Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆE POPUSTITI

Kriza u BiH mogla bi potrajati: Izetbegović poručio da će 'čvrsto' odgovoriti na Dodikove ultimatume

Bakir Izetbegović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
15.02.2020.
u 11:52

Istodobno upozorio je da sadašnja politička kriza u zemlji može potrajati te kako će ona vjerojatno imati odraza i na gospodarsku situaciju.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u subotu je najavio kako će odlučno odgovoriti na ultimatume iz Republike Srpske kojima se pokušava iznuditi promjena ustroja Ustavnog suda BiH.

Istodobno upozorio je da sadašnja politička kriza u zemlji može potrajati te kako će ona vjerojatno imati odraza i na gospodarsku situaciju.

"Moramo odgovoriti čvrsto i bez popuštanja. Mirovni sporazum, Ustav i zakoni se moraju poštovati. Nema ni govora da ćemo pristati na ultimatum i oslabiti Ustavni sud koji je jedan od posljednjih mehanizama kojim se mogu popravljati stvari u BiH", kazao je Izetbegović u intervjuu za portal Klix.

Vlasti RS su ranije ovog tjedna zaprijetile blokadom rada državnih tijela vlasti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu i iz njega ne eliminiraju stranci suci.

Iako bi formalnu potvrdu takve odluke parlament RS tek trebao donijeti narendog tjedna ona se već provodi jer su srpski zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH u petak blokirali usvajanje čak 33 predložena zakona i odluke.

Izetbegović smatra kako je riječ o iracionalnom ponašanju za koje je teško priocijeniti koliko dugo može potrajati no posljedica će svakako biti.

"Presjeći (krizu) bi morali Vijeće za provedbu mira (PIC), Ured visokog predstavnika (OHR) i Tužiteljstvo BiH. Ukoliko to ne učine ući ćemo u političku neizvjesnost koja će potrajati no razbiti BiH neće moći. Ustavni sud neće ostati bez inozemnih sudaca, a patriotske političke snage neće ustuknuti pred drskošću i prijetnjama strane koja slavi ratne zločince. Politička kriza će se prenijeti na ekonomiju, a tada će prvi na udaru biti oni koji su krizu izazvali. Federacija BiH je sasvim sigurno ekonomski jača i otpornija na sve što nam ova neodgovorna politika može prirediti", ocijenio je Izetbegović.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH na krizu u toj zemlji za sada su reagirali tek zajedničkom izjavom objavjenom u petak kasno navečer. Velposlanstva SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije te Delegacija EU u BiH okvalificirali su neprihvatljivim blokade koje najavljuju iz RS te su upozorili kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Istaknuli su kako su eventualne izmjene zakona o Ustavnom sudu moguće jedino kroz dijalog u parlamentu koji bi se morao temeljiti na kompromisu.

Izetbegović je u subotu ponovo kritizirao ponašanje dužnosnika HDZ BiH u sadašnjoj krizi nakon što je predsjednik najveće hrvatske stranke Dragan Čović otvoreno dao potporu Dodiku odnosno njegovim zahtjevima za izmjenama zakona o Ustavnom sudu. Dodik zauzvrat podupire zahtjeve HDZ-a za izmjenama izbornog zakona.

Izetbegović smatra kako se ne može biti uz Dodika, a istodobno zagovarati europske i NATO integracije.

"Hrvati žive izmiješani sa Bošnjacima i odgovor na njihove zahtjeve je u dogovoru s onima koji vole ovu zemlju i promoviraju europske vrijednosti. Cinična je i prozirno manipulativna podrška Milorada Dodika Hrvatima jer njegova politika im je uzela sva prava u Republici Srpskoj. Vrhunac tog cinizma je bila dodjela entitetskog odličja generalu (Slavku) Lisici koji je izvršio ratne zločine nad Hrvatima, a sve to u prisustvu Dragana Čovića i hrvatskog veleposlanika. Time je Dodik sasvim jasno kazao koliko poštuje Čovića i Hrvate", poručio je Izetbegović.

Komentara 8

SA
Shariel Aron
12:57 15.02.2020.

Ovaj Turčin je živa sprdačina.Za vrijeme rata se sakrivao u Zagrebu,a sad je odjednom opasan tip

Avatar I Shot Kunta Kinte
I Shot Kunta Kinte
12:34 15.02.2020.

"Ustav i zakoni se moraju poštovati..."! Sve dok ne dodje vrijeme da muslimani opet biraju hrvatskog clana predsjednistva BiH! Onda su opet i Ustav i zakoni, i odluke Ustavnog suda samo mrtvo slovo na papiru...

SP
Spezispezi
12:26 15.02.2020.

Ovo je slika kako bi Jugoslavija izgledala da se nije raspala i podijelila. Retardirana država u kojoj se čelnici ne mogu složiti ni da je trava zelena. Što prije se to raspadne, prije će ljudi normalno početi živjeti. Podijeliti pa svak svoje dvorište nek uređuje kako umije i zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije