bila poticaj za teorije o izvanzemaljcima. Jer, pravilni krugovi promjera 50-ak metara nisu rezultat upotrebe dinamita u ribarenju, nisu ni produkt naftnih istraživanja...

– Pravilni su kao da ih je netko napravio vadičepom i kad se gleda iz zraka i u moru – kažu nam istraživači uz smijeh na spomen izvanzemaljaca, ali i dodatak da ovu pojavu definitivno treba istražiti jer nakon prve prošlogodišnje pojave u riječkom akvatoriju krugovi, pravilno raspoređeni svakih 300 metara zamijećeni su nedavno i kod Dugog otoka i to njih 28.

– Udruga Sunce je u ljeto 2013. za potrebe Javne ustanove Priroda radilo kartiranja morskih vrsta i staništa na području otoka Unija, Suska i Srakana. U pripremi istraživanja smo na aerosnimkama primijetili krugove u morskoj travi uz obale ovih otoka.  Pod krugovi mislimo na to da je okolo livada posidonije netaknuta, a unutar kruga je pijesak. Odnosno izgledalo je kao da je netko divovskim vadičepom odstranio posidoniju. Bilo nam je poznato da krivolov dinamitom ostavlja slične posljedice na posidoniju, primjere imamo na Žutu i Kornatima, međutim u krivolovu dinamitom ti krugovi su veličine od oko pet do deset metara promjera i variraju u veličini, a naravno nisu ni ravnomjerno raspoređeni. Krugovi koje smo mi zamijetili su svi identičnog promjera od 50 metara i na području Unija su svi bili međusobno udaljeni 300 metara i na istoj udaljenosti od obale. Nismo bili sigurni je li možda riječ o pogrešci na snimkama pa smo tijekom istraživanja i zaronili na tim lokacijama. Krugovi su tamo i njihovi rubovi su savršeno odsječeni od livade posidonije – istaknuo je Mosor Prvan iz splitske udruge Sunce dodajući da ne znaju kad su krugovi nastali i od čega, ali da posidonija iz nekog razloga ne raste preko rubova kruga niti su se njezine sjemenke proširile igdje unutar krugova, što bi bilo za očekivati.

– U razgovoru s lokalnim stanovništvom na Unijama ustanovili smo da ni oni nemaju pojma o čemu se radi. Neki od njih su ustanovili da je to vjerojatno povezano s pojavom NLO-a iznad Unija. Kad smo ih obavijestili o krugovima, nisu, naravno, znali za njih, ali su odmah pretpostavili tko ih je napravio. Gdje ćeš bolje za turizam nego da te posjećuju NLO-i – ističe kroz smijeh Prvan. Dodao je da su nakon povratka s prvog istraživanja ustanovili da krugovi postoje još uz obale otoka Premude i Molata, a najveći broj ih se nalazi uz obalu Dugog otoka.

– Mi smo ih nabrojili 28, ali sigurno ih ima više, samo što se ne vide na snimkama zbog odbljeska sunca na površini. Svi su veliki 50 metara i jedino što varira od otoka do otoka je međusobna udaljenost krugova – istaknuo je Prvan.

>> Otkriven misterij NLO-a iznad Čepina: Pogledajte snimku!

Komentara 11

BA
balic
13:12 13.05.2014.

Eto i vanzemaljcima dojadilo vise pravit krugove u zitnim poljima sad se prorjentirali na nase More..Jos da kojeg sretnemo na moru sa kotaricom u ribolovu bilo bi bas ono pravo da povjerujemo u ovakve price..do tada ovakve price ostaju samo price za praznovjerne..

TR
Trtko
13:19 13.05.2014.

Otisao ja na Google earth , i stvarno se vide krugovi snimjljeni sa satelita.

GO
goapsi
16:32 13.05.2014.

nije lose za pocetak da se privuku turisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije