Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viktor Orban govorio o stanju nacije

Kritike ga uopće ne muče – 'Najmanje ste slobodna članica EU'

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
11.02.2019.
u 11:16

Na jučerašnjem govoru o stanju nacije premijer je predložio mjere za demografsku obnovu Mađarske.

Unatoč tomu što se očekuje usporavanje svjetske ekonomije, očekujem da će Mađarska rasti dva postotna poena više od prosjeka Europske unije. Ako drugi uspore, mi ćemo ih prestići, rekao je jučer mađarski premijer Viktor Orban na tradicionalnom godišnjem govoru o stanju nacije. Svoj je govor održao 21. put zaredom pred pristašama i stranačkim članovima. Mađarski se lider posebno usredotočio na gospodarstvo i demografiju.

Pritisak izvana

Predstavio je svoj plan za demografsku obnovu od sedam konkretnih točaka, od poreznih olakšica do subvencija za mlade majke i obitelji.

– Dijete koje se danas rodi ima dobru šansu da će živjeti u 22. stoljeću – slikovit je bio mađarski premijer opisujući svoj pogled u budućnost. Tako je i rekao “najbolje su stvari ispred, a ne iza nas.”

– Raste broj brakova, pada smrtnost dojenčadi, nezaposlenost je pala za trećinu, a zaposlenost porasla s 55 na 70 posto – rekao je Orban.

Osim konkretnih ekonomskih i demografskih mjera, Orban je ponovio ono po čemu je poznat: Mađarska neće biti zemlja imigranata. Rješenje za probleme u svojoj zemlji vidi u svojim demografskim mjerama, a ne u povećanoj imigraciji.

No, unatoč slavljeničkom raspoloženju, realnost će Orbanu vrlo brzo pokucati na vrata. Danas u posjet Mađarskoj dolazi Mike Pompeo, američki ministar vanjskih poslova. To je prvi posjet državnog tajnika SAD-a od 2011. godine, kada je Hillary Clinton doputovala u Budimpeštu, a prema nekim analizama, Mađarska i SAD sasvim drukčije gledaju na taj posjet.

– Orbanova vlada taj će posjet predstaviti kao pobjedu. Za SAD, Pompeov odlazak u tu zemlju prije svega je upozorenje koje signalizira američku nestrpljivost s Orbanom – rekao je Daniel Bartha, šef jednog instituta iz Budimpešte.

Amerikanci su prije upozoravali Orbana da ne gledaju blagonaklono na njegov tretman Srednjoeuropskog sveučilišta koje je osnovao George Soros, mađarski milijarder koji je česta meta kritike u toj zemlji.

Pompeo bi se, osim skretanja pozornosti na pravosuđe i stanje demokracije u Mađarskoj, trebao susresti s nevladinim organizacijama, a s vladinim predstavnicima trebao bi razgovarati o suradnji na obrambenim i sigurnosnim pitanjima. Posebno je isplivalo pitanje kineskog utjecaja.

– U Mađarskoj će se Pompeo posebno fokusirati na ulogu Kine u središnjoj Europi i izraziti zabrinutost zbog rastuće prisutnosti Huaweija u toj zemlji – prenosi Reuters riječi anonimnog visokog dužnosnika u američkoj administraciji.

Hrvatska ispred Mađara

Za mađarsku vladu posljednji su mjeseci prilično turbulentni. Iako ne pokazuje da je previše zabrinjava ono što kažu međunarodne nevladine organizacije, ipak je odjeknula prošlotjedna ocjena američke organizacije Freedom Housea koja ocjenjuje slobodu zemalja diljem svijeta i kategorizira ih kao slobodne, djelomično slobodne i neslobodne. Mađarska je postala prva zemlja Europske unije koja je skliznula u kategoriju djelomično slobodnih zemalja. Izvješće je posebno kritiziralo političku utakmicu u kojoj je na prošlogošnjim izborima favoriziran Fidesz.

Mađarska je vlada reagirala na izvještaj Freedom Housea kao što vrlo često reagira na kritike: odbacila ga je i okarakterizirala tu organizaciju “dijelom carstva Georgea Sorosa”.

Sve ostale članice EU, uključujući i Hrvatsku, okarakterizirane su kao slobodne.

Prosvjed u Zadru zbog puštanja Daruvarca

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar BilanMandić
BilanMandić
14:21 11.02.2019.

Bravo Orban! Bravo Magyar!

LU
luksa
15:44 11.02.2019.

Čudno, tip govori u obračanju naciji o 1. Ekonomiji 2. Demografskom oporavku, a gdje je tu fašizacija, antifašizam slobode razne.....Nije ni čudo da su iza nas.

RE
reborn
11:27 11.02.2019.

"Daniel Bartha, šef jednog instituta iz Budimpešte" - niste naveli kojeg instituta, te na koji način svoj rad financira taj jedan institut... A da jeste, onda bi bilo jasno kako je mišljenje tog "šefa" vrlo pristrano i stoga nerelevantno za bilo kakvu ozbiljniju analizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije