Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJATELJI ŽIVOTINJA JAVILI

Krava Šarava prva u Hrvatskoj otelila tele na slobodi, a maleni je već dobio i kumu

Foto: Prijatelji životinja
1/4
16.01.2021.
u 15:44

Nikada neće biti vezana lancem niti će se morati bojati klaonice, govore iz udruge

U gomili nesretnih vijesti o tužnim sudbinama životinja s područja pogođenih potresom, tri svinje i trudna krava Šarava iz sela Župić nedaleko Petrinje zamijenili su oštećenu štalu utočišćem Farmica u Našicama.

Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja sudjelovao je u njihovu premještanju u novi dom, zajedno s aktivistima osječke Udruge Pobjede i Farmice i istaknuo da su te životinje glas za sve one koje su bez nade.

„Neopisivo smo sretni što je Šarava jutros mirno i bez straha donijela na svijet svoju bebu. Prvi put u osam godina njezina života dijete joj neće biti oduzeto radi prodaje klaonici, već ga od trenutka rođenja čekaju samo ljubav i lijep život”, dirnuti su aktivisti triju udruga.  

Kažu da je ovo izuzetan događaj i zato što je i u svijetu rijetkost da se tele oteli u utočištu i da svoje prve udahe i korake dočeka na slobodi, a ovo je prvi takav slučaj u Hrvatskoj!

„Većini ljudi rođenje teleta ne znači mnogo, ali za nas koji ih volimo, koji ih ne jedemo i koji ne pijemo mlijeko njihovih majki, ovo je nešto veliko, čudesno, izvanredno i dragocjeno”, oduševljeni su Prijatelji životinja.

Ivana Crnoja iz Udruge Pobjede, koja vodi osječki azil, dodaje: „Danima smo bili u iščekivanju rođenja i potpuno se raspekmezili ugledavši prve prizore Šarave kako sretno i predano, kao svaka životinjska mama, liže svoje dijete. Vodimo azil za pse i ta slika ljubavi potpuno je jednaka onima koje gledamo promatrajući rađanje štenaca u azilu. Sve smo napravili kako je red pa je malena, kao i svaka beba, u meni odmah dobila kumu, a Šarava naše čvrsto obećanje da joj više nitko neće oduzimati mlijeko, već će, kao što je to priroda i namijenila svakoj vrsti, njezino mlijeko biti samo za njezino divno dijete.”

Ivana Varkonji iz Farmice ne može dovoljno nahvaliti predivni karakter Šarave koja ju, poput psa, slijedi u stopu i liže joj ruku:

- Uzbuđena sam i presretna! Prije poroda bila sam vjerojatno napetija od nje, tri noći spavala sam odjevena i u iščekivanju. Veterinar zasad pretpostavlja da je tele curica, ali nismo htjeli uznemiravati Šaravu detaljnim pregledom kako se ne bi uplašila da će ostati i bez ovoga djeteta. Za nas koji spašavamo sve životinje najveće je čudo da se njezina beba rodila u sigurnosti utočišta, okružena ljudima koji su dočekali njezin dolazak na svijet s puno ljubavi i za nju i za njezinu mamu. Nikada neće biti vezana lancem niti će se morati bojati klaonice, govori Varkonji. No, kasnije je ipak potvrđeno da je Šarava rodila muško tele.

Trebaju im financijska sredstva za gradnju ograde oko utočišta, nove štale i prostorija za novoprimljene životinje, kao i za hranu i liječenje životinja. Pomoći im se može uplatom donacije na: IBAN: HR5923400091110916596, SWIFT: PBZGHR2X, PayPal: farmicanasice@gmail.com.

Komentara 8

VI
vidum
15:47 16.01.2021.

Inače, krave su oduvijek rađale.

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
18:47 16.01.2021.

Bolesnici, i to opasni bolesnici

DU
Deleted user
17:19 16.01.2021.

Dobit će beba darove , baš ide nova tranša poticaja , za našu djecu u Prigorju eventualno tisuću kuna ,za poticaje barem pet tisuća , za neobrađeno zemljište deset tisuća kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije