Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLINIKA ZA PSIHIJATRIJU

Kroz Vrapče prođe i 100.000 ljudi godišnje

Foto: Robert Anic/Pixsell
1/2
16.11.2019.
u 13:17

U Vrapču se godišnje liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25.000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60.000 bolesnika.

Zavod za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče od jučer nosi ime prof. Vlade Jukića, dugogodišnjeg ravnatelja Klinike koji je preminuo u ožujku ove godine. U Vrapču su otvorili i Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, obilježivši tako 140 godina od osnutka ove najstarije i najveće psihijatrijske ustanove u Hrvatskoj.

Stožerna ustanova

– Ovo je veliki datum koji sam za sebe puno govori, Klinika za psihijatriju Vrapče sinonim je hrvatske psihijatrije i predstavlja stožernu hrvatsku psihijatrijsku ustanovu – kazala je doc. Petrana Brečić, ravnateljica Vrapča.

Novootvoreni Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju uređen je u prostoru koji se od početka koristio kao stolarska radionica, a obnovljen je na poticaj bivšeg ravnatelja Vlade Jukića. Grad Zagreb u tu je obnovu uložio 11 milijuna kuna. Osim dnevne bolnice, u tih će se 850 četvornih metara provoditi psihoedukativni programi za bolesnike i članove njihove obitelji.
U Vrapču se godišnje liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25.000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60.000 bolesnika.

Inicijativa za izgradnju “Zavoda za umobolne Stenjevec” pokrenuta je sredinom 19. stoljeća. Tridesetak godina prije njegove izgradnje, 1877. godine, Sabor donosi "Zakon o ustrojenju javne ludnice za opseg Kraljevine Hrvatske i Slavonije“, a Zavod je počeo s radom 15. studenog 1879. godine. Slične su ustanove u Beču i Budimpešti otvorene samo desetak godina ranije. U čast banu Ivanu Mažuraniću, kao najzaslužnijem za izgradnju bolnice, u ulaznoj veži postavljena je ploča s natpisom: “Za banovanja Ivana Mažuranića bude ovaj hram čovječnosti po zaključku Hrvatskog sabora podignut godine 1878. i 79.”

Bolnica je danas stožerna psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj i u njoj se, osim rada s pacijentima, odvija i intenzivan nastavni i znanstveni rad. Bolnica je klinika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i nastavna baza brojnih drugih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta. U bolnici se educiraju postdiplomanti i specijalizanti iz psihijatrije.

Neprobojno staklo

– U Klinici za psihijatriju Vrapče posebno se vodi briga o ljudskim pravima duševnih bolesnika pa su iz ove bolnice artikulirani svi propisi koji se odnose na duševne bolesnike i njihova prava. Psihijatri iz “Vrapča” bili su jedni od kreatora Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama donesenog 1997. godine te novele Zakona 2016. godine – naglasila je doc. Petrana Bračić.

Zavod za forenzičku psihijatriju otvoren je na obljetnicu klinike prije godinu dana, nakon što se 20 godina i tijekom mandata devet ministara zdravstva o njemu govorilo. Prof. Jukić bio je uporan i Zavod je otvorio samo nekoliko mjeseci prije svojeg odlaska. U tom se odjelu pod visokim stupnjem zaštite, iza neprobojnog stakla i uz konstantan videonadzor, liječe psihički bolesnici osuđeni na prisilno liječenje zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela počinjenih u neubrojivu stanju.

Ključne riječi

Komentara 7

ŽE
Žegarni
13:24 16.11.2019.

Vjerojatno neki krastavi i njegovi drugovi više puta u godini.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
13:39 16.11.2019.

Ajmo svako 1 kn da uplatimo za @EUJ / PravuHrvatinu ... nama neće falit a njemu pomogne 😇😇

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:39 18.11.2019.

Hm, kak to izgleda lijepo i skockano. Izgleda puno bolje od većine zgrada državnih i javnih institucija. Kao državni službenik, čisto poželim, pod stare dane tamo neki ured. Jedino ne znam jel to treba bezecirati kod Čelića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije