Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilježavanje 25. obljetnice

Norac prvi put na obilježavanju akcije Medački džep

Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/25
09.09.2018.
u 18:01

'Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje'

Operacija Medački džep, nakon prethodno uspješno provedene operacije Maslenica, bila je nastavak povratka okupiranih hrvatskih teritorija. Uspješno planirana i provedena operacija rezultirala je otklanjanjem i potpunim neutraliziranjem topničke ugroze grada Gospića i oslobođenja ovog teritorija Republike Hrvatske.

U organizacijskom smislu ova je operacija pokazala da je Hrvatska vojska dosegla razinu organiziranosti i opremljenosti koja je omogućila izvođenje složenih vojnih akcija i operacija, a u strateškom smislu da ima sposobnosti da sama može osloboditi okupirani teritorij – kazao je ministar obrane Damir Krstičević na jučerašnjem obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Medački džep, istaknuvši da je njome sačuvan Velebit i nastavljeno daljnje oslobađanje zemlje.

Na obljetnicu akcije u Gospić je stigao i Mirko Norac, jedan od ratnih zapovjednika, koji je bio osuđen za ratni zločin u Gospiću i Medačkom džepu na 15 godina zatvora, a na slobodu je izišao 2011., nakon dvije trećine odslužene kazne. Zbog presude su mu oduzeti činovi.

RTL javlja da je Norac bio prvi put na obilježavanju akcije Medački džep. Ratni zapovjednik nije bio dijelom službenog protokola, no kazao je da akcija ne vuče nikakve repove i da je provedena po pravilima Ženevske konvencije:

– To što neki izmišljaju i rade od toga cirkus, to je neki drugi problem – prenosi N1 Norčeve riječi.

– Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama – kazao je ministar Krstičević.

U Gospić su jučer došli i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, izaslanici predsjednice, predsjednika Sabora i ministra hrvatskih branitelja, branitelji sudionici akcije, članovi obitelji poginulih te čelnici lokalne vlasti, među kojima je bio i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović.

U sklopu obilježavanja obljetnice održan je i letački program akrogrupe Krila Oluje, a visoki su dužnosnici na središnjem gradskom trgu obišli taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Akcija Medački džep počela je u svitanje 9. rujna 1993. U samo nekoliko sati oslobođeno je oko 225 četvornih kilometara okupiranoga teritorija tzv. Medačkog džepa koji je obuhvaćao sela Počitelj, Čitluk i Divoselo, odakle je srpsko topništvo razaralo Gospić.

Tijekom borbenih djelovanja pa sve do povlačenja hrvatskih snaga – od 9. do 17. rujna 1993. – poginula su šestorica pripadnika HV-a i sedmorica pripadnika postrojbi specijalne policije MUP-a, a 53 su ranjena.

>> Pogledajte video i saznajte - Koja se oružja proizvode u Hrvatskoj

Komentara 76

DD
ddh
15:58 09.09.2018.

Nakon Medackog dzepa iz kojeg su cetnici mjesecima bombardirali i u kojem je svaka baba od cetnika bila naoruzana do zuba, nakon oslobodjenja podignute su optuznice protiv tuceta hrvatskih casnika i protiv onih koji su branili Gospic, a niti jedna optuznica protiv cetnickih zlocinaca. Generalu Mirku Norcu su Faber i ostali iz Bajicevog DORH-a tovarili nikad pocinjene zlocine, a sudkinja Saric iz komunisticke Rijeke osudila Generala i ostale branitelje na desetke godina zatvora, zato jer su se branili od cetnika, a na osnovi svjedocenja od Save Strbca repariranih svjedoka i na osnovi laznih i izmisljenih "dokaza" konstruiranih od strane Cicka, Puhovskog, a pogotovo od strane Terselicke i Z. Pusica. A tu ne treba zaboraviti i djelovanje stranke s Iblerovog trga, a pogotovo bivsih predsjednika Mesica i Josipovica. Niti jedan medij u Hrvatskoj nije do danas obradio tu temu i niti jedan t.zv. "novinar" nije postavio pitanje, kako to da oni koji se brane postaju osudjenici, a oni koji su napadali i bombardirali Gospic i koji su ubijali i klali Hrvate danas mirno secu po Hrvatskoj. Tu i takvu rabotu nije DORH sa njegovima Bajicem ili t.zv. "pravosudje" s njegovom Sarickom moglo provoditi bez orkestralne podrske medija u Hrvatskoj, mediji koji su bili, a i dan danas jesu neka vrsta pete kolone cetnika u Hrvatskoj.

RK
RKatinic
14:48 09.09.2018.

Da je Mirko Norac Amerikanac, danas bi njegovo ime nosio neki nosac zrakoplova.Usput, sve koji ce negativno komentirati ovaj clanak o Norcu javno i unaprijed pitam::zasto negativno ne komntirate clanak o cetniku Vucicu i njegovom skandaloznom govoru na Kosovu?

KO
koraknaprijed
15:05 09.09.2018.

Norac je jedan od rijetko hrabrih ljudi koji došao u Liku u najgorim trenucima rata i zaustavio jugo/četnička razbojništva nad Hrvatima, to sto je na kraju postupio van dobrog ponašanja u ratu, to je razumljivo,partizani su napravili tisuću puta veće zločine poslije završetka drugog svjetskog rata i nisu odgovarali za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije