Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIM SZO-A

Kreće istraga o ishodištu pandemije: Međunarodnim stručnjacima napokon dopušten ulazak u Wuhan

WHO team to investigate coronavirus origins in Wuhan
Foto: /Newscom/PIXSELL
1/3
15.01.2021.
u 06:35

Znanstvenici SZO-a stigli su u Wuhan bez dva člana koja su pozitivna

Jučer je nakon dugog čekanja, kad se već počelo smatrati da se to neće ni dogoditi, u kineski grad Wuhan stigla znanstvena ekspedicija Svjetske zdravstvene organizacije koja će na terenu pokušati utvrditi točno ishodište novog koronavirusa SARS-CoV-2 koji je paralizirao svijet. Naime, poznato je da je tamošnja mokra tržnica bilo mjesto odakle se zaraza počela širiti na ljude, međutim nije sasvim jasno kako je virus sa svojeg prvog nositelja, šišmiša, uopće dospio na čovjeka.

No s vremenom su kineske vlasti polako počele dovoditi u sumnju da se virus uopće proširio s njihovog područja pokušavajući dokazati da je stigao s nekom uvezenom robom. Nije novost da stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije žele na licu mjesta utvrditi odakle je virus došao, ta se njihova namjera spominje praktički od samog početka pandemije, no tek sada je znanstvenom timu i omogućen dolazak u Kinu i Wuhan. A i to uz dvotjednu izolaciju i obavezno testiranje, PCR i serološko.

Kako je objavio The Wall Street Journal, Kina nije dopustila ulazak dva člana međunarodne ekspedicije koji su se na testu pokazali pozitivnima. K tome, sve se događa u jeku novog vala zaraze u Kini gdje je sada u karanteni 22 milijuna ljudi, a nakon osam mjeseci ondje je jučer potvrđen i prvi smrtni slučaj od bolesti COVID-19. Sada je, tako, u Wuhanu deseteročlana ekspedicija, no prema Deutsche Welleu, ona je skeptična prema mogućnosti da doista pronađu stvarno ishodište virusa.

Zna se da će ih kineske vlasti striktno nadzirati, pa i cenzurirati, Kini je prije svega važno kontrolirati na koji se način o njoj izvještava u kontekstu pandemije. Znanstvenici koje je tamo poslala Svjetska znanstvena organizacija u Kini će razgovarati s radnicima tržnice i liječnicima u Wuhanu kao i pokušati istražiti slučajeve upale pluća koji su zabilježeni prije prvog potvrđenog slučaja zaraze novim koronavirusom. 

Komentara 5

BH
Bunjevac=Hrvat
07:44 15.01.2021.

Ovo sve smrdi na jednu veliku farsu kojom se želi prikriti tko zna što!Ako je točno sve što se govori o WHO onda su istražitelji isti kao oni koje bi trebali istraživati.Katastrofa!

Avatar majkuvam
majkuvam
08:10 15.01.2021.

Ekipa "znanstvenika" WHO-a dolazi u Kinu sa dva zaražena člana,jel ovo neka smijurija?

SJ
Sve je uzalud
07:11 15.01.2021.

....ova delegacija nosi sa sobom novi virus koji bi trebao niknuti u Kini...ne puštajte ih.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije