Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirando Mrsić

Kroz garanciju za mlade zapošljavat ćemo na neodređeno

Mirando Mrsić
Patrik Macek/PIXSELL
09.12.2014.
u 10:54

Povećat će se i naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa s trenutnih 1.600 kuna na 2.400 kuna početkom 2015. kada bi trebalo stići 600 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te pola milijarde kuna iz državnog proračuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić bio je gost emisije Novi dan televizije N1. Komentirao je nove mjere za zapošljavanje mladih, ali i aktualnu političku situaciju u zemlji. "Mogli smo napraviti više u ovom mandatu, treba vidjeti što će se dogoditi u godini dana. Ne treba odmah bacati koplje u trnje", istaknuo je.

Garancija za mlade, mjera koja bi trebala pokrenuti uspavalo gospodarstvo, trebala bi stupiti na snagu s početkom 2015., a mlađima od 30 godina omogućit će zapošljavanje, vježbeništvo, dodatno obrazovanje ili neke druge pogodnosti.

"Vodimo se time da 60 do 70 tisuća mladih srednjeg ili osnovnog obrazovanja ne odu iz zemlje. Želimo im dati novo obrazovanje i obučiti ih za nova zanimanja", poručio je Mrsić dodajući kako su "gimnazijalci najveći problem jer se nemaju gdje zaposliti".

Prema garanciji za mlade poslodavac neće trebati plaćati porez ako na pet godina zaposli osobu koja je mlađa od 30 godina. "Bit će oslobođen plaćanja poreza što iznosi 17,2 posto. To je snažna socijalna mjera jer će mladi biti zaposleni na neodređeno što znači da će se moći zbrinuti", objasnio je Mrsić. Povećat će se i naknada  za rad bez zasnivanja radnog odnosa s trenutnih 1.600 kuna na 2.400 kuna početkom 2015. kada bi trebalo stići 600 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te pola milijarde kuna iz državnog proračuna.

"U usporedbi s prijašnjim godinama, 2011. je u za zapošljavanje mladih bilo 150 milijuna eura", objasnio je Mrsić nadajući se kako će se ovim novcem bar malo pokrenuti zapošljavanje u Hrvatskoj.

Na pitanje zbog čega nitko iz Vlade nije bio na predstavljanju programa Ive Josipovića, Mrsić je odgovorio da je tako odlučeno unutar stranke. Unatoč lošim ocjenama rada Vlade, Mrsić je rekao da Vlada ima svoj rejting, a je napravljeno što se moglo u datom trenutku te da prd sobom imaju još godinu dana da učine pomake. 

Osvrnuo se i na izjave Mirele Holy koja je opovrgnula mogućnost koaliranja s SDP-om na sljedećim izborima. "ORaH nam je svjetnazorski blizak. SDP ne može bez ORaH-a sačiniti sljedeći mandat vlade", rekao je Mrsić.

>> Mrsićev prijedlog je dobar, ali prestrog

Komentara 1

DU
Deleted user
11:48 09.12.2014.

Naslusali smo se mi vaših lažnih obećanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije