Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisega ročnika

Krstičević: Hrvatski vojnik je brend cijenjen u društvu

Prisega
MORH
09.06.2018.
u 15:49

Domovini je prisegnulo 160 ročnika, od čega 27 ročnica.

Mladi su nova snaga koja naš obrambeni sustav čini jačim, boljim i otvorenim za nova znanja, iskustva i izazove – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na svečanoj prisegi 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni 123. brigade HV u Požegi.

Domovini je prisegnulo 160 ročnika, od čega 27 ročnica. To je ujedno i drugi ovogodišnji naraštaj, a završetak obuke planiran je 6. srpnja ove godine. Obraćajući se okupljenim ročnicima, Krstičević je istaknuo kako Hrvatska oprema i modernizira svoju vojsku najsuvremenijom opremom kako bi u svakom trenutku bila što spremnija. Pozvao ih je da imaju na umu da su poginuli hrvatski branitelji svojim životima skupo platili slobodu naše domovine i da Domovinski rat predstavlja temelj hrvatske države. On je naglasio kako služenje domovini nije zanimanje, nego poziv koji podrazumijeva domoljublje i sa sobom nosi veliku odgovornost, ali ujedno i veliku čast.

- Gledajući vas ovako postrojene, čvrste i mlade ljude pune energije i optimizma, uvjeren sam u sjajnu budućnost hrvatske vojske. Hrvatski vojnik je brend, cijenjen je u društvu i uvijek je uz svoj narod, spreman pomoći. Vi ste nasljednici hrvatskih branitelja. Svojim djelima budite i vi primjer našoj zajednici – poručio je Krstičević, pozvavši sve zainteresirane da se pridruže velikoj obitelji Hrvatske vojske koja će im pružiti sigurno zaposlenje, dobra materijalna prava i mogućnost napredovanja.

Prisega
1/40

U prva četiri mjeseca ove godine za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavila su se 443 kandidata, među kojima i 73 žene. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas obuku je uspješno završilo 7.339 kandidata, od čega 849 žena.

Čestitajući im na motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH, načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov poručio je ročnicima kako su se ovom prisegom obvezali na vjernost domovini, na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona, kao i na čuvanje i razvijanje vrednota na kojima je utemeljena pobjednička Hrvatska vojska.

- Služenje domovini i očuvanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojnu službu, jedna je od najtežih ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća. Dragi roditelji i rodbino naših ročnika, budite ponosni na njih! Odabrali su najčasniji i najplemenitiji način na koji se može služiti svojoj domovini i njezinim građanima. Podržimo ih na njihovom putu koji nije lak, ali je častan i izazovan - poručio je general Šundov.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Tijekom obuke obučavat će se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisan uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu. Uz ministra Krstičevića svečanosti su prisustvovali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić te brojni drugi gosti i uzvanici.

Komentara 26

KR
Krotila
16:11 09.06.2018.

živila Hrvatska pobjednička vojska

Avatar Oneill
Oneill
17:02 09.06.2018.

Nešto puno se piš o vojski za mene previše nije baš poželjno.

DU
Deleted user
23:22 09.06.2018.

@antonelića boli bilo šta da je HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije