Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devastacija bilja
Povratak na članak

Krenula akcija 'Smilje': Inspekcija 'češlja' otoke zbog ilegalnog branja

Akcija je jučer provedena na otoku Krku, a danas se provodi na Rabu i Pagu.

Komentari 8

DU
Deleted user
16:04 26.11.2014.

Sumnjam da inspektori nešto konkretno mogu napravit. Ministar je navodno napisao nekakvu zabranu, međutim kako to već kod nas biva.. ne postoji u zakonu sankcija. Jedino ako bi s njima išla policija i vlasnici zemljišta.. onda bi na temelju policijskog zapisnika vlasnici mogli tužiti berače za smetanje posjeda. Za ovo inspektori ne moraju biti s njima..

VL
MA
Machak
14:32 26.11.2014.

Nažalost nikakve fajde od toga. Kod nas se i onako privatno vlasnišvo nad zemljom ne poštuje, površine su ogromne a inspektora malo. Tisuće hektara na otocima stoje neiskorištene ili se koriste za nomadsku ispašu ovaca koja se provodi bez obzira na vlasništvo. Bar je tako na Cresu i Lošinju. I bez obzira što podržavam akciju i zabranu branja smilja ali isključivo sa stanovišta smetanja posjeda i očuvanja staništa, treba jasno reći da ovce NE JEDU smilje. Štaviše, svojevremeno su vlasnici pašnjaka uništavali smilje iskopavanjem jer tamo gdje raste smilje ne raste trava.

VL
Avatar gecdra
gecdra
14:11 26.11.2014.

Neka češljaju po danu jer lopovi su po noči teže vidljivi zbog tena.

VL
CH
chemica
14:12 26.11.2014.

Da se ulazak na tuđi posjed plaća kuršumom među oči kao u Americi, ne bi više bilo lopova koji brste tuđe.

VL
MA
malamoja
14:28 26.11.2014.

Ni otok Cres nije izuzet od ove devastacije smilja, a budući da uopće nije spomenut u ovom članku sad će lopovi- berači dobiti svoj sigurni prostor djelatnosti kad ih potjeraju s Krka i Paga!

VL
DU
Deleted user
14:11 26.11.2014.

Rano su se sjetili. Gdje su bili do sada kada je već učinjena značajna šteta? Barem je promet s otoka lagano kontrolirati i oduzitai vozila te još berače bilja kažnjavati novčano. Kada bi to bilo u interesu nekog glavonje sve bi se začas rješilo.

VL
DU
Deleted user
15:38 26.11.2014.

Kao sto je netko vec napisao,ovce ne jedu smilje tako da tvrdnje Paskih i Krckih stocara ne stoje. Cjela pozadina je u tome da sirotinji kojoj nije tesko brati da bi zaradila neku kunu brane ti isti stocari kojima beraci beru kune ispred nosa.Stoga bi bilo red od istih da kazu./ne zelimo da berete smilje na mome posjedu jer ga mogu i ja ubrati i prodati/,.proslu nedjelju je covjek bio u emisiji Plodovi zemlje gdje ga novinar Mladen Stubljar pita covjeka gje je ubrao smilje i covjek mu najnormalnije odgovara da ga je nabrao dok cuva ovce i da mu dobro dodje kao dodatna zarada.Zar bi isao svojim ovcama otimati od usta ka sta tvrde ovi muljatori da se ovce hrane sa smiljem.A i novinarka bi se mogla malo poigrati sa brojkama prije nego sto napise.Ako je cijena ulja 10 000kn ka sta ona pise a cijena kilogram smilja 10/15 kn, za litru ulja je potrebno 700 do 900kg smilja.Prije bi rekao da je cijena ulja 30 000kn i vise.

VL
HO
hoor
14:02 26.11.2014.

Puno veću stvar bi učinili kada bi zakonom zabranili svo trgovanje sa smiljem i samoniklim biljem, i to tretirali kao teško kazneno djelo i sukladno time propisali višegodišnje zatvorske kazne.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.