Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija gradonačelnika

Krstulović Opara: Vi niste Split!

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/3
11.02.2019.
u 15:15

- Na žalost, s obzirom da se na najvišim razinama državne vlasti tolerira ustaški pozdrav 'za dom spremni', kao 'stari hrvatski pozdrav', nije ni čudo da se grafitima na zidovima ide koji korak dalje - nadodao je Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a

U ponedjeljak je Osnovna škola Skalice u Splitu osvanula išarana grafitima u stilu 'Mrzim školu, Mrzim Srbe', a reagirao je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Ovo što se protekla tri dana događa u Splitu suprotno je duhu uvažavanja, tolerancije i gostoljubivosti koju naš grad živi, njeguje i kojom se ponosi. Vjerujem kako je riječ o izoliranim nedjelima ljudi koji nanose štetu kako gradu Splitu tako i Republici Hrvatskoj. Split nije i neće biti grad koji tolerira govor mržnje i nasilje bilo kakve vrste. Iscrtavanje neprimjerenih poruka i simbola na Osnovnoj školi Skalice za svaku je osudu. Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem ozračja u kojima su ovakve i slične škrabotine apsolutno neprihvatljive. Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu. Poručujem im: vi niste Split! - rekao je Opara.

Oglasio se i Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a.

- Grafiti s fašističkim porukama mržnje, poput ovih na Osnovnoj školi Skalice, redovito nas podsjećaju na činjenicu da policija počinitelje ovakvih nedjela gotovo pa nikad ne otkriva. Isto kao što nisu otkriveni ni počinitelji uništenja oko tri tisuće antifašističkih spomenika. Bez obzira na to što se mržnja koje su puni zidovi deklarativno osuđuje od strane vlasti, neučinkovitost policije u ovakvim slučajevima se vidi iz aviona. Volio bih da sam u krivu, ali o otkrivaju ih tek onda kad se sami zaglave, primjerice ispod biste Rade Končara. A vidjeli smo da u nekim drugim slučajevima policija može biti učinkovita. Na žalost, s obzirom da se na najvišim razinama državne vlasti tolerira ustaški pozdrav 'za dom spremni', kao 'stari hrvatski pozdrav', nije ni čudo da se grafitima na zidovima ide koji korak dalje - poručio je Kotur i objasnio koliko negiranje antifašizma može biti štetno za hrvatske nacionalne interese.

- Više sam puta upozorio da profašističko ponašanje u Hrvatskoj može u konačnici dovesti u pitanje hrvatske granice. Ako se napada hrvatski antifašizam koji je Istru i Dalmaciju vratio Hrvatskoj, a veliča NDH koja je poklanjala hrvatski teritorij Italiji, onda nije ni čudo da se današnje hrvatske granice osporavaju u Italiji. Hrvatski 'anti antifašizam' dobrim je dijelom odgovoran što talijanski eurozastupnik Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke, smije bez da trepne reći 'Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!'; i govoriti o tim hrvatskim regijama kao dijelu Italije – upozorava Kotur.

Komentara 17

NE
Neo001
16:11 11.02.2019.

Delije došle provocirati u Split. Rane su još friške, a svi znamo da je crvena zvezda bila okupljalište četnika, zločinaca nad Hrvatima i danas je inkubator šovinizma i mržnje

OK
okolo
17:28 11.02.2019.

nima grada do splita.

TO
toljaga22
18:52 11.02.2019.

jok ti si

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije