Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠTETILA UGLEDU

Kreću tužbe za klevetu protiv Zadravec: 'Prešla je sve granice'

Dijana Zadravec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.05.2021.
u 20:10

Dopunski rad liječnika reguliran je pravilnikom, a ravnatelj ga može i zabraniti

Zbog ozbiljnih optužbi o udruživanju u interesne skupine radi ostvarivanja privatne koristi u javnoj bolnici te zataškavanju kriminalnih radnji, koje je izrekla prof. Dijane Zadravec, protiv donedavne predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice bit će podneseno više tužbi za klevetu. Podnijet će je svi koje je imenom i prezimenom proteklih dana prozivala, potvrdio nam je prof. Krešimir Rotim, pročelnik Klinike za neurokirurgiju.

Istinu na čistac

Prvi je tužbu najavio Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Bivša šefica radiologije imenovala ga je dijelom navodne kriminalne skupine i suvlasnikom u privatnim klinikama.

>> VIDEO Dijana Zadravec: 'Liječnica je agresivno došla u moju sobu i pokušala napraviti incident'

– Odlučio sam sudskim putem istjerati na čistac istinu jer je dr. Zadravec u javnim istupima posljednjih dana prešla sve granice. Optužuje ljude na sve strane bez dokaza, želi u javnosti stvoriti dojam kako je ona jedina na strani istine, a svi ostali u KBC-u Sestre milosrdnice i oko nje svijet kriminala i lopovluka. Niti sam u bilo kakvom suvlasništvu s bilo kime u privatnim klinikama niti stvaram bilo kakva udruženja protiv dr. Zadravec, ali kao odgovoran predsjednik Upravnog vijeća, zajedno s drugim članovima tijela, inzistiram na sređivanju stanja u toj važnoj zdravstvenoj ustanovi koje je, među ostalim, prouzročila i sama dr. Zadravec. Ne može se i ne smije javni prostor koristiti za vlastite uske interese, a pritom nanositi nemjerljivu štetu ugledu osoba i ustanova. Vjerujem da će sudski pravorijek, kada god stigne, odagnati svaku sumnju od prozvanih osoba i ustanova – iznio je Tomislav Dulibić i dodao da će u petak, 21. svibnja 2021. godine UV raspisati natječaj za izbor novog ravnatelja te ustanove.

Zadravec je u više navrata govorila o privatnom radu bolničkih liječnika pa je dio javnosti stekao dojam da je takav rad nezakonit. Međutim, dopunski rad liječnika propisan je Pravilnikom o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca.

Prema tom Pravilniku, privatno može raditi svaki zdravstveni radnik koji uredno obavlja poslove iz radnog odnosa i ima odobrenje za dopunski rad od ravnatelja bolnice u kojoj radi. Ima li tu protekcije za privatne pacijente, koje spominje Zadravec, teško će se točno utvrditi uz ovako opisne i rastezljive uvjete.

Odobrenje na godinu dana

Mjerila za davanje odobrenja za dopunski rad su: redovito, savjesno i stručno obavljanje poslova iz ugovora o radu, u skladu s pravilima struke i uputama poslodavca odnosno ovlaštenih osoba poslodavca, kontinuirano stručno usavršavanje znanja i vještina, obavljanje poslova iz ugovora o radu u skladu s poslovnim interesima poslodavca, poštivanje strukovnih i stegovnih pravila te nepostojanje kaznene, prekršajne ili disciplinske pravomoćne odluke kojom je utvrđena odgovornost zdravstvenog radnika u vezi obavljanja djelatnosti.

Odobrenje se daje na godinu dana, a ako se utvrdi da netko radi bez njega, riječ je o težoj povredi obveza iz radnog odnosa i neće smjeti raditi privatno naredne dvije godine. U slučaju neurednog izvršavanja obveza u bolnici, pravomoćne presude ili drugih sankcija, ravnatelj odobrenje mora opozvati.

Komentara 45

Avatar savskokupališteZagreb
savskokupališteZagreb
20:16 20.05.2021.

Rekla je istinu.Svi primaju mito i rade privat.

CO
coolman
21:26 20.05.2021.

Žena je otvorila Tabu temu. Privatni rad u Javnim bolnicama. Zakonski je to omogućeno za vrijeme Hebranga, ali nisam siguran. Sve u svemu taj Zakon omogućio je doktorima da obavljaju privatnu praksu u javnim ustanovama . To pitanje dali privatnii pacijenti, tj oni koji plaćaju liječnićke usluge uživaju prednost pred pacijentima koji si to ne mogu priuštiti je smiješno. Pa naravno da uživaju. Ako platiš, odmah si na redu , ne čekaš. Ako ne platiš, strpljivo čekaj dok ne krepaš. Taj zakon je nemoralan, ne etičan ne profesionalan, nepravedan., nakaradan. Na taj način su ozakonjene " plave kuverte" Liječnićki ceh nikada neće oprostiti Dr. Zadravec što je to zlo iznjela u medije.

IM
Imperator Ming
20:22 20.05.2021.

Zadravec je apsolutno u pravu. I zato je maknuta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije