Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Kronično nam nedostaje angažman intelektualaca koji imaju stručni kredibilitet

Ivan Đikić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
01.12.2019.
u 00:04

Rijetko sam igdje u svijetu susreo osobu, uključujući i brojne nobelovce, koja ima takav enorman ego kao prosječni političar u Hrvatskoj

Iako joj još nije kraj, već se sada vidi da je iza Ivana Đikića velika godina. Naš cijenjeni znanstvenik koji radi na dva kontinenta, na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu i u tvrtki Genentech u San Franciscu, krajem travnja izabran je za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti (AAAS), jednoj od najprestižnijih ustanova u Sjedinjenim Državama. No po novom popisu Clarivate Analyticsa, prof. Đikić je i drugu godinu zaredom među 0,1 posto najcitiranijih svjetskih znanstvenika. Velikim dijelom i zato što je nekoliko njegovih radova objavljeno ove godine u globalno utjecajnim časopisima Science i Nature te u još uglednih publikacija. A onda je stigla vijest o grantu, novčanoj potpori u znanosti, od 12 milijuna eura za projekt istraživanja autofagije u kojem sudjeluje nekoliko njemačkih znanstvenih institucija, a kojem je prof. Đikić na čelu.

Dvanaest milijuna eura koje je dobio vaš projekt za istraživanje autofagije doista je visok iznos. Kako će se trošiti taj novac i o kakvom je projektu riječ, koji je njegov krajnji cilj?
Voditelj sam tog projekta od 2016. godine i do sada smo dobili više od 25 milijuna eura za osam godina istraživanja. Autofagija je glavni mehanizam uklanjanja oštećenja unutar ljudskih stanica i tako efikasno štiti naš organizam od razvoja bolesti. Cilj naših istraživanja je omogućiti brže prenošenje znanstvenih otkrića prema klinici i stvaranju lijekova protiv neurodegenerativnih bolesti, tumora i infekcija. Osim toga uložit ćemo i znatan dio sredstava u obrazovanje novih generacija znanstvenika potičući kulturu suradnje, timskog rada, otvorenosti u komunikaciji, kreativnosti, fokusiranja na velika znanstvena pitanja te korištenja novih tehnologija. Predsjednica Sveučilišta Goethe prof. Gitta Wolf posebno je ponosna na to da je Frankfurt postao vodeći centar za istraživanje autofagije u Njemačkoj.

Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Životna priča prokuristice kraša Marice Vidaković

>> Kupci naručuju sve: od navijačkog šala do pelena, pseće hrane ili pjene za brijanje

>> Hrvatski čvarci od danske slanine i uvozne radne snage

>> Mara Bareza: Žena koja je Glavaševu sinu ostavila pravo bogatstvo

>> Sindikalisti Šprem, Mihalinec, Ribić i Stipić jedini su dobitnici štrajka

Ključne riječi

Komentara 76

DU
Deleted user
22:38 30.11.2019.

Gospon Đikić - ma nije istina da nam nedostaje intelektualaca s stručnim kredibilitetom!!!! Pogledajte si samo sindikalnu intelektualku Sanju Šprem. Tko nešto takvoga ima? Ispravno - nema nitko!

IV
IvoDivo
15:45 01.12.2019.

Đikiću javi se milanoviću on treba takve kao što si ti

JU
juma
23:37 30.11.2019.

Strucni kredibilitet ne cini intelektualca. Ukoliko nedostaje socijalna komponenta, komunikacijske vjestine i karakterne odlike, a imate samo kredibilitet u struci, onda dobijete vrhunskog lijecnika ili inzinjera, ali ne vrhunskog intelektualca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije