Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo poljoprivrede na izvanrednoj konferenciji potvrdilo sumnje o opasnoj bolesti

Kravlje ludilo u Hrvatskoj, sva tri nalaza pozitivna

hrv_krave_tx.jpg
import
16.02.2006.
u 19:05

Kao što je Večernji list prvi objavio u svojim izdanjima – kravlje ludilo prvi put stiglo je i u Hrvatsku. Sva tri testa provedena na uzorku moždanog tkiva uzetog od krave zaklane u jednoj klaonici pozitivna su na kravlje ludilo, potvrdio je sinoć na izvanrednoj konferenciji ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Test u Engleskoj
– Uzorke ćemo u nedjelju poslati u referalni centar u Waybridgeu, koji mora potvrditi rezultate. Očekujemo da će to biti u utorak ili srijedu. Zasada u Hrvatskoj postoji temeljita i opravdana sumnja na tu bolest – dodao je ministar Čobanković. Radi se o petogodišnjoj kravi simentalki s jednog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Prema nepotvrđenim informacijama, radi se o selu Ivankovu u istočnoj Slavoniji. Krava je zaklana u registriranoj klaonici 13. veljače. Kao i svim ostalim govedima starijim od 30 mjeseci, dan kasnije uzet joj je uzorak moždanog tkiva i poslan na analizu u Laboratorij za praćenje i dijagnostiku BSE-a Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu. Ravnatelj laboratorija Branko Šostarić potvrdio je da je nakon 24 sati prvi test na kravlje ludilo bio pozitivan, dan kasnije i drugi, a sinoć je i treći potvrdio sumnje na opasnu bolest.

– Odmah su poduzete zakonske mjere sigurnosti. Na klaonici gdje je krava obrađena, tog su dana zaklane još dvije krave. Po dobivanju rezultata naređeno je izoliranje trupova sva tri goveda, otpad od klanja stavljen je pod veterinarski nadzor, izvršena je dezinfekcija i zabranjeno je dalje klanje – pojasnio je Čobanković.

Majka i baka iz uvoza
Kako je rečeno, krava nije pokazivala simptome bolesti. Iz domaćeg je uzgoja, no majka i baka bile su iz uvoza, navodno iz Austrije. Obje su izlučene iz uzgoja 2004. godine.

Oboljela krava dala je dva potomka, koja se nalaze na istom gospodarstvu, koje inače ukupno ima 11 goveda. Budu li rezultati iz Waybridgea pozitivni, cijelo stado će se eutanizirati, a o rezultatima će Ministarstvo obavijestiti zemlju iz koje je stigla baka oboljele krave.

– Krava ima dvije živuće sestre s poznatim nam vlasnicima. Kao što vidite, znamo više o toj kravi nego što mnogi znaju o svojoj obitelji – kazao je Čobanković te dodao da su, sukladno propisanoj proceduri, o nalazu obavijestili Međunarodni ured za zdravlje životinja (OIE) i Europsku komisiju te nadležna veterinarska tijela susjednih država.

Nije potvrđeno kako se krava zarazila, no prema prvim informacijama, seosko gospodarstvo nije hranilo stoku koštanim brašnom. Ravnatelj Veterinarske uprave dr. Mate Brstilo ustvrdio je da meso zaražene krave nije pušteno u prodaju te da, zbog sistema kontrole u registriranim klaonicama, opasnosti za potrošače nema.


Testiranje samo zaklanih krava

Dijagnoza kravljeg ludila može se postaviti samo pretragom tkiva mozga laboratorijskim tehnikama, što znači da bolest do danas nije moguće objektivno potvrditi za života životinje nikakvom laboratorijskom dijagnostičkom pretragom. Klaonice u nas uzorak tkiva mozga svakoga zaklanoga goveda starijeg od 30 mjeseci šalju na analizu u Laboratorij za praćenje i dijagnostiku animalnih spongiformnih encefalopatija Hrvatskoga veterinarskog instituta, a uzorci se uzimaju i od uvozne govedine.


U fazi inkubacije zaraženost se ne vidi

Kravlje ludilo bolest je izazvana proteinskim česticama zvanima prioni. Manifestira se progresivnom degeneracijom mozga, a bolest redovito završava smrću. U fazama inkubacije nemoguće je vidjeti zaraženost organizma (kao što je primjerice elisa, test za sidu prije bilo kakvog znaka bolesti).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije