Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PILOT-PROJEKT

Kreću prioritetne liste čekanja. Kujundžić: 'Najteži bolesnici ne smiju čekati'

Milan Kujundžić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
18.05.2017.
u 10:52

Prioritetne liste primjenjivat će se u svim bolnicama

Govoreći o uvođenju tzv. prioritetnih listi čekanja na operacije i pretrage, ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u četvrtak da bi kroz nekoliko dana trebao započeti pilot projekt, a za mjesec dana prioritetne liste čekanja trebale bi se početi primjenjivati u svim bolnicama.

"U ponedjeljak imam prezentaciju informatičke kuće i očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana krenuti s pilot projektom", izjavio je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade dodavši kako bi nakon toga primjena u bolnicama trebala početi kroz mjesec dana.

Prioritetne liste primjenjivat će se u svim bolnicama i odnosit će se na pacijente s najtežim bolestima, koji ne smiju čekati duže od 10-15 dana, pojasnio je Kujundžić.

Ministar zdravstva tvrdi da je trenutno na listama čekanja oko 750.000 pacijenata te da se taj broj bitno ne mijenja.

"U nekim bolnicama liste nešto porastu, u nekima se čeka manje, ništa se dramatično ne događa. Problem lista čekanja ne može riješiti nitko u svijetu, pa ni u Hrvatskoj. Trebalo bi puno dodatnog novca i alata da bi se to riješilo. Ali bit je da oni koji ne smiju čekati - ne čekaju. Sve drugo je, nažalost, problem svjetske medicine, pa i hrvatske", rekao je Kujundžić.

Na upit o imenovanju novih ministara odgovorio je kako ne zna ništa o tome, a na pitanje ostaje li on u Vladi rekao je kako je došao raditi, a zdravstvo je težak resor.

"Došao sam raditi, a neću biti tužan ako i ne budem radio. Zdravstvo je uistinu težak resor", poručio je Kujundžić.

 

Komentara 2

OS
osica
12:51 18.05.2017.

Nažalost, ministre za neke je prekasno, jer dok vam se liječnici obiteljske medicine boje poslati pacijenta na bolničko utvrđivanje dijagnoze ( bar tako kažu ) a sami sa sobom nisu " na čistu što bi to moglo biti " pacijentiijenti umiru . Nedavno, mi je umro prijatelj, dugogodišnji darivatelj krvi (kolike je živote spasio u trideset godina darivanja), "na čekanju dijagnoze" skoro devet mjeseci. To je slika i istina o našem zdravlju. Stalno se pitam je li morao umrijeti ? " Svi su traili carcinom , nije tu možda je tu ....možda...... i nema ga " Eto, "veliko možda bi bio živ" da je bilo onih " 72 sata a ne sedam mjeseci"

IB
ibiza
22:14 19.05.2017.

napokon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije