Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor

Krčka biskupija: Država nam uzima zemljište koje već 1000 godina pripadaju Crkvi

Svećenićki dom na Krku
07.03.2019.
u 10:35

Deset godina nakon uknjiženja Krčke biskupije riječki se DORH žali na rješenje

I dok država s jedne strane ni nakon 20 godina ne zna koliko nekretnina mora vratiti Crkvi, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci s druge je strane na svoju ruku krenulo imovinu Krčke nadbiskupije upisivati na državu iako je riječ o nekretninama na koje država nikada nije polagala pravo.

Nikad u društvenom vlasništvu

Konkretno, radi se o Svećeničkom domu svetog Josipa i pripadajućih više od tri milijuna četvornih metara zemljišta na otoku Krku u vlasništvu Nadbiskupskog sjemeništa u Zadru, a koje je Zadarska nadbiskupija 2006. prepustila Biskupiji Krk. Godinu poslije Općinski sud u Rijeci, ispostava Mali Lošinj, Biskupiji je dopustio upis nekretnina na ime sjemeništa. Da je Krčka biskupija pritom imala puno pravo na upis vlasništva, dokazuje i zapisnik iz Ureda državne uprave na Malom Lošinju iz 2003. godine. Zadarska nadbiskupija tada je zatražila da se te nekretnine denacionaliziraju, ne znajući koji je njihov pravni status. No u postupku je utvrđeno kako ta imovina nikada nije prenesena u društveno vlasništvo, što znači da ni na koji način kasnije i nije mogla biti prevedena u državno vlasništvo.

Čitavo desetljeće nakon tog uknjiženja za Biskupiju je uslijedio šok – stiglo im je rješenje kojim je isti sud koji je 2006. zabilježio da se radi o njihovu vlasništvu sada prihvatio prigovor riječkog Općinskog državnog odvjetništva na tada doneseno rješenje. Na novo rješenje Biskupija se žalila, a u žalbi postavljaju pitanje kako je Državno odvjetništvo uopće došlo u priliku uložiti prigovor na rješenje kojim je Crkva upisala vlasništvo kada država nije bila stranka u postupku i sporne nekretnine nikada joj nisu pripadale.

“To su nekretnine Crkve već 1000 godina te nikada (do podnošenja ovog prigovora) ni jedna država nije polagala pravo na predmetno zemljište”, navodi se u žalbi Krčke biskupije i dodaje da, shodno tome, Državno odvjetništvo nije stranka u postupku i nikada i nije smjelo primiti rješenje o upisu vlasništva. Uz to, upozoravaju kako iz novog sudskog rješenja proizlazi da je sud u Malom Lošinju de facto odlučio kako sporne nekretnine pripadaju državi iako se, ističe Biskupija, po praksi Vrhovnog suda to može utvrditi isključivo u parničnom, ne i u zemljišnoknjižnom postupku.

Argument DORH-a da je riječ o pašnjacima koje je obuhvatila agrarna reforma iz 1945. godine Biskupija odbija ističući kako je za svaku crkvenu pravnu osobu kojoj su u vrijeme socijalističke Jugoslavije oduzimane nekretnine doneseno rješenje koje će joj se nekretnine oduzeti, a koje ostaviti kao tzv. maksimum, a takvo rješenje vezano uz ove nekretnine nikada nije doneseno. Biskupija po svojim pravnim zastupnicima ističe i kako se agrarna reforma može odnositi isključivo na nekretnine za koje je Jugoslavija donijela takvo rješenje, nikako na sve crkvene nekretnine u Hrvatskoj.

‘Ovo je nova nacionalizacija’

– Ovakvo tumačenje nova je nacionalizacija, protivna hrvatskim zakonima i ugovorima sa Svetom Stolicom – upozoravaju.
Povrat crkvene imovine Zadarske nadbiskupije, dio koje su bile i ove nekretnine na Krku, komplicira činjenica da je upravljanje sjemeništima bilo povjereno Zakladi Zmajević, za koju država u nekim slučajevima tvrdi da je ukinuta iako Crkva inzistira da ona nikada nije ukinuta, da je Crkva sve vrijeme bila vlasnik nekretnina te da se njezino vlasništvo ne može dovesti u pitanje.

Krčka biskupija pak u podnesku kojim pobija najnovije uknjiženje države na vrijedne nekretnine na Krku ističe kako je riječ o kršenju ugovora po kojima Crkva na teritoriju Hrvatske može slobodno uređivati vlastiti ustroj, odnosno osnivati, mijenjati ili dokidati crkvene pravne osobe. Dakle, kada bi Zaklada Zmajević i bila ukinuta, a za to DORH nije priložio dokaze, radilo bi se o pravnom poslu između dviju pravnih osoba koje pripadaju Crkvi, nikako o poslu koji bi se na bilo koji način ticao države, zaključuju u žalbi na novu odluku malološinjskog suda.

VIDEO Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

U Ministarstvu državne imovine jučer su nam potvrdili kako su upoznati s postupanjem DORH-a kada je riječ o crkvenim nekretninama na Krku. Kažu i kako ne znaju tko je DORH za to ovlastio. Pojašnjavaju kako je ovdje riječ o pašnjacima, a poljoprivredno zemljište nije u njihovoj ingerenciji. Ovo je ministarstvo, inače, u nacrtu strategije upravljanja državnom imovinom od 2018. do 2024., nedavno puštenim u javnu raspravu, otkrilo kako je država Crkvi dosad vratila oko 300 milijuna kuna kao zamjenu za oduzete nekretnine koje država ne može vratiti. Pritom su priznali kako država nema popis imovine koju bi trebala vratiti Crkvi, što dodatno komplicira ova imovinskopravna pitanja.

Komentara 46

ZN
Znam
10:41 07.03.2019.

E kad su komunizam pretvorili u demon kratiju

JA
jadranskomore
12:41 07.03.2019.

CKSKH na celu sa svojim drugovima koji su rekli da za referendum treba 10% ukupnih glasaca hrvatke a u svicarskoj koja je 100% vece po broju stanovniuka samo 100.000 i to za one najgrublje stvari recimu referendum za ulaz uu EU, ti isti fasisti sad oduzimaju zemljiste koji su njihovi drugovi 1945 sve oduzeli zidovima i podjelili 1991 medjusobno, kako vidimo Lovro i co sa svojim sefom naredili: sve oduzeti hihihihihhihi

JA
jadranskomore
12:43 07.03.2019.

Moje je misljenje (svak ima pravo na svoje misljenje) da to nije niti jedan jedini katolik koji glasa za ovu zloglasnu jugoslovensko komunisticko partiju na celu sa "katolikom plenkovicem i tzv Lovrom).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije