Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetno štivo

Krimići i popularna psihologija najtraženiji su naslovi u knjižnici

citanje01_PXL_kar_250811.jpg
Duško Jaramaz/Pixsell
27.08.2011.
u 11:41

Od beletristike najtraženija je Trilogija Millenuim krimić-majstora Stiega Larssona. Slijedi triler roman Crvendać norveškog autora Joa Nesboa

Ljubaznošću Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića saznali smo što su Karlovčani najviše čitali iz njezine građe na plažama ovoga ljeta, po čemu predsjednik Književnog kruga Karlovac Željko Mavretić zaključuje da se ukus književne publike ne mijenja: najpopularnija su najrazvikanija djela. Najviše je od beletristike posuđivana Trilogija Millenuim krimić-majstora Stiega Larssona. Slijedi triler roman Crvendać norveškog autora Joa Nesboa.

 A Miro Gavran?

 Karlovčani su uvelike posuđivali Trilogiju o templarima Jana Guilloua. Povijesni roman Stupovi zemlje Velšanina Kena Folleta nalazi se na četvrtom mjestu najposuđivanijih beletrističkih naslova. Slijedi Jedi, moli, voli – putopis Elizabeth Gilbert. Na listi najposuđivanijih su i Kuća noći, fantastični serijal spisateljice P. C. Cast, te roman Punoglavci Ante Tomića. Mavretić napominje da ukus Karlovčana ne odudara od ukusa šire publike.

 – Žao mi je što se više ne čitaju djela Mire Gavrana, no ona iza sebe nemaju toliki marketing – kaže Mavretić.

 Od publicističkih naslova najposuđivaniji su naslovi psihologinje Mirjane Krizmanić U ljubavi i bez nje, Ljubavologija Brune Šimleše, Korporativizam Jeffreya Gruppa, Kad svinje polete u kojoj Marka Blakea piše o glazbenoj grupi Pink Floyd, Zeleni kvadrat vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić, autobiografija Stevana Dedijera Špijun kojeg smo voljeli i Zašto je Marx bio u pravu Terryja Eagletona...

 – Kao i kod beletristike, tako se i od publicističkih djela najviše posuđuju ona koja se najviše reklamiraju. Kad se neki autor jednom nametne, od njega se čita sve i svašta. Najbolji primjer za to je Mirjana Krizmanić. Karlovačka publika se velikim dijelom orijentira po listi najprodavanijih naslova koju donosi HTV-ova emisija Pola ure kulture. Međutim, ono što vrijedi ostat će čitano, a ostala djela će se brzo zaboraviti – kaže Mavretić.

 Kratke priče

 On je na morsku plažu za čitanje uzeo pristigle radove u sklopu tradicionalnog nagradnog natječaja Književnog kruga za kratku priču “Zlatko Tomičić”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije