Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni zrakoplovi F-16

Krstičević: Moje odgovornosti nema, Hrvatska nije ništa kriva

Damir Krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.01.2019.
u 10:42

Još jednom je ustvrdio kako je govorio istinu o tzv. non-paperu, dokumentu u kojem je SAD navodno upozorio Hrvatsku da ne može dobiti onakve avione kakve je dogovorila s Izraelom

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je danas kako je Izrael trebao dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši kako na današnjem sastanku od predstavnika izraelskog Ministarstva obrane želi čuti mogu li to učiniti ili ne.  

Hrvatska je vodila proces nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova na iznimno transparentan način i vodila se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, ustvrdio je Krstičević dodavši kako će na današnjem sastanku vidjeti što će reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane.

Pogledajte video aviona F-16 na Plesu:

"To je bila njihova odgovornost, oni su dobili predodobrenje i sada su trebali dobiti konačno odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Želim čuti mogu li to i ako ne mogu, koji su razlozi zašto ne mogu", rekao je Krstičević novinarima uoči sjednice Vlade.

Još jednom je ustvrdio kako je govorio istinu o tzv. non-paperu, dokumentu u kojem je SAD navodno upozorio Hrvatsku da ne može dobiti onakve avione kakve je dogovorila s Izraelom, istaknuvši da Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korespondenciju SAD-a i Hrvatske. "Ona je za mene relevantna i ima težinu", kazao je i ponovio kako nikada nije vidio non-paper.

Podsjetio je kako su SAD dale Izraelu i Grčkoj predodobrenje da se mogu javiti na hrvatski natječaj, a nakon što je na natječaju izabrana izraelska ponuda, Izrael je SAD-u uputio zahtjev za konačno odobrenje. "Isključiva je odgovornost Države Izrael da to osigura", poručio je.

Nema ugovora, nema štete za proračun

Smatra kako u tome nema njegove odgovornosti jer je sa svojim timom učinio sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj dobije priliku dobiti potrebni borbeni zrakoplov. Hrvatska nije ništa kriva, sve smo napravili ispravno, postavili smo sva potrebna pitanja i imali sva potrebna jamstva, dodao je.

Upitan je li Hrvatska tražila bilo kakvo jamstvo ili bankovnu garanciju da će, ako posao propadne, sto milijuna kuna ići u državni proračun, Krstičević je odgovorio kako se radi o vrlo složenom poslu za svaku državu, pa su zato u natječaju inzistirali da države preuzimaju odgovornost za realizaciju posla.

Pojasnio je da su u tom slučaju koristili članke Zakona o javnoj nabavi koji se odnose na državno preuzimanje odgovornosti za realizaciju posla. "Nema ugovora, nismo ga potpisali i nema nikakve financijske štete za proračun", kazao je.

Na pitanje je li normalno da predsjednica Republike kao vrhovna zapovjednica OS-a RH javno govori koliko MIG-ova leti ili ne leti, podsjetio je da su ugovori o njihovoj modernizaciji potpisani 2013. godine i oni su trebali letjeti 800 sati sve do 2024. godine.

"Činjenica je da oni ne lete i da su na zemlji. Hrvatska u ovom trenutku ima ispravna samo tri MIG-a 21", rekao je Krstičević dodavši kako je netko odgovoran zašto je remont MIG-ova tako napravljen.

Damir Krstičević
1/10
Ključne riječi

Komentara 30

OB
ObrenM
13:03 10.01.2019.

Dali je itko ikad od politicara priznao krimen?

MA
maloprekosutra
10:49 10.01.2019.

A možda je taj "dokument" koji se pojavio u medijima napravio Varga ??

DU
Deleted user
10:52 10.01.2019.

Hrvatska je napravila krivo to što se u natječaju nije zaštitila penalima u slučaju da dogovor ne bude ispoštovan. Nije istina da Hrvatsku to ništa ne košta, tko je plaćao vrijeme svih tih ljude koji su odlučivali, pravnike, putovanja... Svee je to išlo iz proračuna i cifre se kreću zadigurno u milionima kuna. Možda nije Krstičević izravno kriv sli Hrvatdka jest oštećena i napravljena je pogreška koju su na kraju platiti građani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije