Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK

Kreće istraga protiv 37 ljudi, oštetili proračun za 6,8 milijuna kuna

policijski auto
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
21.03.2018.
u 12:08

Prvookrivljeni je Gorki Grubišić, protiv kojeg je već ranije podignuta optužnica u drugom slučaju.

USKOK je zbog sumnje u niz kaznenih djela donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana i 25 trgovačkih društava, objavljeno je danas bez navođenja identiteta. Kako doznajemo, prvookrivljeni je Gorki Grubišić, protiv kojeg je već ranije podignuta optužnica u drugom slučaju.

Prvookrivljenog se tereti da je povezao sedmero okrivljenih radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak okrivljenim trgovačkim društvima. Tereti ih se da su proračun Republike Hrvatske te Grada Zagreba oštetili za najmanje 6.875.000 kuna.

Protiv Grubišića i drugih, uključujući desetke kineskih državljana, u studenom 2016. godine zbog niza koruptivnih djela pokrenuta je istraga na temelju kaznene prijave koju je podnio Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija. Radilo se o klasičnom izvlačenju novca preko fiktivnih računa i poduzeća, a poduzetni osumnjičenici su, kako sumnjaju PNUSKOK i USKOK, tako izvukli oko 50 milijuna kuna, dok je državni proračun oštećen za oko 13 milijuna kuna. Grubišić je tada pobjegao u Sloveniju i tako izbjegao uhićenje. Grubišić je inače poduzetnik koji je imao nekoliko tvrtki i obrta koji su se bavili kemijskim čišćenjem odjeće. 

U nastavku prenosimo USKOK-ovo priopćenje u cijelosti:

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana i 25 trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine. (21. 3. 2018.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2013. do kraja studenoga 2016. godine, u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI., VII. i VIII. okrivljene radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak okrivljenim trgovačkim društvima. Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 13 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih  računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima. Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak.

Prvookrivljeni je u ostvarenju navedenoga te u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a II. i III. okr. su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali im otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili. Nadalje, I., IV., V., VII. i VIII. okr. su pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika. Sukladno uputama organizatora zločinačkog udruženja, II. i VI. okr. su izrađivali fiktivne račune i drugu nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava I. okr. i okrivljenih trgovačkih društava, dok su VII. i VIII. okr., radi prikrivanja stvarnih izdavatelja računa, dio tako ispostavljenih računa putem tri trgovačka društva koja su stvarno vodili prefakturirali drugim trgovačkim društvima zainteresiranima za izdavanje nevjerodostojnih računa.

U navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava I. okr. uplatila ukupno najmanje 17.435.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja (I.-VIII. okr.), na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno najmanje 1.115.000,00 kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak, čime su proračun Republike Hrvatske i proračun Grada Zagreba oštetili za ukupno najmanje 6.875.000,00 kuna.

Komentara 25

Avatar southman
southman
13:07 21.03.2018.

27 ljudi u pržun radi 7 mil. kn, a 1 čovjek za 10 mil . kn saborski zastupnik !?

Avatar Celzijus
Celzijus
12:46 21.03.2018.

A šta je sa nizom trgovačkih lanaca koji od dobavljača kupe proizvod (npr. paštetu) po 5 kn, a prodaju po 4,5 kn, te u izvješćima poreznoj prilikom prijave PDV-a umjesto plaćanja istog traže povrat i tako proračun njima nadoknađuje razliku od prodajne do nabavne cijene?

HD
HDZSDP
14:19 21.03.2018.

Istraga? Pravosuđe? Hrvatska? HDZSDP? Hahahahahahaha.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije