Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno s turistima

Križ u apartmanima? Krčki biskup poručuje da se obraćao vjernicima

Fra Ivica Petanjak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
09.05.2018.
u 10:02

Križ nije jamstvo gostu da je došao u kvalitetan objekt, dobrim domaćinima, kažu u Zajednici obiteljskog turizma HGK

Poslovično tolerantni turistički radnici na prijedlog krčkog biskupa Ivice Petanjka iznajmljivačima apartmana i svima koji ugošćuju turiste da u svojim objektima istaknu križ, nerijetko uzvraćaju sa: tko želi zašto ne, ali neka se Crkva u to ne upleće.

Tako se očitovalo više bivših ministara turizma, a i iz kabineta sadašnjeg ministra poručili su da treba voditi računa da se ne povrijede nacionalni, vjerski, kulturološki i drugi stavovi i osjećaji gostiju. Sam biskup, koji je i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turista, nekoliko dana nakon svog obraćanja u povodu Nedjelje turizma poručio nam je da i dalje stoji iza onoga što je napisao 5. svibnja.

– Poruku treba cjelovito pročitati, biskup je kazao da tome nema što dodati i da je ona bila upućena vjernicima – prenose nam njegovi prvi suradnici iz Ordinarijata Krčke biskupije.

Ne sramite se svoje vjere

Biskup Petanjak je obraćajujući se iznajmljivačima, među ostalim, napisao: “Naši gosti žele pronaći mir i okrepu za tijelo, ali i za duh. Sigurno ste već doživjeli da pojedini turisti i tijekom godišnjeg odmora zauzeto žive svoj kršćanski poziv te ga javno očituju stilom odijevanja, načinom prehrane te molitvom u određenim dijelovima dana kao i u raznim drugim prigodama. Neka nam u tome budu poticaj i nadahnuće da se i mi nikad ne sramimo svoje vjere nego da uvijek budemo spremni javno i odvažno posvjedočiti svoju pripadnost Kristu i Njegovoj Crkvi. U tome smislu zašto u našim kućama i apartmanima turisti ne bi pronašli križ kao kršćansko obilježje i kao znak da znaju kamo su došli”, riječi su monsinjora Petanjka.

Vjerski turizam iznimka

Za predsjednicu Zajednice obiteljskog smještaja, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Danijelu Čavlović jasno je zašto to nije neophodno.

– Ugošćujemo goste iz cijelog svijeta. Sve više turista dolazi nam i iz Azije i neki bi mogli izvući pogrešne zaključke, odnosno krivo shvatiti tako istaknuta vjerska obilježja. Pri tome, križ na zidu nije jamstvo gostu, kojem je najvažnije da je domaćin gostoljubiv, strpljiv, empatičan, nasmiješen, komunikativan, uvijek na raspolaganju..., da je došao u kvalitetan objekt i da će to i dobiti. Smatramo da je križ, općenito gledano, suvišan, a izuzetak je vjerski turizam. U destinacijma i kod domaćina koji su se opredijelili za tu tržišnu nišu vjerska obilježja imaju i mjesta i smisla – kaže Danijela Čavlović.

Ključne riječi

Komentara 2

AE
Aedes2017
16:12 09.05.2018.

Biskup Petanjka je izvanredan svećenik i dobročinitelj. Nije nikakav zadrti crkvenjak,dapače, vrlo slobodnog i naprednog duha. Mladi Osječani su ga obožavali.Ovaj njegov prijedlog je dobronamjeran i bez ideologije.

DK
davor.kozic21
17:26 09.05.2018.

Ugostiteljima je do para prodali bi vlastitu majku a kamoli ne Isusa ja imam kriz u svakom apartmanu pa ko voli nek izvoli. Necu ga skinut radi jednog kineza sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije