Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGRAM

Krsnik je za Bandića založio svoj šesterosobni stan

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
10.11.2014.
u 19:10

Papiri o stanu stigli na sud sa žalbom zbog zadržavanja u istražnom zatvoru

Za slobodu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića svojom imovinom jamči jedan od njegovih branitelja, odvjetnik Krešimir Krsnik. Kao zamjenu za istražni zatvor, Krsnik je zagrebačkom Županijskom sudu ponudio svoj šesterosobni stan od gotovo 500 četvornih metara u Boškovićevoj ulici 8 u Zagrebu. Krsnikov stan u centru grada (u kojem mu je smješten ured) vještak je procijenio na 5,89 milijuna kuna.

Sve blokirano

Bandić nije mogao za jamčevinu ponuditi ništa od vlastite imovine jer mu je zbog istrage sve što ima pod blokadom, dok su ponude koje su, kako kažu njegovi odvjetnici, stizale svakodnevno od pojedinih građana (o nekima je pisao i Večernji) ipak neprihvatljive. Nekretnina odvjetnika Krsnika i svi podaci o njoj, od procjene do oznaka pod kojima je upisana u zemljišne knjige, na Županijski sud u Zagrebu stigli su u ponedjeljak u kompletu sa žalbama na prvostupanjsko rješenje o tome da se Bandića zadrži u istražnome zatvoru. Sudac istrage Zdenko Posavec gradonačelniku je odredio pritvor po dvije osnove.

Jedna je opasnost od utjecaja na svjedoke, a druga je opasnost od ponavljanja djela jer nije dao ostavku na gradonačelničku funkciju. Riječ je o odredbama članka 123. stavak 1., točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku. Nastojeći osporiti takvu odluku, drugi Bandićev branitelj, odvjetnik Marijan Hanžeković, u žalbi prije svega tvrdi da sudac istrage nije naveo konkretne činjenice iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da je Bandić počinio djela zbog kojih USKOK protiv njega vodi istragu. Dalje tvrdi da sudac ničim nije konkretizirao ni tvrdnju da bi boravkom na slobodi utjecao na svjedoke.

Naime, jedan je od povoda zbog kojih mu je sudac Posavec odredio istražni zatvor to što tužitelji trebaju ispitati veći broj svjedoka, i to onih koji su bili bliski Bandićevi suradnici tijekom predsjedničke kampanje kao dio izbornog stožera, onih koji su uplaćivali novac na njegov privatni račun, i to još dvije godine od završetka izbora, te onih koji s njim svakodnevno surađuju i kojima je nadređen, a nekima je, tvrde tužitelji, pribavio i korist.

Žali se i USKOK

Bitan dio žalbe odnosi se na opasnost od ponavljanja djela s obzirom na to da je Bandić i dalje gradonačelnik. Tu se njegova obrana pozvala na odluku Ustavnog suda u slučaju bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koji je rekao da se u njezinu slučaju moglo razmotriti udaljenje od obavljanja dužnosti županice kao blaže mjere.

Drugi dio žalbe sudu podnio je drugi Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik. Uspije li obrana srušiti pritvorsku osnovu opasnosti utjecaja na svjedoke, gradonačelnik je na dobrom putu prema van, a Krsnikova je nekretnina pod hipotekom.

Pred kraj radnog vremena u ponedjeljak na sud su stigle i žalbe USKOK-a. Tužitelji, naravno, polaze sa suprotnih pozicija, a osporavaju odluku suca Posavca da ostale optuženike iz afere Agram pusti da se uz jamčevinu brane sa slobode.

Glasnogovornik suda sudac Krešimir Devčić kaže da će se u utorak sastati izvanraspravno vijeće koje treba odlučiti o žalbama. Vijeće ima rok od 48 sati za donošenje odluke koja bi trebala biti poznata u srijedu.

Komentara 91

Avatar spira
spira
19:27 10.11.2014.

Mali šestosobni stan ?

VI
virkom
19:49 10.11.2014.

Kako su se oni svi povezali, obrali vrhnje, i sada pokrivaju jedan drugoga. USKOK-u bi trebali proraditi svi alarmi!

DO
dobar
19:53 10.11.2014.

To je cista politicka farsa rezirana na Pantovcaku i Banskim dvorima i na kraju sto ce biti Bandi ce izaci jos jaci i jos bolji od svih ovih rezisera. U Hrvatskoj je svatko kriv tko nesto radi ali oni kojii dobivaju placu za nerad i koji se luksuziraju na teret gradana takovi su nagradivani i zato tonemo jos dublje u ponor bez dna a sve zahvaljujuci tako vrlim politicarima koji su naucili izmisljati neprijatelja i lopove a stvarne lopove ne diraju. Bandic je mozda nesto napravio krivo ali ima i rezultate rada iza sebe a to smeta vladu, zasto nisu preispitali malo one ministre koji se ne zadovoljavaju bilo kakovim uredom nego sa uredom za masagu i za tusiranje do koje krajnosti idemo i onda nam jos prodaju kako su ustedjeli na renti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije