Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene na čelu kartela (4)

Ostavila je 250 leševa, a sinu je dala ime Michael Corleone

Griselda Blanco
Foto: Privatni album
1/2
31.08.2017.
u 16:14

Uhićena je u svom domu u Kaliforniji, a inspektor DEA-e otišao je do nje, poljubio je i rekao: “Griselda, tako mi je drago što vas vidim!”

Iako na spomen Medellina i krijumčarenja golemih količina kokaina veći dio javnosti pomisli na jednog od najvećih narkobosova svih vremena, Pabla Emilija Escobara, iz ovog grada u središtu Kolumbije došla je još jedna osoba koja je u začecima unosnog biznisa trgovine drogom iz zemalja Južne Amerike u SAD zadavala glavobolje agentima američke DEA-e.

Samo najskuplji šampanjac

Dok su Escobara svi nazivali kraljem kokaina, Kolumbijka Griselda Blanco poznata je pod nadimkom “kraljica kokaina”. Upravo je ona pionirka krijumčarenja bijelog praha u Miami brodovima i zrakoplovima i prva je uvela krijumčarenje droge pomoću mula (osoba koja u svojem tijelu prenose drogu preko granica). Griselda Blanco rodila se 1943., a odrasla je u sirotinjskim naseljima Medellina, gdje je vladalo iznimno veliko nasilje i siromaštvo. Djetinjstvo je provela s majkom zlostavljačicom pa je već od rane dobi bila prisiljena brinuti se za sebe, što je u surovom sirotinjskom naselju podrazumijevalo i teški kriminal. Svoju okrutnu narav pokazala je još kao djevojčica, otevši dječaka iz bogate obitelji. Kriminalnu karijeru nastavila je kao prostitutka, no vrlo brzo okrenula se poslu s drogom. Blanco je iz tri braka imala četiri sina, a narkokartel je vodila s njih trojicom. Dva sina i sva tri muža ubijena su u obračunima između narkokartela.

Kraljica kokaina živjela je u skladu sa svojim nadimkom, baš kao pravi gangster, a njezin lifestyle uključivao je i velike zabave u kojima je najskuplji šampanjac tekao u potocima, u garaži njezinih vila bili su parkirani najskuplji automobili, a koliko se uživjela u ulogu velike mafijašice, govori i činjenica da je jednom sinu dala ime Michael Corleone, prema glavnom liku kultne trilogije Kum. Prema nekim informacijama, naručila je 250 ubojstava, a policija ju je uspjela povezati s njih 40.

– Ni ne znamo koliko je ubojstva u Kolumbiji naredila. Bilo ih je sigurno više desetaka. Bila je sociopat, ljude je ubijala jer nije bila njima zadovoljna, zbog duga, ako bi ju zeznuli na pošiljci ili ako joj se nije svidio način na koji su je pogledali – izjavio je američki tužitelj Stephen Schlessinger koji ju je istraživao.

Kao kolumbijska domaćica

Unatoč velikom broju kaznenih djela, Blanco je zapravo na sudu zapravo dobila i relativno blagu kaznu zbog seks-skandala glavnog svjedoka i tajnika u Uredu državnog odvjetnika u Miamiju.

Veliki uspon kao organizatorice krijumčarenja drogom započeo je kada se doselila u New York i počela trgovati marihuanom. No, vrlo brzo prepoznala je kako je trgovina kokainom znatno unosnija, a prijenos jednostavniji. Jedan od agenata DEA-e, koji su je pratili u stopu, opisali su je kao osobu koja je vrlo lako pronalazila “sljedbenike”, odnosno ljude koji će joj biti odani i raditi za nju u bilo kakvim uvjetima.

– Svatko tko je radio za nju, znao je da nikada od nekoga neće tražiti da učini nešto što i sama neće učiniti – ispričao je za Miami Herald DEA-in agent Bob Palombo. Isti taj agent uhitio ju je 1985. nakon desetljeća istrage. Uhićena je u svom domu u Kaliforniji, a Palombo je otišao do nje, poljubio je i rekao: “Griselda, tako mi je drago što vas vidim!” Bila je zapanjena kada su joj agenti DEA-e upali u kuću, a zatekli su je kako leži na krevetu i čita Bibliju. Odslužila je 19 godina, a 2004. je, u dobi od 61 godine, deportirana u Kolumbiju. Prestala je sa svim ilegalnim aktivnosti i mirno je živjela u bogatom naselju u Medellinu. Po rodnom Medellinu kretala se neprimjetno i neugledno odjevena izgledajući baš poput bilo koje kolumbijske domaćice. Na kraju je život skončala na isti način kao što je uhićena 1985. – s Biblijom na prsima. Naime, kraljica kokaina ustrijeljena je dok je izlazila iz lokalne mesnice – s dva hica u glavu. Vidjevši da neće preživjeti, trudna snaha, koja ju je čekala u automobilu, položila joj je Bibliju na prsa dok je Blanco umirala.

Komentara 1

Avatar patkovic
patkovic
17:24 31.08.2017.

povukla se ali neki stari dug nije oprošten

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije