Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šteta veća od 1,2 mlrd. kn

VIDEO Šef riječkog PNUSKOK-a odbacio Nobilove tvrdnje: 'Nisu isključena nova uhićenja'

Dragutin Pavletić, Gianni Rossanda, Anto Nobilo
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL, Nel Pavletić/PIXSELL, Jurica Galoić/PIXSELL
1/29
26.03.2019.
u 20:25

Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP.

Policija i tužiteljstvo započeli su u utorak ujutro na istarskom području uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 bivših čelnih ljudi Uljanik grupe. Na meti policije bivša je uprava na čelu s Giannijem Rossandom. Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP.

Večernjem listu potvrđeno je da je istraga proširena i na 3. maj.

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava.

Policija je ranije izvijestila da je u suradnji s tužiteljstvom u utorak ujutro na istarskom području započela uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Video: Uhićen bivši direktor Uljanika Anton Brajković

Tijek događaja: 

20.20 - S intenzivnim krim istraživanjem počeli smo u rujnu 2018., a sama realizacija je započela jutros u 6.30 sati - rekao je voditelj riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić u razgovoru za RTL Danas, prenose Vijesti.hr.

Komentirao je optužbe Ante Nobila rekavši: "Ne bih zabavljao javnost i lupetao svašta". Na pitanje hoće li biti novih uhićenja, Barbarić je rekao: "To ćemo još vidjeti. Krim istraga se nastavlja. Nije isključeno".

20.15 - Istarski HDZ pozdravlja akciju pravne države kojom se, kako navodi, nakon višemjesečnih izvida DORH-a, nastavlja s rasvjetljavanjem onog o čemu se u Istri već dosta dugo nagađa - o kriminalu u Uljanik grupi. Pred zakonom svi moraju biti jednaki, pa tako i oni koji su već desetljećima vješto zagrnuti plaštom "regionalizma i poštenja", ocjenjuje HDZ i dodaje kako je to onaj minimum koji žele i građani Istarske županije i radnici brodogradilišta, ali i porezni obveznici iz cijele Hrvatske koji su, kako se sada sumnja, pod krinkom spašavanja brodograđevne industrije i radnih mjesta  godinama financirali protuzakonita bogaćenja lokalnih pojedinaca i grupacija.

Istarski HDZ naglašava kako Vlada tražeći održivo rješenje za Uljanik grupu i razmatrajući sve scenarije, vodi računa o svim mogućim reperkusijama na zaposlenike. Ocjenjuje kako neki svjesno prešućuju da je sve što su radnici brodogradilišta u Rijeci i Puli primili prošle i ove godine došlo upravo iz državnog proračuna. Podjednako prešućuju, smatra HDZ, očito iz svojih poslovno-političkih interesa, i da je Vlada RH 2018. dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje od 716 milijuna kuna. 

Naglašava se kako je HDZ-ova Vlada napravila sve za spas brodogradnje te dodaje kako to više niti može niti želi poput nekoć Vlade SDP-a i IDS-a, šakom i kapom nenamjenski dijeliti sredstva Uljanik grupi, po svemu sudeći, u interesu pojedinaca i grupacija koje su "imale šapu" nad Uljanik grupom. 

Vrijeme da se kaže "dosta" ucjenama te da se na realnim osnovama utvrdi kako i koliko država može pomoći brodogradilištima, poručuje HDZ i  ocjenjuje kako građani Istre i Hrvatske više ne žele plaćati grijehe donedavno svemoćnih lokalnih družina.

19.05 - Mi smo proveli akciju, a nama politika nije dala nalog. Smiješno mi je to komentirati - rekao je Božo Barbarić, šef riječkog PNUSKOK-a, za HRT.

18.50 - Premijer Andrej Plenković kratko je danas poslijepodne komentirao uhićenja u Uljaniku poručivši da kao predsjednik Vlade ne želi ulaziti u detalje.

- Ono što je sigurno da sve aktivnosti, kao što ste vidjeli, rade PNUSKOK i nadležno Državno odvjetništvo. Oni taj posao, kao što vidim, rade više mjeseci, pretpostavljam vrlo temeljito s obzirom na složenost. To je sve što ću reći - kazao je Plenković u Zagrebu, prenosi N1.

18.00 – Živi zid pozdravio je uhićenja čelnika Uljanik grupe, poručio kako su glavni krivci za sve što se događalo u brodogradilištima upravo političari te zatražio odgovornost "krupih riba, nalogodavaca, zaštitnika, a ne samo onih koji su bili provoditelji".

– Rossanda i ekipa jesu odgovorni i treba im uzeti svu imovinu koju su stekli  nezakonito. Međutim oni su sitne ribe u odnosu na one koji  su im to sve  omogućili – kazao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare. Više pročitajte OVDJE.

17.30 - Anto Nobilo, branitelj Giannija Rossande, rekao je da se Rossanda zbog kompleksnosti predmeta branio šutnjom i da se ne smatra krivim, a na pitanje novinara smatra li da je Vlada rekla PNUSKOK-u da krene u ovu akciju uhićenja rekao je da je to očigledno.

- To je očigledno, što tu treba govoriti. Svi smo očekivali ovaj tjedan da će biti definitivno odluka o stečaju. Apsolutno svi koji smo u ovom poslu znali smo da se ovo mora desiti. To je vrlo, vrlo očito, i to je ono što se ne smije događati, miješati politiku i ritam kaznenih postupaka - rekao je Nobilo. Na konstataciju novinara da je policija izašla s informacijom da se radi o šteti od 1,2 milijarde kuna rekao je "Lažu".

Nobilo je dodao da će sutra biti kod državnog odvjetnika nakon čega će moći slobodnije govoriti o postupku. 

17.18 - Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP u utorak poslijepodne.

U službenom priopćenju policija je izvijestila da od rujna 2018. provodi "kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe". Potvrdili su i da je tijekom utorka na području Istre uhićeno 12 osoba (rođenih 1946., 1954., 1960., 1966.,1953., 1967., 1973., 1955., 1968., 1971., 1957. i 1971.) zbog sumnje da su "počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna".

"Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja u kojem je tijekom današnjeg dana sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira.

Do 17 sati obavljene su pretrage svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora, ali se nastavljaju ispitivanja osoba koje će još potrajati.

Nakon što policija obavi ispitivanja, svi će uz kaznenu prijavi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku u Rijeci", izvijestio je MUP, ističući da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Pogledajte izjavu Borisa Cerovca, predsjednika štrajkaškog odbora Uljanika:

17.00 – Bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossandu branit će zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, potvrdio je on to za Novi list.

– Upravo vozim u Rijeku i još ne znam što se Rossandi točno stavlja na teret. No već sada mogu reći da je sve to već viđeno: Vlada će uskoro objaviti da Uljanik ide u stečaj, radnici su najavili izlazak na ulice, a bliže se europski izbori pa je brže-bolje trebalo naći nekog krivca – rekao je Nobilo.

16.48 - Nakon noći u policijskom pritvoru osumnjičene očekuje ispitivanje u Državnom odvjetništvu, koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor, navodi N1.

16.45 - "Istražujući poslovanje pretprošle Uprave jasno je vidljivo koliko je današnja akcija istražnih organa zakašnjela dok je država mogla spriječiti ovu krizu da je pravovremeno preuzela odgovornost za nadzor i upravljanjem poduzeća u svom vlasništvu", ocjenjuje IDS u priopćenju u utorak u povodu uhićenja u Puli zbog poslovanja Uljanika. 

"S obzirom na situaciju u kojoj se Uljanik nalazi, u Istarskome demokratskom saboru smatramo da je od ključne važnosti preispitati poslovanje Uljanika i potencijalnu odgovornost pojedinaca. Vjerujem da je u interesu svih da se utvrde činjenice koje su Uljanik dovele u takvu neizvjesnu situaciju u kojoj je danas", stoji u IDS-ovu priopćenju za javnost koje je potpisao glavni tajnik stranke Giovanni Sponza.  U priopćenju se dodaje kako je u ovom trenutku najvažnije da Vlada i koalicijski partneri konačno prekinu agoniju radnika, koja traje predugo, i da čim prije donesu odluku o restrukturiranju koja će omogućiti očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje u Puli i Rijeci.

16.40 - Međimurski župan Matija Posavec (HNS) izjavio je u utorak da o eventualnom stečaju Uljanika nema konkretnih podataka, ali država mora prestati davati novce iz džepova građana za propale tvrtke. U proteklih 15 godina na sjeveru Hrvatske propadale su mnoge tvrtke, u građevinarstvu i tekstilnoj branši, i nikoga tada nije bilo briga da spasi radna mjesta, rekao je Posavec novinarima na konferenciji o poslovnom uzletu Međimurske županije. Zbog tog maćehinskog odnosa prema Međimurju, Varaždinu i Zagorju poduzetnici na sjeveru zemlje morali su se snalaziti sami.

"Pljunuli smo u šake i sami stvarali dodanu vrijednost, zato malo drugačije gledamo na stečajeve nego što gleda netko drugi", rekao je Posavec.

16.30 - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u utorak uhićenja 12 bivših čelnih ljudi Uljanik grupe.

"Nakon višemjesečnog upozoravanja da pravosudna tijela u Republici Hrvatskoj ne funkcioniraju, osim na poziv premijer, baš se prigodno pred sjednicu Vlade, gdje se odlučuje o sudbini Uljanika i prije svega radnika, dogode uhićenja bivših članova Uprave. Nadamo se da će ovaj put i DORH učinkovito reagirati i da ćemo saznati imena onih koji stoje iza cijele priče. Jer ovo su egzekutori, a mi tražimo nalogodavce", napisao je predsjednik SDP-a na svom facebooku.

16.20 - Trebalo je puno prije reagirati jer onda danas mi radnici ne bi bili ovdje vani. Međutim, bolje ikada nego nikada. Kakva bi to bila poruka budućim naraštajima da nitko ne odgovara za ono što je bilo u Uljaniku? - komentirao je Boris Cerovac, predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika. Više čitajte ovdje.

15:46 - Među uhićenima su i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, Elvis Pahljina, direktor Uljanik Pomorstva za usluge u morskom prijevozu, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, Zdravko Pliško, bivši direktor 3. maja te Domagoj Klarić, nekadašnji predsjednik uprave 3. maja, piše 24 sata.

Dragutin Pavletić, Gianni Rossanda, Anto Nobilo
1/6

15:36 - Bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda priveden je u policijsku postaju Rijeka. Radnici Uljanika izašli su nakon 15 sati iz brodogradilišta no nisu bili voljni razgovarati s medijima.

Dragutin Pavletić, Gianni Rossanda, Anto Nobilo
1/7

15:24 - O današnjim uhićenjima u Puli u aferi Uljanik oglasio se i Transparency International Hrvatska koji navode kako su uhićenja zapravo posljedica sustavnog, neodgovornog ponašanja tijela javne vlasti u prevenciji i represiji borbe protiv korupcije u Hrvatskoj. Više pročitajte OVDJE.

14.54 - Zvali su me da dođem u Rijeku. Zastupat ću Rossandu. Upravo sam pred gradom i idem u policijski Uskok gdje će doći i Rossanda iz Pule. Slijedi ispitivanje Državnog odvjetništva. Ako postoji prijedlog za pritvor ide se kod suca istrage - kazao je Anto Nobilo za 24 sata.

14.25 - Tužno je ovo - poručio je Dragutin Pavletić pred zgradom MUP-a kada su ga novinari pitali kako se osjeća.

- Vama? A kako je radnicima? - upitala ga je novinarka Regional Expressa na što je on odgovorio: 'Znate kako je...'

13.42 - Sindikalisti 3. maja održali su konferenciju za medije gdje su poručili kako se nadaju da će opstati i da će vlada 'ispraviti nepravdu' i izdvojiti 3. maj od Uljanika.

Poručili su i kako su današnji događaji 'nekakva osobna zadovoljština' no i da to ne znači da će dobiti plaće. Tvrde i da je 3. maj u ovih zadnjih šest godina devastiran te žele znati gdje je nestao novac predviđen za sanaciju i rekonstruiranje.

13.15 - Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik.

U suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jutros je pokrenuta akcija tijekom koje je uhićeno 12 osoba koje se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a kako mi je rečeno u ovom slučaju se radi o iznosu od više od jedne milijarde kuna - kazao je ministar Davor Božinović u izjavi Hini.

Dragutin Pavletić, Gianni Rossanda, Anto Nobilo
1/6

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava.

13. 02 - Neslužbeno se doznaje da su među 12 osoba obuhvaćenih akcijom i bivši članovi uprave Uljanika, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori riječkog brodogradilišta kao i predstavnici Uljanik Plovidbe te drugi direktori Uljanikovih društava.

12.59 - Vidite i sami što se događa, vidjet ćemo što će reći Državno odvjetništvo, čekajmo njihove izjave - izjavio je Štromar novinarima u Gradu Krku.

 Novinare je zanimalo i kako vidi sudbinu pulskog Uljanika i riječkoga 3. maja, odnosno hoće li ta brodogradilišta završiti u stečaju ili će ući u proces restrukturiranja, na što je Štromar odgovorio kako je uvjeren da ljudi koji tamo rade, a ne dobivaju plaće ili primaju minimalac zaslužuju bolje i više.

- To su vrsni i stručni radnici koje ova država treba da li u Uljaniku, 3. maju ili u nekoj drugoj tvrtki i na drugom mjestu, ili u škveru s drugim ili istim poslodavcem. Ti radnici imaju budućnost, siguran sam, a na koji način, utvrdit će se vrlo brzo, kazao je Štromar.

Na opetovano pitanje ima li 3. maj budućnost, Štromar je odgovorio da ima.

- Svakako, i 3. maj ima svoju budućnost, sigurno, samo je pitanje na koji način - rekao je.

12.40 - Najavljena je i konferencija za novinare u 13.30 u 3. maju u Rijeci

12.05 - Među uhićenima je i Maksimilijan Percan, predsjednik Uprave 3. maja, neslužbeno doznaje N1.

11:31 - Dugogodišnji predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković koji je odstupio s funkcije 2004. godine uhićen je u svojoj kući u Puli.

Dragutin Pavletić, Gianni Rossanda, Anto Nobilo
1/9

11.04 – Prema neslužbenim informacijama privedeni su bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković te članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac.

Policija je tijekom jutra, kako se doznaje, bila u domu nekadašnjeg predsjednika uprave Antona Brajkovića kojega je 2013. na tom mjestu zamijenio Gianni Rossanda. Bivšu upravu Uljanika uz Rossandu, koji je bio predsjednik uprave, činili su Marinko Brgić i Veljko Grbac. Ispred zgrade u kojem živi Rossanda dva su vozila riječkih registracija za koje se pretpostavlja da su vozila MUP-a dok bivši predsjednik uprave navodno nije kod kuće.   

11.00 – Samir Hadžić kazao je kako je ovo mala satisfakcija te da je siguran da je netko od uhićenih odgovoran za ovo stanje iako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja.

– Neka se raščisti. Tko nije kriv, on će izaći kao čist, a tko jest, neka odgovara za to – rekao je Hadžić za Regional Express i dodao da, prema njegovim saznanjima, ''nitko od članova sadašnje uprave nije odveden iz Uljanika''.

10.25 – Đino Šverko, dopredsjednik SMH IS kaže da ga je vijest o uhićenjima zatekla. Vidjeli su, kaže, policiju jutros u krugu Uljanika, ali mislili su da je to zbog njihova okupljanja, javlja HRT.

10.00  Radnici su prosvjednom šetnjom blokirali promet kod Uljanika. Više pročitajte OVDJE.

Dragutin Pavletić, Gianni Rossanda, Anto Nobilo
1/13

9.54 – Pa već jutros je interventna policija bila spremna, nisam znao o čemu se radi, drago mi je da se to počelo rješavati i da će netko odgovarati za nastalu situaciju – rekao je Boris Cerovac

Na pitanje tko je uhićen, Cerovac kaže da su to direktori ili članovi uprava Uljanikovih društava, no da ne može točno o imenima. Smatra i da se ne radi o sadašnjoj Upravi dodajući da su se neki prošle godine zaposlili. 

– Ne vjerujem da imaju prste u toj priči – rekao je Cerovac, javlja N1.

9.51 – Regional Express javlja kako je u tijeku pretraživanje kuće Antona Brajkovića, dugogodišnjeg predsjednika Uprave koji je s te funkcije odstupio davne 2004. godine.

Radnici Uljanika šesti dan u štrajku

Ulazi brodogradilišta su zavareni, moguće je ući na samo jedan ulaz koji nadziru članovi Štrajkaškog odbora. Ulaz je dopušten samo Uljanikovim radnicima, dok se kooperanti koji rade na polarnom kruzeru ne puštaju u brodogradilište. 

Sindikati koji djeluju u Uljaniku – Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat metalaca Hrvatske i Jadranski sindikat – prošlog su petka uputili dopise premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Republike Kolindi Grabar- Kitarović i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću pozivajući da se hitno donese odluka o restrukturiranju, a od luksemburškog brodara Jan De Nula i australskog Scenica zatražili su da ne odvoze brodove iz Pule, nego da ih dovrše u Uljaniku.

Ključne riječi

Komentara 302

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:46 26.03.2019.

Cijeli IDS si omastio brk. U rupu sa svima njima.

MO
modovisisajteMaraschino
09:42 26.03.2019.

pohapsiti i sindikat, upravu i IDS-ovce... svi su pljačkali Uljanik i 3. maj....

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:48 26.03.2019.

Samo polako i redom jedan po jedan i ne stati do zadnjeg. 35 mlrd. kn. Red bi trebao biti jako velik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije