Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urdangarin na mukama

Kraljev zet mora platiti jamčevinu od 8,2 mil. € ili ostaje bez imovine

inaki urdangarin,portal
Reuters/PIXSELL
31.01.2013.
u 23:00

Urdangarinu se sudi jer je s računa neprofitne organizacije prebacio 5 milijuna eura svojim offshore-tvrtkama

Sud u Palma de Mallorci odredio je Inaki Urdangarinu, zetu španjolskog kralja Juana Carlosa, jamčevinu od vrtoglavih 8,2 milijuna eura kako bi suđenje za korupciju koje se protiv njega vodi mogao pratiti sa slobode. Urdangarina se tereti da je kao predsjednik Noore Instituta, neprofitne organizacije koju vod već dugi niz godina, preusmjerio pet milijuna eura na bankovne račune svoje offshore-kompanije.

Offshore tvrtke

Prema optužnici Urdangarin, inače bivši olimpijac i poznati rukometaš, udružio se s partnerom iz tvrtke Diegom Torresom kako bi na temelju svog braka s princezom Cristinom izvukao što je moguće više materijalne koristi od sponzorstva diljem Španjolske. Poštujući Urdangarinovu pripadnost kraljevskoj obitelji, ako ne plati jamčevinu, on neće biti pritvoren do kraja suđenja, no bit će mu nepovratno konfiscirana sva imovina. Suđenje zetu Juana Carlosa svakako je najveći, ali ne i jedini skandal koji kraljevsku obitelj Bourbon prati posljednjih godina.

Prije samo nekoliko mjeseci Felipe, unuk Juana Carlosa, propucao si je desnu nogu kad je vježbao gađanje na imanju svoga oca. Problem je u tome što je Felipe tad imao samo 13 godina, godinu dana manje nego što španjolski zakoni propisuju da mora imati osoba koja dolazi u bilo kakav doticaj s oružjem. Neposredno nakon toga sam je kralj Juan Carlos slomio kuk u lovu na slonove koji je bio potajno organiziran u Africi, a za što su španjolski porezni obveznici izdvojili stotine tisuća eura.

Što je još gore, kada su mediji po cijelom slučaju počeli dublje kopati, otkrilo se da to nije bio prvi kraljev egzotični lov na račun poreznih obveznika, i to u vrijeme kada država balansira na rubu bankrota.

Katastrofalna godina

– Bez ikakve sumnje, prošlih je godinu dana bilo katastrofalno što se tiče ugleda Bourbona – kaže španjolski novinar Mabel Galaz.

Španjolska kraljevska obitelj u proteklih je nekoliko desetljeća uživala ogromne simpatije domaće javnosti, a ni mediji, uključujući čak i tabloide, nisu preduboko kopali po prvoj obitelji Španjolske.

A materijala za kopanje uistinu je bilo dovoljno. Od toga da je princeza Felitia bila ovisna o lijekovima za kontrolu poremećaja prehrane, da je zbog svega prošla i plastičnu operaciju, preko cijelog niza ljubavnih afera koje su potresale kraljevsku obitelj, do toga da su neki pripadnici Bourbona bili upleteni u prilično sumnjive sastanke i poslove s arapskim šeicima.

– Opće je prihvaćeno i uvriježeno mišljenje u Španjolskoj da je kralj spasitelj demokracije. On je još 1978. spriječio pokušaj državnog udara, nakon toga se i sam odrekao vlasti u korist parlamenta. Zbog toga je oduvijek vrlo popularan među narodom. Ta se slika sad, u jeku ovih skandala kraljevske obitelji, polako mijenja – kaže Julian Casanova, profesor povijesti sa sveučilišta u Zaragozi.

>> Španjolski kraljevski par ne slavi zlatni pir zbog kraljeve afere?

>> Kraljevi gafovi: Španjolci bez posla, a Juan Carlos troši novac na safari

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije