Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće svakodnevni štrajk

Prosvjetari pripremili akciju tijekom kongresa EPP-a i veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića

Plenković i Mihalinec
Foto: PIXSELL
1/15
19.11.2019.
u 10:27

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestio je o daljnjim aktivnostima. Branimir Mihalinec najavio je da će se frontalni štrajk u svim školama u cijeloj zemlji nastaviti svaki dan i to do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta. Danas je štrajk u svim školama u Hrvatskoj. Sutra, kada počinje kongres EPP-a u Zagrebu, održat će se akcija ''Potrubi za obrazovanje''. Na Markovu trgu u četvrtak održat će se mini prosvjed, a u ponedjeljak 25. studenoga prosvjed na Trgu bana Jelačića.

"Jučer je održana zajednička sjednica i jednoglasno je donesena odluka da cijela Hrvatska štrajka dok se ne ispune zahtjevi. Ovo je snažan pritisak na Vladu da sjedne s nama za stol", kazao je Branimir Mihalinec.

"Štrajk se odvija pod velom prijetnje da neće biti plaćen. Imamo sada gotovo potpune rezultate izjašnjavanja. Čak 96,74 posto odbilo je ponudu Vlade. I danas se štrajka s visokim odazivom iako postoji prijetnja da neće biti plaćen", kazao je.

"Sindikati neće samo održavati štrajk već će pokazati vidljivost svakog dana. Sutra ćemo, dok zasjeda Kongres EPP-a, održati akciju koja se zove 'Potrubi za obrazovanje'. Cijela trasa bit će pokrivena našim ljudima. Dogovorili smo da će i u svim gradovima naši aktivisti držati transparente 'Potrubi za obrazovanje'", dodao je.

"Sutra u 11 sati bit će konferencija. Najavit ćemo mini prosvjed na Markovu trgu u četvrtak. U ponedjeljak 25. studenoga održat ćemo prosvjed na Trgu bana Jelačića", rekao je.  "Ovo je borba za dostojanstvo", dodao je Mihalinec. Ako ih Vlada pozove na sastanak, odazvat će se, dodao je. "Ne možemo razumjeti zašto Vlada ne da novac za obrazovanje", kazao je. Nenormalno je da s nama nitko ne razgovara, roditelji neka se upute na Markov trg, Vlada je odgovorna", kazao je.

Na pitanje što će biti ako zabrane štrajk, Mihalinec kaže da oni imaju druge mehanizme.  "Zahvaljujemo roditeljima što nam daju podršku i molimo da nam je daju i dalje jer sve je to za dobrobit njihove djece", kazao je Mihalinec

Sindikat Preporod izvijestio je danas da se 94 posto učitelja i nastavnika, koji su u 381 osnovnoj i srednjoj školi pristupili izjašnjavanju, usprotivilo prijedlogu Vlade za prestanak štrajka. Čak je 91 posto za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva. 

"Na izjašnjavanju provedenom 13. i 14. studenoga u 381 osnovnoj i srednjoj školi među sindikalnim članovima te zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku 94 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju usprotivilo se prijedlogu Vlade o povećanju koeficijenata od dva posto svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020. godine", stoji u priopćenju sindikata Preporod.

U anketi je sudjelovalo gotovo 12 tisuća učitelja i nastavnika, a sindikat je najavio i da njih 91 posto želi nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Podsjetimo, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u ponedjeljak navečer poslao je pismo članovima sindikata vezano uz frontalni nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva poručivši kako je izuzetno važno snažno odgovoriti Vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

"Središnji odbor našeg sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenoga do ispunjenja zahtjeva. Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene", istaknuo je Mihalinec u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

Podržavate li svakodnevni štrajk u školama do ispunjenja zahtjeva?

Sindikati pak planiraju aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu te su najavili i da će uskoro organizirati prosvjed u Zagrebu na jednom od gradskih trgova.

Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Pauk apelirao na sindikalne čelnike da prekinu štrajk u školama

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk danas je apelirao na sindikalne čelnike da prekinu štrajk u školama jer je, ističe, Vlada već dala maksimum učiteljima i nastavnicima u trenutku prijetnje još jedne globalne krize.

"U trenutku kada se najavljuje još jedna globalna kriza, povećanja osnovice koja su obećana nastavnicima nisu samo izraz uvažavanja već krajnji mogući realni pomak koji se u tom smjeru može napraviti", navodi Pauk u priopćenju na prvi dan općeg štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Poručuje da promjena koeficijenata nije i ne smije biti ad hoc odluka, već ozbiljan pomak koji će biti potpuno usklađen i s mogućnostima centralne države i s unaprjeđenjem obrazovnog sustava.

Stoga, smatra, štrajk obrazovnih radnika u ovom trenutku, imajući u vidu rezultate koje je već postigao, postaje opterećenje za normalnu organizaciju obrazovnog procesa, za školske kalendare i obaveze učenika.

Pauk napominje kako nitko ne dvoji da je obrazovanje važno te podsjeća da Hrvatska zajednica županija već godinama izražava svoju spremnost za reformom školstva, pogotovo u svjetlu županija kao osnivača većine obrazovnih ustanova.

"Čini se da smo u cjelokupnom demokratskom procesu borbe za prava zaposlenih borbu za bolje, modernije i kvalitetnije obrazovanje gurnuli u drugi plan. A to nikako ne smije biti tako", zaključuje Pauk.

Video: Sindikati najavili: U utorak štrajk u cijeloj zemlji

Ključne riječi

Komentara 231

AN
aniva
08:06 19.11.2019.

Ja ne bih pristala na njihove uvjete neka štrajkaju cijelu godinu. Ali im ne bi platila ono što nisu radili. Neka im plati sindikat. Ja radim u privatnoj firmi , imam dva tjedna godišnjeg odmora (a više od 30 godd radnog staža) nema prijevoza, prehrane, uskrsnice, regresa. Pa neka i gospoda dođu raditi u realni sektor. A sindikati neka im plate štrajk tako su naši sindikalisti dobro plaćeni, očito sindikati imaju novaca.

ZB
Zoki-Bijela
07:49 19.11.2019.

Naporni ste

PR
predator57
07:51 19.11.2019.

Treba svima njima uvesti radnu obavezu. I ne platiti ni dan u štrajku do sada. Oni se ne pitaju kako to realni sektor može plaćati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije