Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAJ BIJEGA

Kroz razvaljene rešetke ćelije spustio se na užetu od plahte

zatvor
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
15.02.2017.
u 14:15

Bijeg su planirala trojica zatvorenika. Zaključili su da je moguć jer u unutarnjem krugu kaznionice nema ophodnje pravosudne policije

Kao da je riječ o filmu. Tako je u glavama trojice zatvorenika Kaznionice u Glini morao izgledati plan koji su skovali pri pokušaju da se domognu slobode. Naime, u ponedjeljak poslijepodne, trojica zatvorenika koji u Glini, kao neslužbeno doznajemo, služe kazne zbog imovinskih delikata te koji dijele istu ćeliju, odlučili su pobjeći. Mislili su da im to neće biti posebno teško, s obzirom na to da su primijetili da u unutarnjem krugu kaznionice nema ophodnji pravosudne policije. Stoga su pričekali pogodno vrijeme, da bi potom razbili metalne krevete koje su imali u ćeliji. Dijelovi kreveta potom su im poslužili da izbiju metalne rešetke s prozora, a nakon što su “otvorili” prozor u svijet, odnosno u bijeg, trojica zatvorenika su od plahti napravili užad. Na taj su se način planirali spustiti niz prozor te pobjeći. Na njihovu nesreću, plahtu koja visi niz prozor uočio je jedan od pravosudnih policajaca koji se zatekao u blizini. On je odmah alarmirao dežurne službe pa je bijeg zatvorenika, srećom, spriječen. Od njih trojice samo se jedan uspio spustiti niz plahtu, a nakon neuspjela bijega svoj trojici vjerojatno slijede disciplinske mjere. Kako već u ovakvim situacijama biva, istraživat će se i odgovornost pravosudne policije, iz čijih redova opetovano upozoravaju na loše stanje u zatvorskom sustavu.

– Sreća je u nesreći što je ova priča završila tako kako je. Mi stalno Upravu za zatvorski sustav upozoravamo na nedostatak ljudi, a jedini odgovor koji dobivamo je: Štednja. Štednja. Štednja. Štedi se na račun sigurnosti, a upravitelji zatvora boje se prekovremenih sati jer im se prigovara da su rasipni. A ako se ovo dogodilo u Glini, koja je jedan od strožih zatvora, možete onda misliti kakva je situacija negdje drugdje – kaže naš sugovornik (podaci poznati redakciji).

Foto: VLm

Moglo je završiti loše

Kaže da je cijela priča mogla završiti i gore od neuspjelog bijega pa se pita što bi primjerice bilo da su zatvorenici napali i ozlijedili pravosudnog policajca. U situaciji kada redovnih ophodnji unutar zidova, zbog manjka ljudstva i štednje, nema, da se nešto loše dogodilo, ne bi se shvatilo prije jutra. U posljednjem napisanom izvješću o stanju u zatvorima i kaznionicama – koje se odnosi na 2015. godinu – ocjenjuje se da je ukupan broj službenika pravosudne policije zadovoljavajući. To se obrazlaže podatkom da je “broj zatvorenika na jednog službenika pravosudne policije poprimio najpovoljnije vrijednosti u odnosu na cijeli niz proteklih godina”.

Policajci bez potpore

Pravosudnom policijom “pozabavila” se u izvješću za 2015. godinu i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Ona navodi da “Ministarstvo pravosuđa prilikom prijema službenika na poslove osiguranja provjerava njihove psihofizičke sposobnosti, a potom ih svake dvije godine upućuje na zdravstveni pregled. Međutim, zbog manjka financijskih sredstava, provođenje zdravstvenih pregleda nije osigurano od 2010., a službenicima u okviru radnog mjesta nije osigurana niti psihosocijalna podrška. U slučaju potrebe za podrškom upućuju se na mogućnost otvaranja bolovanja i traženja pomoći u zdravstvenim ustanovama, što se obrazlaže malim brojem prijava napada na službenu osobu, pa se zaključuje da se službenici osiguranja učinkovito nose sa stresom”. Pravobraniteljica navodi da je “neprihvatljivo izostanak pružanja podrške ovako obrazlagati”.

>> Novi bijeg zatvorenika! Iz zatvora u Sisku kroz prozor pobjegao Damir Šišaković!

Komentara 1

DU
Deleted user
06:13 16.02.2017.

Boraovec i Yake. lich hvala vam na brizi da se ne zatre srpski jezi kk u Hrvatskoj, da ste uporabile srpski izraz ,, razvaliti,, umjesto necega na hrvatskom. Hvala za brigu o bratstvu i u jeziku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije