Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest iz Moody'sa

Kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen, ali su izgledi poboljšani iz negativnih u stabilne

građani
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
10.03.2017.
u 23:16

To je prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

Agencija Moody's zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'Ba2', a u domaćoj na 'Baa1', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

Takav potez Moody's je objasnio snažnijim srednjoročnim rastom gospodarstva nego što se očekivalo nakon izlaska iz šestogodišnje recesije u 2015., a očekuje rast u idućim godinama u prosjeku od oko 2,5 posto. Navodi i smanjenje pritiska tereta duga u javnom sektoru, što je rezultat poboljšanog rasta.

Moody's je posljednja od tri vodeće svjetske rejting agencije koja je zadnjih mjeseci poboljšala izglede za hrvatski rejting. Standard&Poor's je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani, a Fitch krajem siječnja ove godine.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard&Poor's i Moody's - i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada sve sa stabilnim izgledima.

>>Plenković o 'slučaju Dnevnice': Našli smo se u jednoj gotovo bizarnoj situaciji

>>Marić: Priželjkujemo stope rasta između četiri i pet posto. To je rast koji će generirati radna mjesta

Ključne riječi

Komentara 17

DO
dopizdilomi
07:19 11.03.2017.

Eh ta statistika. Odlučiš što ćeš prikazati i automatski je svima bolje a onima kojima nije i ne vjeruju u to, na žalost, odlaze van.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:30 10.03.2017.

Evo ga opet, o sveme on voli pričat al ono naj bitnije ne spominje, ovršni zakon mijenjaj čovječe, šta si u talu, ako jesi reci narodu nemoj poslje da bude ciju miju.

SD
sdpesticid
23:29 10.03.2017.

za ovo je bilo potrebno 8 godina. koliko su vlade rh još zadužili rh za tih 8 godina ? omjer zaposlenih i umirovljenika ? natalitet ? kvaliteta života ? ... po ovom primjeru, koliko je hrvatskoj vremenski potrebno da stane na svoje noge kao jedno zdravo društvo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije