Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol VL-a
Povratak na članak

Kralj Tomislav: Tog hrvatskog velikana treba bolje upoznati

Lipovac: Česi su svog prvog vladara proglasili svetim, a mi smo to propustili.

Komentari 32

CO
Covjek
19:36 21.03.2018.

Predlazem da se fokusiramo na događaje jos dalje u proslosti. Recimo krapinski pracovjek, takodjer Hrvat i katolik zasluzuje vise postovanja. Ajmo to rijesit za pocetak, pa ce nam biti puno lakse obracunati se s 2018....ekonomijom, demografijom, ekologijom....jer zapravo ako nee zivis u proslosti - nisi Hrvat. Komunjaro...

VL
FI
filipsbilliard
21:20 21.03.2018.

slaven letica...na konju...

VL
DU
Deleted user
20:36 21.03.2018.

Kako mu se zvaše brat iz Srbije??

VL
DU
Deleted user
22:37 21.03.2018.

Jel' i kralj Tomo iz Irana?Za koju godinu proglasiti će ga vladarem Babilona i cijele Perzije.

VL
DU
Deleted user
20:52 21.03.2018.

Braćo moja verujte da su to sve srpskohrvatski mitovi.Jedini kralj ovde na ovim našim napaćenim prostorima je Tile,Josip Broz.Pozdrav iz BG.YU.

VL
Avatar kobra11
kobra11
23:03 21.03.2018.

ilijan: Prati Blokiraj Imaš Bašćansku ploču naj starije Hrvatsko pismo na glagoljici... ................. hahahahahahaha pozvaš se na falsifikat “Bašćanska ploča” koju su ideolozi hrvatstva nazivali “temeljnim spomenikom hrvatske pismenosti” i datirali je u 11. vijek. Na toj ploči neki svećenikki svećenik spominje kralja Zvonimira. Ploču je “pronašao” Ivan Kukuljević Sakcinski. Međutim, najnovije analize su pokazale da je ploča falsifikat. Oblik i stil ploče nemaju veze sa 11. vijekom. Crkva u kojoj je ploča pronađena građena je najranije u 14. vijeku u stilu kasne romanike. Kako je ploča korištena u crkvi kao pregrada, izrađena je kada i crkva. Na ploči se nalazio neki reljef preko kojeg su falsifikatori uklesali sadašnji tekst. Kada je sve ovo otkriveno, hrvatski su istoričari rekli da iako je ploča faslifikat, možda je postojao neki tekst koji spominje Zvonimira, pa je stoljećima kasnije isklesan u ploči. Možda, a možda ga je isklesao i vanzemaljac.

VL
DU
Deleted user
21:29 21.03.2018.

ostavite se kopanja po hr proslosti..sve ce te ukakiti..pa heba vas vrag..jos niste rijesili povijest od pri dvadeset..sedamdeset godina a vi..ka kokosi..tuckate i nagadjate onu od pri desetke i kusur stoljeca..

VL
OO
onako_ovlaš
20:34 21.03.2018.

umjesto njegivanja kiča,i to zakašnjelog kiča,večernjaku bi bilo uputnije,ako želi biti suvremen i koristan,prirediti i objaviti specijal o prevladavanju prošlosti iliti suočavanju s prošlošću u kojemu bi metodički i razvidno izložili,razložili i obrazložili što i kako s komunističkim i jugoslavenskimm totalitarnim naslagama u hrvatkoj misli i društvu,politici i kulturi,navikama i mentalitetu,kako napustiti tu pogubnu i jalovu tradiciju koja se još uvijek nudi kao jedini moguću okvir u kojemu se hrvatska treba kretati i okretati,sve ostalo je kič prizemna romantika koja ne pogađa,dapače,sasma promašuje

VL
TE
Teuta
21:11 21.03.2018.

Pa oni koji zele znati vise (a ne znaju mnogo) mogu, primjerice, otici korak dalje u povijest pa potraziti poveznicu izmedju kneza Domagoja (oko 870th), prije njega uvidjeti ce da je Primorskom Hrvatskom (ovo je o Primorskoj trenutno rijec), vladao knez Trpimir. On je pak u vladavini naslijedio kneza Mislava kojem je prethodnik bio knez Vladislav. Prije njega vladao je tim nasim prostorima knez Borna za kojega se smatra da je bio sin kneza Viseslava. ime kneza Visesalva nalazi se uklesano na tzv. "Viseslavovoj krstionici". od njega nekako datira bas eto, ime hrvatsko u povijesnim izvorima. Dakle, tijekom vise od 100 godina prije nego je za Prvoga Kralja Hrvatskoga okrunjen kralj Tomislav (mukotrpno) su knezovi odrzavali kontinuirano povijest hrvatsku na tim prostorima. I onda (oni koji ne znaju mnogo) hoce znati vise o kralju Tomislavu, neki veleci kako se i ne dicimo dovoljno vlastitom povijescu. Pa, mozda bi trebali doista.

VL
DU
Deleted user
22:14 21.03.2018.

samo cesar i rimski carevi su naši preci... a ne neki slavići...

VL
MI
misho32
22:23 21.03.2018.

ignoranti koji nemaju pojma pišu o hrvatskoj povijesti. Našu povijest pisali su uvijek neprijatelji a to rade i danas. Tako su izmislili i učili nas u školama da su se Hrvati doselili iz nekih Pripjatskih močvara , a mi smo smo autohtoni narod na dinarskom području .Sada se prešućuje tri stoljeća hrvatske povijesti jer su Hrvati prije svih ostalih naroda stvorili svoju državu na području Dalmacije i Panonije.

VL
Avatar CROCLEUNA
CROCLEUNA
20:49 21.03.2018.

Deretićevi sljedbenici pomalo i prema očekivanjima mnogo glasni i zastupljeni kada je HR povijest na tapeti, bilo srednjovjekovlje, renesansa, industrijska revolucija, recentno 20. stoljeće, you name it - oni su tu da promiču Deretićevu mitomaniju kroz niz ponekad više, ponekad manje šeprtljavo sitnih istina ugacanih u golemo blato laži iz kuhinje beogradske čaršije. Što im je cilj, pa uvjeriti nas da smo svi Srbi! Bre... Vide tako oni Srbina u Kulinu banu, Stjepanu Kotromaniću, pazi ovo - u Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću !!! -mislim jbt!!), pa zašto ne bi onda išli i korak dalje, pa Srbima proglasili i Šubiće, Zrinske, a ako već ne mogu negirati njihovo postojanje tada srpsko ime treba nadjenuti i Tomislavu, Trpimiru, Borni. Zagazit će oni tako bez kompleksa u razdoblje kada povijesna znanost ne zna za ikakav geografski entitet , cjelinu kao Srbiju, pa tako si zmozgati i rješenje za tu njihovim vijugama tek sitnu prepereku. Kada na karti ne vidiš Srbiju ( 8, 9, 10 to stoljeće) jednostavno proglasi sve tada postojeće državne, geografske obike spskima. I tako Travunja, Zahumlje, Duklja, Bosna, Paganija sa Bračom i Makarskom - sve postade Srbija u tim oboljelim tikvendurama. Mnogo smešno, bre..

VL
MI
misho32
23:23 21.03.2018.

Mi Hrvati imaju slavnu povijest sa kojom se možemo ponositi ,Stvorili smo u 7. stoljeću Bijelu i Crvenu Hrvatsku državu prije svih ostalih europskih naroda. U vrijeme Tomislava Hrvatska je bila velesila na kopnu i moru. Neprijateljske politike koje nasoje nas nastoje zatrti , negiraju i iskrivljuju našu slavnu povijest. Zbunjuju sa svojim izmišljotinama naroda, tako da uopće ne poznaje svoju pravu povijest. .

VL
KO
komunikolog
19:11 21.03.2018.

Po ovim komentarima čini mi se da koalicijske partnere HDZ-a najviše zanima Kralj Tomislav. Samo ne znam jesu li ovi koji žive u HR ili ovi što svako dvije godine (ako treba i češće) sa Lastom doputuju?

VL
LU
Lujo123
20:32 21.03.2018.

eheeeeej četnici od kud ste izmigoljili u ovolikom broju?!

VL
Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
19:43 21.03.2018.

Evo stižu srpski komentatori, puni Karađićeve povijesti. A bome životni standard, BDP i gospodarstvo im isto žive u prošlosti. Dan danas umirem od smijeha kad su mi susjedi u Zagorju objasnili da Srbi zbilja imaju grad koji se zove Niš i da tamo nema - NIŠ hahahhahaha

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.