Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni dan za HRM

Krstičević: Veliko zanimanje za studij Vojnog pomorstva u Splitu

Damir Krstičević
Borna Filic/PIXSELL
17.03.2018.
u 14:52

Ovo danas je velika stvar za HRM. Sretan sam da smo od prošle godine i sjednice Vlade do danas napravili sve organizacijske pripreme i da će u rujnu (u akademskoj godini 2018./2019.) po prvi put započeti taj program - rekao je ministar obrane Damir Krstičević

Budući časnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH od rujna ove godine imat će mogućnost školovanja na studijskom programu Vojno pomorstvo i za vrijeme petogodišnjeg integriranog sveučilišnog studija živjeti u Domu HV- a u Splitu, a zanimanje za taj program je jako veliko, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Studijski program je pokrenulo Ministarstvo obrane RH zajedno sa splitskim Sveučilištem, te u suradnji s Ministarstvom znanosti, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Upisna kvota će iznositi 37 studenata od čega će njih 30 biti iz Hrvatske ratne mornarice (HRM), dvoje iz MUP-a, dvoje iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te troje iz Crne Gore.

Vojno pomorstvo imat će tri smjera - Vojnu nautiku, Vojno brodarstvo i Vojnu elektrotehniku 

Današnji dan ministar Krstičević nazvao je povijesnim za HRM i pobjedničku Hrvatsku vojsku, naglasivši da vrlo intezivno rade na jačanju, nadogradnji i novim sposobnostima vojske. Podsjetio je da su do sada pokrenuli puno projekata, želeći da Hrvatska vojska svakog dana bude jača, spremnija i sposobnija, a sljedeća ključna stvar je obrazovanje.

Naglasio je da novi studij Vojnog pomorstva Republici Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji otvara perspektivu i suradnju sa susjednim državama.

"Ovo danas je velika stvar za HRM. Sretan sam da smo od prošle godine i sjednice Vlade do danas napravili sve organizacijske pripreme i da će u rujnu (u akademskoj godini 2018./2019.) po prvi put započeti taj program. Interes za program Vojnog pomorstva je zaista velik, zbog čega vjerujem da ćemo biti u prilici odabrati najbolje i za pet godina dobiti vrhunski obrazovanog pomorskog časnika koji će biti u poziciji zapovijedati i služiti svojoj Hrvatskoj, i da HRM zauvijek bude jamac sigurnosti i opstojnosti na hrvatskom Jadranu", kazao je na konferenciji za novinare ministar Krstičević.

"Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti“, dodao je Krstičević  poručivši: "Kao što Hrvatska kopnena vojska ima studij Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana program kadet vojni pilot, tako će od sada Hrvatska ratna mornarica imati program Vojno pomorstvo, koji će zahvaljujući ovom studiju dobiti kvalitetne pomorske kadrove i dostojno nastaviti pomorsku tradiciju“.

Poručio je da uz sinergiju znanja, iskustva i dugogodišnju pomorsku tradiciju, program ima sve predispozicije da bude uspješan. Studenti Vojnog pomorstva će imati besplatan smještaj i prehranu, te stipendiju, a nakon diplome ih odmah čeka posao. Pomorski časnici koji završe Vojno pomorstvo imat će početnu plaću od sedam do devet tisuća kuna, rekao je ministar na upite novinara.

U  ak. godini 2019./2020. studij Vojnog pomorstva i na engleskom jeziku

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović rekao je da će se već za nekoliko godina vidjeti rezultati današnjeg događaja. Istaknuo je  kako će to otvoriti puno mogućnosti suradnje, pogotovo s NATO-om i njihovim znanstvenim fondovima i institucijama.

Ocjenjuje da će se taj studij pridonijeti razvoju i Oružanih snaga RH i splitskog Sveučilišta. Rektor Anđelinović  najavio je da će se u akademskoj godini 2019./2020. studij Vojnog pomorstva otvoriti i na engleskom jeziku kojega će studenti pohađati uz plaćanje.

Studenti Vojnog pomorstva će tijekom pet godina školovanja dobiti teorijska i praktična znanja, poznavati i razumijevati stručna i znanstvena načela, te postupke važne za pomorsku struku i vještine, objasnio je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik Mate Pađen. Vojno pomorstvo imat će  tri smjera i to Vojnu nautiku, Vojno brodarstvo i Vojnu elektrotehniku.

Hrvatska četvrta zemlja u Europi po broju časničkog kadra

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić je istaknuo da je Hrvatska četvrta zemlja po broju časničkog kadra u Europi, i da je ispred nas samo Francuska, Velika Britanija i Poljska, zemlje s više od 50 milijuna stanovnika svaka, dok smo u odnosu na broj stanovnika i broj časničkog kadra prvi u Europi.

Prije početka konferencije za medije u vojarni "Admiral flote Sveto Letica - barba" započeo je Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". Mladi posjetitelji mogli su se informirati o studijskim programima za potrebe Oružanih snaga RH, Vojnom inženjerstvu i Vojnom vođenju i upravljanju, te posebno o novom diplomskom studiju Vojno pomorstvo.

Nakon multimedijalne prezentacije o sveučilišnim studijskim programima održan je obilazak sportskih objekata i kabineta u vojarni, kao i brodova HRM-a, te taktičko-tehničkog zbora.

Komentara 6

DU
Deleted user
17:18 17.03.2018.

krsticevicu hoce li im predavati isti oni koji predaju na ucilistu dr franjo tudjman znanstvenici jakovina koji vidi ustase oko sebe u 21.st ili dejan jovic koji ih moze nauciti samo to da hrvati nemaju pravo imati svoju drzavu...bolje jee angazirati profesore iz bg barem cemo znati tko su zar ne....

DU
Deleted user
15:30 17.03.2018.

ministre krsticevicu nemate se cime hvaliti jer opce poznata cinjenica je ta ...da u drzavi u kojoj je veca ekonomska kriza vece je zanimanje za vojne pozive ...ali vi cesto bjezite od cinjenica kao vrag od krstene duse...

RO
rotuutor
16:49 17.03.2018.

Zar nema nikoga iz Serbije?Oni imaju mornaricu na Moravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije