Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar

Krstičević u dvodnevnom službenom posjetu Makedoniji

Damir Krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.02.2019.
u 15:53

Damir Krstičević, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Makedoniji, izrazio je u utorak punu podršku Hrvatske Makedoniji u euroatlantskim integracijama i iskazao spremnost za daljnju zajedničku suradnju

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Makedoniji, izrazio je u utorak punu podršku Hrvatske Makedoniji u euroatlantskim integracijama i iskazao spremnost za daljnju zajedničku suradnju, priopćeno je iz MORH-a. Također, u ime hrvatske vlade Krstičević je čestitao makedonskom premijeru Zoranu Zaevu i potpredsjednici vlade i ministrici obrane Radmili Šekerinski na postignutom sporazumu kojim je riješeno otvoreno pitanje s Grčkom o imenu zemlje.

„Ovo je povijesni uspjeh koji će omogućiti Makedoniji nastavak euroatlantskih integracija i buduće članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Hrvatska će nastaviti pružati potporu Makedoniji na njezinom euroatlantskom putu i spremni smo s vama podijeliti naša znanja i iskustva. Drago mi je što je hrvatsko veleposlanstvo u Skopju bilo kontakt za NATO i što je Hrvatska pružila Makedoniji stručnu pomoć u uspostavljanju kontakata, organizaciji sastanaka i pregovorima s predstavnicima NATO-a“, kazao je. 

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je kako su ovo povijesni trenuci za Makedoniju: "Postigli smo važan dogovor s Grčkom, što je značajno za budućnost Makedonije. Drago mi je što ste u ovom značajnom tjednu posjetili Makedoniju i zahvalni smo na pomoći koju je Hrvatska pružila Makedoniji u integraciji u NATO. Hvala hrvatskoj vladi na velikoj podršci. Hrvatska i Makedonija su zaista veliki prijatelji", istaknuo je Zaev. 

Na sastanku s ministricom Šekerinskom istaknuto je kako su Hrvatska i Makedonija prijateljske zemlje koje imaju izvrsnu obrambenu suradnju. Ministrica Šekerinska je zahvalila Hrvatskoj na potpori koju kontinuirano pruža Makedoniji. "Hvala Hrvatskoj na svemu što je učinila za Makedoniju i u bilateralnim odnosima i u NATO-u. Hrvatsko veleposlanstvo nam je bilo kontakt za NATO i zaista nam je pružilo kvalitetnu pripremu i pomoć. Hrvatska i Makedonija zaista imaju dugo partnerstvo i prijateljske odnose. Drago mi je što u području obrambene suradnje imamo odličnu suradnju, posebno u području izobrazbe i obuke", istaknula je ministrica. 

Ministri su se složili kako je važan nastavak zajedničke suradnje naglasivši pritom: „Zajedno sudjelujemo u A-5 inicijativi koja je primjer izvrsne suradnje i zajedničke pripreme naših vojnika za djelovanje u operacijama i misijama u međunarodnom okruženju. Uspostavili smo i dugogodišnju izvrsnu suradnju u području obuke i izobrazbe makedonskih časnika na Hrvatskom vojnom učilištu“. 

Također, ministri su razgovarali i o proširenju suradnje i razmjeni iskustava u području pomoći civilnim institucijama te u području obrambene industrije. „Hrvatska ima izvrsnu obrambenu industriju i vidimo velik potencijal za buduću suradnju na tom području“, istaknuo je Krstičević. 

U sklopu službenog posjeta Makedoniji, ministar je posjetio i makedonske specijalne snage i izrazio zadovoljstvo posjetom i činjenicom što se obrambena suradnja Hrvatske i Makedonije dodatno proširila i na specijalne snage. “Hrvatska vojska vam je spremna podijeliti naša iskustva i pomoći vam u ustrojavanju, opremanju i obuci Grupe za specijalne kopnene operacije“, kazao je Krstičević. U nastavku posjeta, ministar Krstičević sastat će se i s predsjednikom makedonskog parlamenta Talatom Xhaferijem te predsjednikom države Đorgeom Ivanovim.

>>Pogledajte video: Damir Krstičević obratio se medijima i komentirao nabavu aviona

Komentara 3

MI
midea
02:45 06.02.2019.

u prijevodu dva dana trošenja našega novca !

22
2202Nata
18:01 06.02.2019.

Naš ratnik je pismen čovjek, valjda Makedonci neće umrijeti od smjeha kada budu čitali njegove bisere.....

JB
jonny_bravo
16:20 05.02.2019.

Ponio mu je vazelina, kod ovog našeg to je osnovno sredstvo rada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije