Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKA SIGURNOST

Što raditi u slučaju krize? Sada sve piše u pravilniku

Vojska
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/4
09.06.2017.
u 10:15

Angažirano je 150 stručnjaka za rad na strategiji

Nakon nekoliko mjeseci javne rasprave Vlada RH usvojila je nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti i nacrt prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti. To su projekti koje je mjesecima kroz javnu raspravu i angažiranje oko 150 raznih nadstranačkih stručnjaka “gurao” potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Sada je izrađen suvremeniji okvir prema kojemu će se slagati i konkretni akcijski planovi, pravilnici i načini postupanja u uvjetima eventualnih kriznih stanja, a nakon što Hrvatski sabor prihvati Vladine prijedloge ovih zakona.

Vojnici u Poljskoj i Litvi

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da time Vlada stvara okvire za učinkovitost i umreženost sigurnosnoga sustava radi brže reakcije na ugroze. S obzirom na to da Hrvatska nakon 15 godina dobiva novi okvir koji definira strategiju nacionalne sigurnosti, na obavljenom poslu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru Krstičeviću čestitala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

– Nakon dugogodišnjeg odgađanja i inertnosti proteklih vlada napokon su usvojeni dokumenti koji su prilagođeni novonastalim okolnostima i globalnim promjenama. Time se RH, osim što dobiva dokumente ključne za prilagodbu novim sigurnosnim izazovima i pretpostavke za njihovo rješavanje, priključuje vodećim državama svijeta koje skrbe o sigurnosti svojih građana te međusobno surađuju u interesima globalne sigurnosti – poručila je predsjednica. Ministar Krstičević na konferenciji za medije objasnio je da sustav sigurnosti koji razvijamo mora biti moderan, racionalan, učinkovit i treba odgovarati našoj tradiciji i potrebama.

– Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo garantirat će svim našim građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost – istaknuo je ministar Krstičević. Vlada je na istoj sjednici dala zeleno svjetlo da pred potvrdu u Sabor RH ode i odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u vojnim operacijama NATO-a i EU.

Odluka se odnosi na slanje naših postrojbi u Litvu i Poljsku u sklopu tzv. ojačane prednje prisutnosti NATO-a na granicama prema Rusiji, zatim na operaciju koalicijskih snaga “INHERENT RESOLVE” u Kuvajtu (kamo šaljemo do tri vojnika) te operaciji EU na Sredozemlju “EUNAVFOR MED SOPHIA”.

Rotacija svakih šest mjeseci

Po usvajanju odluke u Saboru, RH će krajem ove godine u Poljsku poslati do 90 pripadnika u sklopu borbene skupine pod vodstvom SAD-a te postrojbu s do 200 pripadnika u Litvu u 2017. i 2018. godini, u sklopu borbene skupine pod vodstvom Njemačke, s mogućnošću rotacije naših vojnika svakih šest mjeseci. 

Krstičević je medijima govorio i o Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti, koji bi trebao olakšati provođenje same strategije nacionalne sigurnosti.

– Države su se prije pripremale za rat ili obranu od agresije. Ne vjerujem da nas netko može ugroziti, vojno – nema teorije. No imamo druge ugroze: terorizam, elementarne nepogode, kibernetika, a imali smo i tri krizne situacije: Gunju, Kornate i izbjegličku krizu s čijim se posljedicama nosimo i danas.

Jesmo li mogli reagirati bolje... naučili smo – kazao je Krstičević. Smatra da je Hrvatskoj potrebno partnerstvo za sigurnost, a na kraju je novinarima otkrio da mu je “puno pomogao general Gotovina svojim savjetima, vjerujte.”

Foto: Boris Ščitar ilustracija

 

Komentara 12

DU
Deleted user
11:12 09.06.2017.

napokon smo sigurni treba samo isprintati i podijeliti savkom pismenom hrvatu strategiju nacionalne tj.domovinske sigurnost i kada budu gotovi pravilnici i njih također dostaviti na kućne adrese i možemo svi mirno spavati kao bebe, bas svašta.hvala

DU
Deleted user
10:53 09.06.2017.

Ono što mene interesira kao građanima ove zemlje, koliko je ostalo oružja skladištima nakon što smo vagone oružja poslali u rat u Siriji? U slučaju krize dali ćemo opet kupovati oružje preko švercera oružja po skupljim cijenama i to prastare kalašnjikove? Hrvatska vojska sa par specijalaca i profesionalnih vojnika Hrvatskoj neće biti dovoljna ni da Zagreb obrani a kamoli da se zaratimo sa susjedima kako se neki Hrvatski političari plaše. Koliko nam je municije ostalo i sveg potrebnog za tu vašu krizu?

Avatar Vuglec
Vuglec
10:48 09.06.2017.

Nadam se da nikada nećemo biti u takvoj situaciji da trebamo čitati iz tog pravilnika jer bojim se da je to samo još jedan u nizu pravilnika koji je svrha sam sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije