Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVARNER

Kroz EU projekt Mala barka obnavlja se pomorska baština

U Iki je u more porinut Lovranski guc iz 1968.
Foto: PD
05.06.2018.
u 19:52

S obzirom na to da su danas tradicionalne barke gotovo u potpunosti zamijenjene plastičnim plovilima, trenutno je ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki te se ovim projektom nastoji doprinijeti njihovoj revitalizaciji.

U okviru projekta ‘Mala barka’ u Iki je u more porinuta obnovljena tradicijska barka Lovranski guc iz 1968. godine. Namjena barke bit će sportska, edukativna i promotivna. To je jedna od osam tradicijskih barki s područja Kvarnera koje se obnavljaju u sklopu projekta ‘Mala barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana’, a koji se realizira u prekograničnom Programu suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020 gdje je Primorsko-goranska županija vodeći partner.

S obzirom na to da su danas tradicionalne barke gotovo u potpunosti zamijenjene plastičnim plovilima, trenutno je ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki te se ovim projektom nastoji doprinijeti njihovoj revitalizaciji. Na području Kvarnera, pored navedene, obnovljene su ili u završnoj fazi obnove još tri guca, pasara, leut, bragoc i gajeta.

Da je projekt ‘Mala barka’ izuzetno kvalitetan turistički proizvod govori i to što je Interpretacijski centar maritimne baštine Mala barka – ‘Kuća od mora’ u Mošćeničkoj Dragi osvojio treću nagradu na prestižnom skupu Svjetskog udruženja profesionalaca u turizmu SKAL, u kategoriji ‘Community and Government Projects’, za nagradu za održivi razvoj.

U Iki je u more porinut Lovranski guc iz 1968.
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije