Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO OZRAČJE

Kremlj odgovara na optužbe: Gdje su dokazi o kibernetičkom napadu!

kibernetički kriminal
Foto: Reuters/PIXSELL
17.04.2018.
u 13:44

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da London i Washington nisu ponudili nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Kremlj je u utorak kazao kako ne razumije na temelju čega Britanci i Amerikanci tvrde da Rusija provodi globalni obavještajni kibernetički napad.

Sjedinjene Države i Velika Britanija u ponedjeljak su objavile rijetko zajedničko upozorenje na ruski zlonamjerni kibernetički napad na njihova državna tijela i infrastrukturu koja izvode hakeri uz potporu ruskih vlasti koji su zarazili računalne rutere širom svijeta ciljajući vladine agencije, poslove i ključnu infrastrukturu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da London i Washington nisu ponudili nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

"Mete zlonamjernog kibernetičkog napada uglavnom su vlade i organizacije privatnog sektora, opskrbljivači ključnih infrastruktura i pružatelj internetskih usluga", objavili su u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju britanski National Cyber Security Center i američki FBI i ministarstvo unutrašnjih poslova.

Priopćenje upozorava i pružatelje internetskih usluga kao i korisnike, ali ne navodi pojedinosti o datumu i obimu tih zlonamjernih akcija.

Objava tog priopćenja stiže u napetom ozračju između dviju zemalja i Rusije.

Washington i London napali su sirijski režim, saveznika Moskve, a London optužuje Moskvu da je na engleskom teritoriju otrovala bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju Skripal.

Francuska: dokazi o kemijskom napadu u Dumi vjerojatno su nestali

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je kazalo kako je vrlo vjerojatno da su dokazi kemijskih napada u Dumi nestali dodajući da je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) prošlog su tjedna otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada no još nisu stigli u Dumu u kojoj se napad dogodio.

 Taj je grad sada pod kontrolom vladinih snaga nakon što su se iz njega povukli pobunjenici.

"Rusija i Sirija još uvijek odbijaju omogućiti inspektorima pristup mjestu napada", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"Vrlo je vjerojatno da dokazi i ključni elementi nestaju s toga mjesta", dodaje se.

Komentara 7

Avatar AligatorXO
AligatorXO
14:11 17.04.2018.

Ne vjerujem ja niti jednima niti drugima.

RE
reborn
14:30 17.04.2018.

Pa naravno, sve je jasno... Krivnja je na ruskom virusu i zločestim rusima što npr facebook konstantno blokira pojedine profile i stranice pod izlikom govora mržnje za izrečene stavove kao npr "život počinje začećem". Znao sam da to nije do slobodarskog zapada, već do zločestih rusa... Sorry London i Washington, ali toliko glupi ipak nismo!

GV
golub Vaso
14:20 17.04.2018.

uvod u zabranu i kontrolu interneta jer nitko više ne vjeruje zapadnoj propagandi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije