Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko novinarsko društvo

Krešić novinar godine, Sanji Modrić nagrada za životno djelo, Aniću nagrada za novinsku fotografiju

Poplava , Robert Anić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
03.05.2019.
u 13:30

Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobio je reporter Ranko Stojanac za izvještavanje o krizi u brodogradilištima Uljanik i 3. maj

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu Svjetskog dana slobode medija u petak je dodijelilo godišnje nagrade za 2018. te novinarom godine proglasilo reportera N1 televizije Hrvoja Krešića, dok je nagradu za životno djelo dobila novinarka i urednica Sanja Modrić.

Za novinara godine bili su nominirani i novinarka RTL televizije Damira Gregoret, novinari Indexa i N1 Ilko Čimić i Domagoj Novokmet, a od ukupno pristiglog 541 važećeg glasa članova HND-a najviše je dobio Hrvoje Krešić, ukupno 166.

Kako se isticalo u obrazloženju nominacije, Krešić je proteklu godinu gotovo svaki dan proveo u konstantnim raspravama s političarima, pri čemu je bila najdojmljivija ona s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"U jeku rasprave o Marakeškom sporazumu, kolega Krešić na jednom događanju na kojem je bila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije odustao od traženja da predsjednica izrazi svoj stav o Sporazumu. Predsjednica je, naime, u svom govoru u UN-u izrazila podršku tom dokumentu te je nakon toga otkazala svoj put u Marakeš. Budući da Grabar-Kitarović na pitanje nije odgovorila konkretno, Krešić nije odustajao te je potpitanjima tražio odgovor. Vidno uzrujana, predsjednica je odlučila uzeti mikrofon u svoje ruke i otela Krešiću sredstvo za rad. On se, međutim, nije dao – nije ispustio mikrofon, nego se samo malo sagnuo da bi se i dalje mogla čuti njegova pitanja i njezini odgovori. Snimka je postala viralni hit  u Hrvatskoj i svijetu, ali je pokazala i da novinar Hrvoje Krešić nikad ne odustaje od pitanja, bez obzira na to što mu političari otimanjem mikrofona pokušavaju objasniti kako se radi novinarski posao", stoji u obrazloženju nominacije.

Krešić se nakon dobivanja nagrade obratio kolegama novinarima naglasivši potrebu profesionalnog pristupa i angažmana u otkrivanju istine.

"Siguran sam da nas ima ovdje koji nisu išli do kraja kada su morali ići. Samo ako idemo do kraja možemo napraviti ono što od nas društvo očekuje i što mi društvu dugujemo", rekao je Krešić.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobilo je Mario Pušić za tekst "Ušli župnik, paroh i hodža u kafić", objavljen u Jutarnjem listu.

Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixsella Robert Anić za fotografiju katastrofalnih poplava u Jasenovcu, a nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dodijeljena je urednici i voditeljici emisije "Klasa optimist" Hrvatskog radija Ivi Črnjar Ivančan.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobio je reporter Ranko Stojanac za izvještavanje o krizi u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, a nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić dobili su snimatelji dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Šibeniku Goran Bunjevac i Milan Živković za svoj doprinos u reportaži "Samo je jedan Mrvica" prikazanoj u HTV-ovoj emisiji "Puls".

Nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo i nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo dobili su Ilko Čimić i Oriana Ivković Novokmet za cjelokupni novinarski rad na razotkrivanju afere "Hotmail" i načina djelovanja "grupe Borg".

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo za 2018. dobila je Sanja Modrić, donedavna komentatorica i pomoćnica glavnog urednika Novog lista i to, kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, za njezinih dugih i uspješnih 40 godina novinarstva, u kojima je postojano i dosljedno  branila profesiju, ne podliježući trendovima ni lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine.

Nagrade HND-a dodjeljuju se u devet kategorija – za televizijsko, radijsko, internetsko, pisano i istraživačko novinarstvo, novinsku fotografiju, snimateljski rad te za životno djelo i novinara godine.

Video: Prosvjed novinara u Zagrebu

Komentara 17

DU
Deleted user
16:02 03.05.2019.

Cehovska udruga sa središtem u Rijeci(Novi list) i pod čvrstim vodstvom supruge gosp.Pupovca. Većina konzumenata hrvatskih glasila je veoma skeptična u pogledu tih nagrada budući da je najvažniji ideološki profil dobitnika I zato te nagrade dijele sami sebi bez ikakvava odjeka u javnosti.Jadno

OK
okolo
14:27 03.05.2019.

među se hvale, nagrađivaju...bez veze, a tko u cirkusu ne želi sudjelovat, razapinju ga neka varijanta cosa nostre

DU
Deleted user
15:22 03.05.2019.

..ko će kome ako ne svoj svome..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije