Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE URAGANA

Kritično na Bahamima: Tijela poginulih posvuda, zrakoplov opljačkan čim je sletio

Dorian
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.09.2019.
u 22:11

NHC je upozorio i na povećanu opasnost od tornada u istočnom dijelu Sjeverne Karoline u četvrtak.

 Uragan Dorian približio se u četvrtak istočnoj obali Sjedinjenih Država, uz jake vjetrove, bujice kiše i opasnosti od poplava.

Prije nego se opasno približio američkim obalama, Dorian je opustošio otoke Bahama gdje je smrtno stradalo dvadeset osoba, a strahuje se da će broj žrtava porasti, upozorio je ministar zdravstva. Premijer Hubert Minnis je rekao da se radi o "generacijskom razaranju". Ujedinjeni narodi su procijenili u srijedu da oko 70.000 ljudi treba "trenutačnu pomoć".

Prema pisanju BahamaPressa, stanje na terenu je kritično. Jedan od aviona s humanitarnom pomoći sletio je na aerodrom u Abacu i odmah je bio opljačkan, a građani se udružuju u naoružane skupine kako bi spriječili daljnja pljačkanja. Vlada Bahama je naručila oko 200 crnih vreća samo za područje Abace.

Lokalni mediji javljaju da se tijela poginulih nalazile po cijelom području i kako se očekuje da će rasti broj poginulih. 

 

 

Stanje u SAD-u

U izvješću od 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu, Nacionalni centar za uragane (NHC) je upozorio da se sljedećih sati očekuju naleti uragana duž dijela obale Južne Karoline. Iako su udari vjetra oslabili i dalje puše do 175 km/h i Dorian se nalazi na 80 km od Charlestona. Uragan bi se trebao u četvrtak približiti obalama te države i zatim skrenuti u Sjevernu Karolinu, navodi NHC.

Kao dio prevencije, pokrenuta je mobilizacija 1400 članova Savezne garde. Charleston, turistički biser Južne Karoline, zahvatili su jaki vjetrovi.

U Sjedinjenim Državama srušeni su dalekovodi i stabla, a zbog nabujalih voda vlasti su zatvorile ceste, napisao je ured šerifa u okrugu Charlestona. Više od 200.000 kućanstava je ostalo bez električne energije i tamo je otvoreno 33 skloništa.Voda je već preplavila neke ulice. Prema NHC-u uragan se kreće prema sjeveru-sjeveroistoku brzinom od 13 km /h.

U Charlestonu je na snazi upozorenje na poplave, prema meteorološkom uredu grada. NHC je upozorio i na povećanu opasnost od tornada u istočnom dijelu Sjeverne Karoline u četvrtak.

 

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Golum
Golum
22:59 05.09.2019.

Strucnjak od novinara....nije savezna garda nego nacionalna garda.

Avatar nekakav
nekakav
06:50 06.09.2019.

ah, te zaostale zemlje, tipa bahami... sve neki zločini, opće rasulo nakon malo jačeg vjetra. nikakve kulture, empatije, zajedništva i suradnje u 'zajednici'!

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
04:46 06.09.2019.

Zombieland

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije