Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Zagrebu 387 oboljelih. Građani čekali u redu za testiranje od Štampara do Langova trga

U Zagrebu je 161 novi slučaj, ukupno u Hrvatskoj 457 novozaraženih
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
17.10.2020.
u 16:46

Nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana obuhvaćaju i obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1096 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4844. 

Lista se strelicama na dnu


 

Tijek događaja:

16:00 - Koronavirus se probio u Dom za starije i nemoćne Novinščak u Čakovcu  

- Samo jedna korisnica pokazivala je simptome zaraze i ona je hospitalizirana, a ostali zaraženi korisnici su dobro, bez simptoma, nalaze se u izdvojenom dijelu Doma i pod posebnim su nadzorom i našeg osoblja, ali i epidemiološke službe. Ostali korisnici za sada nisu razvili simptome zaraze. Redovito ih se prati i na svaku sumnju trenutno će se reagirati. Obitelji zaraženih korisnika će biti redovito izvještavane o stanju korisnika i eventualnim promjenama, do kojih se nadamo da ipak neće doći.

Pozitivni zaposlenici su svi osim jednoga bez ikakvih simptoma. Izuzeti su s posla i u izolaciji su, kao i svi oni zaposleni koji su bili s njima u bliskom kontaktu. U ovoj izvanrednoj situaciji život korisnika, ali i rad zaposlenika, odvija se u izuzetno teškim okolnostima. Isto tako, obitelji naših korisnika, koje su nam povjerile svoje članove obitelji na brigu i skrb imaju tisuću pitanja i dilema. U ovom trenutku je ipak najvažnije da organiziramo sve potrebno da naši korisnici budu zbrinuti i da im ništa ne nedostaje, te da spriječimo daljnje širenje zaraze - ističu u Domu.

15:45 - Trinaest učenika šestog razreda osnovne škole Monte Zaro osam učitelja, stručni suradnik i dva pomoćnika u nastavi od danas su u dvotjednoj samoizolaciji nakon što je utvrđeno da je jedna učenica tog razreda pozitivna na koronavirus, potvrdila je Hini ravnateljica škole Branka Sironić. 

U međuvremenu je izvršena dekontaminacija, čišćenje i dezinfekcija svih prostora škole, a ravnateljica je u kontaktu s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije oko drugih mogućih kontakata koje je imala učenica u školi.

"Imajući u vidu veliki broj učitelja koji se zbog ovog slučaja trenutno nalaze u samoizolaciji, kako stvari stoje od ponedjeljka će učenici od petog do osmog razreda imati nastavu on-line dok će oni od prvog do četvrtog razreda dolazit u školu. Svi smo malo zatečeni ovom situacijom i moramo se sada nositi s time", izjavila je ravnateljica osnovne škole Monte Zaro Branka Sironić. 

Neslužbeno se doznaje kako je učenica OŠ Monte Zaro među danas novozaraženima u Puli i pripada slučaju bliskog obiteljskog kontakta već poznate pozitivne osobe.    

15:33 - Danas je bila ogromna gužva za testiranje na koronavirus ispred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar''. Kako navode Vijesti.hr, red se navodno protezao sve do Langova trga, a na današnjem drive in testiranju uzeto je rekordnih 575 briseva. 

13:30 - U Zadarskoj županiji su 24 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima već zaraženih osoba dok se za ostale utvrđuju kontakti i kretanja. 

Po osam je novooboljelih osoba s područja grada Zadra i općine Sukošan, dvoje ih je iz općine Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe gradovi Benkovac i Nin te općine Novigrad, Poličnik, Škabrnja i Vir. 

13:15 - U Međimurskoj županiji nove su 62 osobe zaražene koronavirusom. Trenutno je u toj županiji aktivan 231 slučaj, s time da je 61 osoba nepoznate epidemiološke anamneze. Zablježen je u toj županiji i prvi slučaj pozitivnih osoba u Domu za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika ustanove, i u tijeku je testiranje svih zaposlenika i korisnika, a posjeti su zabranjeni. Dosad je ukupno u Međimurju testirano 9816 osoba, a 1004 osobe su u samoizolaciji.

Hospitalizirano je 14 osoba i nitko nije na respiratoru.

12:40 - Na području Splitsko-dalmatinske županije, u protekla 24 sata su 104 novooboljele osobe od COVID-19, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupno je obrađeno 727 testova. Među 104 novozaraženih koronavirusom, iz Splita je 37 osoba, dvanaest iz Sinja,  deset iz Kaštela,  osam iz Trilja, šest iz Solina,  po četiri iz Imotskog, Dicma i Podstrane, po tri iz Muća i Otoka, po dvije iz Trogira, Hrvaca  i Podbablja, te po jedna osoba iz Hvara, Omiša, Vrgorca,  Dugopolja, Marine Segeta i Zagvozda.

VIDEO: Krunoslav Capak objasnio kada bi se maske trebale nositi i na otvorenom.

11:50 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 29 novozaraženih koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima je s područja Bjelovara 19 osoba, tri su iz Čazme, po dvije novozaražene osobe su s područja Daruvara i općine Veliki Grđevac, a po jedna iz Garešnice, Grubišnog Polja i općine Rovišće. Jedan novozaraženi je zdravstveni djelatnik.

 U posljednja 24 sata u županiji je umrla jedna starija osoba  zaražena koronavirusom. Sedmi je to smrtni slučaj na području županije vezan uz COVID-19.  U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 99 aktivnih slučajeva Covida-19, a u samoizolaciji su 533 osobe, priopćeio je županijski Stožer civilne zaštite.

11:46 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 285 uzoraka. U 33 slučaja radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 12 osoba izvor zaraze nepoznat. Kod tri osobe radi se o osobama starije životne dobi, sedam ih je školske i predškolske dobi, a kod ostalih se radi o radno aktivnom stanovništvu. Tri nove osobe su hospitalizirane.

- Zbog novih slučajeva bila su postupanja u jednoj srednjoškolskoj ustanovi i tri osnovnoškolske ustanove, zbog čega su pojedina razredna odjeljenja prebačena na on-line nastavu. Dodatno je bilo postupanje i u jednom dječjem vrtiću, a u samoizolaciji je i jedan tim obiteljske medicine.

U istom razdoblju evidentirano je 14 oporavaka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 214, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 17 osoba s težom kliničkom slikom, a na liječenju kod kuće 197 osoba. U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi 1189 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku. Od početka pandemije u Varaždinskoj županiji evidentirano je 470 slučajeva, a 17 dodatnih se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta - kažu u Stožeru. 

11:40 - U protekla 24 sata evidentirane su 82 novoobljele osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivne na koronavirus. To je do sada  najviše oboljelih u toj županiji u jednome danu od početka pandemije. 

Novobooljeli imaju prebivalište na području čak  23 zagorskih gradova i općina:

Grad Klanjec (1), Grad Krapina (18), Grad Oroslavje (2), Grad Pregrada (6), Grad Zabok (1), Grad Zlatar (6), Općina Bedekovčina (1), Općina Desinić (2), Općina Đurmanec (4), Općina Gornja Stubica (4), Općina Hum na Sutli (2), Općina Jesenje (6), Općina Konjščina (3), Općina Krapinske Toplice (4), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (4), Općina Marija Bistrica (4), Općina Petrovsko (1), Općina Radoboj (2), Općina Stubičke Toplice (1), Općina Sveti Križ Začretje (6), Općina Tuhelj (1) i Općina Zlatar Bistrica (2).

11:25 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 13 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; sedam iz Šibenika, četiri iz Knina i dvije osobe koje borave na području naše županije a prebivalište im je drugdje. Od ukupnog broja oboljelih 6 slučajeva je vezano uz dom za strije i nemoćne „Cvjetni dom“ Šibenik; riječ je o 5 djelatnika i jednoj štićenici doma.

Trenutno je 45 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

11:05 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata  zabilježeno je 38 novozaraženih koronavirusom, najviše od početka pandemije, a dvadeset osoba je izliječeno, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima je 15 osoba iz Dubrovnika, od kojih je za njih devet utvrđena epidemiološka veza. 

11:00 -  U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na  koronavirus za 95 osoba. Po mjestima stanovanja opet je najviše (37) novopozitivnih osoba iz Osijeka, no s novopozitivnim osobama iz prigradskih naselja. Novopozitivne osobe su iz 32 naselja na području županije.   

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 53 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru. 

10:55 - U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata je 31 osoba novooboljela od Covida-19,  a 10 ih je ozdravilo, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. 

 U županiji su trenutno 153 aktivna slučaja Covida-19, a u samoizolaciji je 535 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 469 osoba, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

10:50 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a ukupno je testirano 10525 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

10:45 - Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata evidentirano je 74 novozaraženih  koronavirusom, samoizolacija je propisana za 195 osoba, a šest je osoba izliječeno, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Šest je osoba izliječeno.

10:15 -  U posljednja 24 sata zabilježeno je 1096 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4844. 

Među njima je 530 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminulo je 10 osoba.

09:52 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 31 nova pozitivna osoba na COVID-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 2 iz Cerne, 2 iz Ivankova, 2 iz Novih Jankovaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Otoka, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Iloka, 1 iz Štitara, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Pačetina, 1 iz Bršadina, 1 iz Babine Grede, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra i 1 iz Privlake). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1216, od kojih je 1018 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 165 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 14235. U samoizolaciji na području županije su 904 osobe.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 12 medicinskih sestara/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (6 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika i 17 učenika. U samoizolaciji se nalazi 17 nastavnika i 269 učenika.

Video - Znanstvenici Nenad Ban i Gordan Lauc govore što nas sve očekuje: "Zimski COVID-19" mogao bi biti mnogo smrtonosniji

 

09:46 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 14 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2, tri muškarca i jedanaest žena. Od ukupno oboljelih osoba njih pet korisnici su domova za starije i nemoćne osobe. Od ostalih devet osoba, šest osoba ima prebivalište na području Grada  Karlovca i po jedna osoba iz Draganića, Kamanja i Tounja.
Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 624 osobe.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 38 pacijenata od čega su 2 na respiratoru, 3 su novoprimljena i 10 su asimpomatski iz Doma umirovljenika.
Inspekcijski nadzor SCZ Karlovac: okupljanja više od 50 sudionika - restoran Frankopan - nisu utvrđene nepravilnosti. Noćni klubovi/barovi Duga Resa- 5 - nisu utvrđene nepravilnosti.
U samoizolaciji se nalazi 596 osoba.

09:45 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i sedam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o jedanaest osoba s područja grada Kutine, pet osoba s područja grada Siska, četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja grada 
Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja grada Gline, te jednoj osobi  s područja općine Lekenik.

09:15 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 202 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 13 pozitivnih osoba s područja županije. Kod 5 osoba radi se o bliskom obiteljskom kontaktu, već poznata pozitivna osoba. U 5 slučajeva epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Republika Italija, Grad Zagreb, Rijeka). Za 3 osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

08:45 - Koronavirus je ušao u Kliniku za tumore u Zagrebu, a kako je u subotu ujutro za 24sata potvrdio ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, Mario Zovak, pozitivno je pet sestara i pet kirurga te deset pacijenata.

Dodaje da su pozitivne i dvije instrumentarke, otorinolaringolog te fizioterapeut. Zovak dodaje da su svi izolirani i klinički da su dobro te da je osoblje kod kuće. Dodaje i da su pacijenti izolirani na odjelu sa svim mogućim mjerama, a da nitko nema pogoršanje kliničke slike zbog toga.

08:40 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvjestio je javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj  populaciji potvrđeno sedam novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 69 slučaja, tri osobe su oporavljene od bolesti COVID-19,  a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 313  slučajeva bolesti COVID-19,  a u samoizolaciji se trenutno nalazi 165 osoba.

08:30 -  U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 1385 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 387 slučajeva novooboljelih osoba.

Posljedično tome, 1040 osoba izrečena je mjera samoizolacije. 121 novooboljela osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, 167 osoba su kontakti COVID + osoba, kod četiri je osobe moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a četiri su osobe stigle iz BiH, Češke i Austrije. Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, kod dvije je moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod četiri je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije. Kod pet je osoba moguća izloženost tijekom korištenja godišnjeg odmora na obali, a kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti. Obrada za 74 osobe je još u tijeku.

Od navedenih osoba, šest je zdravstvenih djelatnika. U posljednja 24 sata zaprimili smo obavijest iz domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba o jednom pozitivnom korisniku, jednom nezdravstvenom djelatniku i jednoj zdravstvenoj djelatnici iz ustanove za njegu u kući. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod pet učenika i dva učitelja osnovnih škola te 16 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 246 učenika i četiri učitelja osnovnih te 357 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 29 osoba.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 1399 aktivnih slučajeva, a 6233 osobe se nalaze u samoizolaciji.

08:20 -  Kako N1 neslužbeno doznaje, sve sestre s Odjela kirurgije u Klinici za tumore u Zagrebu pozitivne su na koronavirus.

Kako se neslužbeno doznaje, na koronavirus su pozitivne sve sestre i nekoliko kirurga. Pozitivna je i većina pomoćnog osoblja klinike, kao i svi pacijenti na Odjelu kirurgije. Radi se o teškim onkološkim bolesnicima.

Od osam kirurga s Odjela za kirurgiju Klinike za tumore, petoro je pozitivno na COVID-19, 2 su bolesna, a 3 asimptomatska.

07:15 - U subotu se u Zagrebu uvode nove epidemiološke mjere, među kojima je i obvezno nošenje maski na otvorenim prostorima gdje nije moguća distanca od najmanje dva metra te se, među ostalim, zabranjuju posjeti domovima za starije, izvijestila je u petak navečer gradska uprava.

Nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana obuhvaćaju i obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

VIDEO: Novo istraživanje: Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak.

Ključne riječi

Komentara 62

RO
Rock
16:54 17.10.2020.

Korona je prevara!

LA
Lažnipovjesničar
12:06 17.10.2020.

Globalni gazda naredio stožeru povečanje pozitivnih na 15% od ukupno testiranih . Do nedavno par tjedana konstantno je bilo oko 10%. Veži ko ja gdje gazda kaže ako ne nema šuške (€) iz EU. U našim medijima još niti jednee riječi o policijskom pretresu stanova francuskog stožera i ministra zdravstva od 15.listopada u 05.00 sati. Bravo za naše copy past medije.

DU
Deleted user
13:24 17.10.2020.

Znam dvojicu ljudi inače su 30 godina osobe čuo sam se sa njima imaju koronu pitao sam kako su .kažu isto kao i prije ništa posebno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije