Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Krstičević: Lekcije nam drže oni koji su 90-ih pobjegli od rata

krsticevic
Igor Kralj/Pixsell
30.11.2011.
u 12:00

Preko čega ne bi prešao? – Kad bismo bili svjedoci nekog novog kriminala u HDZ-u, to bi za mene bilo razočaranje – kazao je general

Zašto ste se deset godina nakon što vas je Mesić prisilno umirovio politički aktivirali kroz savjetničko mjesto premijerke, a i na listi ste HDZ-a u X. izbornoj jedinici?

Nisam puno dvojio kada je riječ o prihvaćanju pozicije savjetnika premijerke Kosor, jer sam kao čovjek koji je sudjelovao u ratnim uspjesima Oružanih snaga smatrao da imam što reći u tom području. Budući da sam završio sve razine vojne izobrazbe, od srednje vojne škole, vojne akademije pa do ratne škole američke vojske (US Army War College), dalo mi je to za pravo vjerovati da mogu pomoći u sagledavanju obuhvatne slike našeg obrambenog i sigurnosnog sustava. I u praksi sam prošao sve razine zapovijedanja, od voda do gardijske brigade u Domovinskom ratu, a nakon toga i zbornog područja. Vojnu karijeru okončao sam na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Doista, u vrijeme prihvaćanja dužnosti premijerkina savjetnika nisam razmišljao o aktivnijem političkom angažmanu niti je o tome bilo govora. Ipak, s vremenom, kroz suradnju s premijerkom i pojedinim ljudima s čijim sam resorima surađivao, shvatio sam da imam životnu priliku učiniti i nešto više. Po svom sam profilu čovjek snažne inicijative, volim raditi i još uvijek imam dovoljno idealizma da bih želio mijenjati svijet. Prije svega Hrvatsku.

Kada ste umirovljeni, imali ste tek 31 godinu, a mnogi se slažu da ste bili jedan od perspektivnijih kadrova u vojsci. Kako vam je palo umirovljenje? Biste li danas ponovno potpisali pismo zbog kojeg ste umirovljeni?

A kako bi ikome palo umirovljenje u 31. godini? Svi koji su imali priliku upoznati me znaju moje radne navike i siguran sam da su osjetili moju energiju i temperament, moju želju za stvaranjem. I odjednom netko odluči da više niste potrebni. Sva vaša znanja, vaše teško stečeno iskustvo u jednom trenutku postanu bezvrijedni. A zbog čega? Zbog toga što smo kao časnici proistekli iz Domovinskog rata željeli upozoriti na očigledan proces njegove kriminalizacije i diskreditacije svih njegovih vrijednosti. Na žalost, vrijeme nam je dalo za pravo, jer se dogodilo sve ono što smo predviđali. Kao rezultat tog smišljenog procesa, teme vezane uz vrijednosti Domovinskog rata i časnu ulogu branitelja danas su u hrvatskom društvu tabu. Za dobar dio hrvatskih građana nema razlike između Tuđmana i Miloševića, između Gotovine i Mladića, između Oluje i “balvan-revolucije”. Prevladala je neka vrsta srpske teze “svi smo mi isti, svi smo podjednako krivi”. Oni koji su devedesetih prekriženih ruku stajali na sigurnoj udaljenosti sada drže lekcije o domoljublju, moralu, građanskom društvu, civilizacijskim vrijednostima i čemu sve ne nama koji smo bili spremni za tu istu zemlju dati sve, pa i vlastite živote. Bih li danas potpisao takvo pismo? Ostajem iza svake riječi njegova sadržaja. Možda bih samo bio mudriji i pokušao se suprotstaviti drugim metodama. Ne dati povoda da nas se makne i tako otvori prostor za još lakše dovršenje procesa zamjene teza.

Preko čega u politici ne biste mogli prijeći?

U politici više od svega cijenim vjerodostojnost. Gubitak vjerodostojnosti nešto je preko čega ne bih mogao prijeći. Ako za godinu-dvije budemo svjedoci nekih novih afera iz područja korupcije, zloporabe položaja i ovlasti ili gospodarskog kriminala, a da u to bude upleten netko iz naše stranke, to bi za mene bilo krajnje razočaranje i nestanak naše vjerodostojnosti. Preko toga ne bih mogao prijeći, jednako kao što ne mogu prijeći preko djela ugroze nacionalnih interesa, kriminalizacije Domovinskog rata, stigmatizacije branitelja i sl.

HDZ je pod ozbiljnim sumnjama da se stranka financirala iz crnih fondova, a u borbi protiv korupcije zasad je palo najviše hadezeovaca. Kako ste se u takvim okolnostima odlučili ipak prikloniti toj stranci?

Politička platforma s koje programski djeluje HDZ istovjetna je mojim političkim stajalištima. Smatram se demokršćaninom sa snažnim nacionalnim, ali i socijalnim osjećajem, pa sam od početka višestranačja doživljavao HDZ svojom strankom. HDZ se bezrezervno odlučio suočiti s korupcijom i osloboditi se balasta koji su stvorili neodgovorni i nesavjesni pojedinci. Impresionirala me čvrsta determinacija premijerke da bez obzira na cijenu spere sa stranke sve ono što može štetiti budućem radu i povjerenju njenih odanih glasača.

Kako to da je M-SAN grupa, u kojoj ste član NO-a, angažirala tvrtku bivšeg premijera Sanadera za savjetovanje?

M-SAN grupa je kroz svoje podružnice prisutna u svim zemljama bivše države. Tamo je investiran veliki kapital, a tvrtka je svakodnevno suočena s mnogim preprekama. Za premošćivanje tih prepreka koristimo veći broj domaćih i inozemnih tvrtki. Tvrtka Alia savjetovanje legalnim je ugovorima bila angažirana za pomoć u određenim segmentima poslovanja. U tim segmentima ostvareni su znatni poslovni pomaci, koji su u konačnici pokazali poslovnu opravdanost ovog angažmana. Jasno mi je da, iz današnje perspektive, bilo koji kontakt ostvaren s bivšim premijerom poprima sasvim drukčije konotacije. No isto je tako jasno da je naša poslovna suradnja transparentna i smatram da ne ostavlja prostor za špekulacije.

Komentara 142

HS
Hrvatski sin
17:01 30.11.2011.

da su samo pobjegli,ti crvendači su i sudjelovali u agresiji na RH. nevjerujem da će takvi doć na vlast,po svakoj zdravoj logici.

OB
-obrisani-
21:30 30.11.2011.

Pitam se,....tko je njega gurao sa 26 godina?

VT
vozac-traktora
14:00 30.11.2011.

Istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije