Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće sezona

Svi žele ove poslove: Javilo se 9000 kandidata!

Turistička sezona
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/8
01.03.2018.
u 12:46

Online sajam poslova u turizmu posjetilo je više od 155 tisuća nezaposlenih koji traže posao, a u sklopu tog sajma MojPosao je proveo i istraživanje s 300 ispitanika o zapošljavanju u turizmu

Na drugom online Sajmu poslova u turizmu portala MojPosao predstavilo se 48 poslodavaca s više od 250 oglasa za posao, a pristiglo je više od 9000 prijava za posao ili 17 posto više nego prošle godine, izvijestili su u četvrtak s tog portala, napominjući da se sajam održavao od 21. do 28. veljače.

Online sajam poslova u turizmu posjetilo je više od 155 tisuća nezaposlenih koji traže posao, a u sklopu tog sajma MojPosao je proveo i istraživanje s 300 ispitanika o zapošljavanju u turizmu. "Istraživanje je pokazalo da je najpoželjniji posao u turizmu onaj za stalno u hotelu na području Splitsko-dalmatinske županije, kao i da oni ispitanici koji imaju iskustvo rada u turizmu sezonske poslove obavljaju ponajprije jer im je to struka, njih 36 posto, ili pak u pauzi između stalnih poslova, njih 35 posto", ističu s portala.

Četvrtina ispitanika ili 28 posto u turizmu je radila već za vrijeme školovanja kako bi popunili budžet, dok ih je 24 posto radilo u turizmu nakon završetka školovanja odnosno prije pronalaska stalnog posla. Najviše ispitanika radili su kao konobari, 31 posto, a potom kao sobarice, 28 posto, te recepcionisti 19 posto i šankeri 17 posto, dok ih je najmanje radilo kao promotori i maseri.

Ovo je 10 najboljih ljetnih filmova:

Turistička sezona
1/11

"Više od polovice ispitanika ili 56 posto kazalo je u istraživanju da bi u turizmu radili na neodređeno, pa stoga ne čudi da su najpoželjniji poslodavci hoteli koji nude takvu mogućnost. Gotovo 50 posto ispitanika željelo bi raditi u hotelu, dok bi ih u restoranu htjelo raditi samo 7 posto", kažu s portala. Oko 17 posto ispitanika kazalo je da bi radili u putničkoj ili turističkoj agenciji, a po tri posto njih u trgovini ili suvenirnici te kafiću.

Među županijama najpoželjnija za rad u turizmu je Splitsko-dalmatinska, u kojoj bi posao željelo dobiti gotovo 30 posto ispitanika, dok bi u Istarsku željelo njih 19 posto, a u Zadarsku 13 posto. Zanimljiv je podatak da bi većina voljela raditi na obali u turizmu, a u top pet županija nema nijedne iz kontinentalne Hrvatske, dok je Grad Zagreb na šestom mjestu i u njemu bi u turizmu voljelo raditi sedam posto ispitanika.

"Kao glavni uvjet za rad u turizmu ispitanici su najviše ili 44 posto isticali bolju plaću, dok je osiguran smještaj važan za njih 26 posto, a samo 18 posto navelo je da im nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti i da oduvijek žele raditi u turizmu. Po pet posto ih je kazalo da nema drugih opcija i da bi u turizmu radili pod uvjetom da se ne moraju seliti", kažu s portala MojPosao. Od ispitanika koji su već radili u turizmu, čak 64 posto rado bi ponovno radilo za istog poslodavca, a od ispitanika koji ne bi radili u turističkim djelatnostima većina je navela kao razlog preniske plaće ili nemogućnost dobivanja stalnog posla.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:20 01.03.2018.

Nego, tko je ona mala dole lijevo u bikiniju na prvoj slici? Zelim je upoznati! Ako ovo citas, javi se! Neces pozaliti ;-)

TH
than
14:23 01.03.2018.

Hmm. 250 oglasa za posao na tzv. sajmu turizma u 7 dana ?!?! A biti ce da je opakija jos navala. Od 155 000 koji su posjetili te stranice njih 9000 se javilo. Takav naslov, a ispade jad i bijeda po pitanju radnih mjesta i 'navale' na njih. Brojke na razini statisticke greske.

RI
rightside
14:02 01.03.2018.

a s ovim "javljaju se" misli netko sakrit novi nacin dobivanja love za zaposljavanje stranaca iz okruzenja,,)) lijepi primjer sigurno za hrvatski turizam da ce im strance primat i brinut o njima djeca ovih koji htjeli hrvatsku pokorit,,a bice i vise mogusnost da isti potpale koji pozar na obali u sred sezone,,ponovicu,,ovakva ideja samo budali ili mrzitelju hrvatske moze past na pamet,,a to sta drugovi po rivijeri nemogu naci radnu snagu koja bi im radila za nikakve novce,je druga stvar,,pa su eto bosanci i srbi jedini izbor,,))))sramota!!!fuj!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije