Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita ljubimaca

Krpelje treba odmah ukloniti, a još je bolje spriječiti ih da se uhvate

Foto: Pixabay
1/3
26.03.2022.
u 11:00

Male krvopije vrebaju u prirodi, na granama grmova, puze s tla na vlati trave, čekaju da naiđe živo biće kako bi se mogle uhvatiti. Zatim se penju dok se sigurno i sretno ne smjeste

Nema vlasnika psa koji ne strahuje od piroplazmoze. Piroplazmoza, tj. babezioza, najrasprostranjenija je bolest pasa koju prenose krpelji. Ona je samo jedna od vektorskih bolesti čiji uzročnici, prije nego dođu do psa, određeno vrijeme provedu u vektoru – krpelju. Male krvopije na nas vrebaju najviše u prirodi. Čekaju na granama grmova, puze s tla na vlati trave, čekajući da naiđe živo biće kako bi se mogli uhvatiti. Zatim se penju dok se sigurno i sretno ne smjeste u kosu čovjeka ili dlaku životinje.

Krpelji prenose razne bolesti. Postoje vrste koje mogu zaraziti ljude i kućne ljubimce (Lajmska bolest, anaplazmoza, erlihioza). Dok će se krpelji za čovjeka teže prihvatiti, naši su kućni ljubimci bliže tlu čime je olakšan ulazak malih napasti direktno u dlaku. Budući da kućni ljubimci mogu dobiti i druge vektorske bolesti, važno je spriječiti zarazu. Mogućnosti za prevenciju danas su brojne. Dok su neke od njih vrlo djelotvorne, druge baš i nisu toliko. Nijedan proizvod neće 100 posto učinkovito spriječiti krpelja da se uhvati. Psi samo trebaju proći kroz visoku travu i izaći će s malim putnicima koji im vise na krznu. Ali ono što želite jest preparat koji će ubiti ove parazite što je brže moguće kako bi se smanjila mogućnost prelaska bolesti sa sitog krpelja na vas ili vašeg ljubimca. Kada dolaze izvana, kućne ljubimce treba pregledati. Lakše je uočiti krpelje na krznu svijetle boje, prolazak četkom ili češljem kroz krzno također može izbaciti nametnike prije nego što se pričvrste za kožu. I vi obavezno provjerite svoju glavu i odjeću. Možete u pripremi imati i neki alat za uklanjanje krpelja, a ono što najbolje funkcionira je upravo ono što za vas ima najviše smisla pri prihvaćanju krpelja. Ne brinite se ako ne izvadite čitavog krpelja jer preostali dio nametnika ne može ući u tijelo, kako glasi neka sveopća urbana legenda.

Foto: Pixabay

Nije neobično da zaraženi psi imaju više od jedne bolesti koju prenose krpelji. Ovo je problem koji može utjecati na pogoršanje sveukupnog zdravstvenog stanja i zakomplicirati liječenje. Nažalost, moramo imati na umu da sprečavanje i uklanjanje krpelja nije samo opcija, već nešto što moramo obavezno učiniti. Ovisno o težini kliničkih znakova, babezioza se može klasificirati kao nekomplicirana ili komplicirana bolest. Kod nekomplicirane javljaju se anemija i trombocitopenija (što narušava normalno grušanje krvi), a odgovor na specifično liječenje obično je dobar. Kompliciranu babeziozu karakterizira sindrom sistemskog upalnog odgovora i zatajenje organa. Uz specifično liječenje, zahtijeva intenzivnu potpornu njegu i ima lošiju prognozu. Klinički znakovi su letargija, povišena temperatura, blijede sluznice, žutica, urin smeđe ili tamnonarančaste boje. Ako su akutni simptomi sasvim blagi, može se razviti i kronična infekcija. Obično je bez simptoma, a pas može i dalje biti izvor zaraze za krpelja koji siše krv. U tom su slučaju stresne situacije potencijalni okidač za recidiv bolesti.

Babezije možemo vidjeti i u razmazu krvi. Kruškolikog su oblika i javljaju se u parovima. Najsigurnija metoda dijagnostike uključuje testiranje na DNK babezije. Ova vrsta testiranja naziva se PCR testiranjem i iznimno je osjetljiva, te je sposobna razlikovati nekoliko različitih vrsta babezija što može biti važna informacija pri liječenju, jer su različite vrste osjetljive na različite lijekove.

Pse treba pregledavati najmanje jednom dnevno u situacijama izloženosti visokom riziku. Sve pronađene krpelje treba odmah ukloniti bez nanošenja stresa jer on povećava rizik od prijenosa bolesti. Posavjetujte se sa svojim veterinarom koji će vam ponuditi čitav spektar preparata. I načini aplikacije su različiti, od proizvoda koji se stavljaju kao ogrlice, kapaju u obliku ampula do onih koji se kao poslastica jednostavno pojedu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar VLbriše
VLbriše
11:37 26.03.2022.

Voliti životinje je pozitiva pur , nisu mi jasni krkani koji mogu životinje tući ili mučiti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije