Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIKUPLJENO PREKO 45.800.000 kuna

Kreće proces podjele novčane pomoći Crvenog križa: Evo koji su uvjeti

U Šećeranskom domu u Osijeku prikuplja se pomoć za stradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
29.01.2021.
u 11:09

Crveni križ poziva sve građane koji ispunjavaju navedene kriterije da popune zahtjev za isplatu novčane pomoći

Hrvatski Crveni križ počinje proces podjele novčane pomoći prikupljene Apelom i donatorskim telefonom u ukupnom iznosu od 45.819.108,38 kuna, koliko je dosad prikupljeno, a sav novac bit će direktno podijeljen stanovnicima pogođenih potresom.

- U ime stradalog stanovništva hvala svim donatorima koji su iznimno brzo reagirali i odazvali se pozivu upomoć.  U ime Hrvatskog Crvenog križa i svoje osobno ime zahvaljujem donatorima na danom povjerenju za ostvarenje zajedničkog cilja - ublažavanje patnje stradalom stanovništvu. Hrvatski Crveni križ od prvog je dana uz pogođene građane. S njima smo doživjeli i razorniji potres te odmah potom krenuli s pružanjem pomoći stradalima i sudjelovali u evakuacijama. Od prvog potresa smo na terenu i ostat ćemo na pogođenom području dokle god stradalo stanovništvo treba našu podršku i pomoć, ističe izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt te dodaje kako će javnost pravovremeno biti obaviještena o svim daljnjim koracima isplate novčane pomoći te da će po završetku isplate javnosti biti prezentirano financijsko izvješće.

U Šećeranskom domu u Osijeku prikuplja se pomoć za stradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji
1/13


Novčana pomoć namijenjena je građanima koji su imali prijavljeno prebivalište ili  boravište na dan 28. tj. 29. prosinca 2020. godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja, a koju će demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom tj. opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i sličnim.

Potresom pogođeno područje uključuje Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.


Crveni križ poziva sve građane koji ispunjavaju navedene kriterije da popune zahtjev za isplatu novčane pomoći. Zahtjevi se zaprimaju u iduća tri tjedna, završno s 19. veljačom. Po završetku prikupljanja zahtjeva te provjere njihove valjanosti definirat će se točan iznos novčane pomoći koja će potom biti isplaćena građanima.


Zahtjev se može ispuniti u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte, a taj popis svih adresa moguće je pronaći na stranici Crvenog križa. Također, mobilni timovi kreću s obilaskom najudaljenijih sela i zaseoka kako bi na licu mjesta mogli pomoći građanima u popunjavanju zahtjeva. Podršku Crvenom križu pružit će i HGSS.

- Novčana pomoć će se isplaćivati na dva načina, a prema odabiru podnositelja zahtjeva: uplatom na tekući račun ili zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte, preuzimanjem u poslovnici ili isplatom putem poštara koji djeluje na potresom pogođenom području, govori Crveni križ u priopćenju.

Korisnici jednokratne novčane pomoći su samci ili objedinjeno članovi kućanstva.

Apel za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, kao i donatorski telefon bit će aktivni do 28. ožujka 2021. godine, a sva preostala sredstva po završetku bit će jednako podijeljena potresom pogođenom stanovništvom po spomenutom kriteriju.

Do sada je podijeljeno 2.438 grijalica, 2.687 deka, 115 agregata, 3.875 paketa dječje hrane i opreme te 273 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Pružena je 7.762 puta usluga psihosocijalne podrške te su provedene brojne aktivnosti za najmlađe. Trenutno je na terenu više od 350 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa.

VIDEO Vecernji.hr podcast ep. 13 - Dino More: "Ova situacija u Petrinji vratila mi je vjeru u ljude."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije