Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnivač Srpske

Krajišnik: Republika Srpska nije država, ona je samo dio BiH

momčilo krajišnik (1)
REUTERS/PIXSELL
28.09.2013.
u 15:45

Zločinac dao intervju: Slobodan Milošević Bošnjacima je dao Sarajevo uz čašu viskija i vi ga trebate slaviti, kazao je Momčilo Krajišnik.

Bosanski Srbin i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je proveo 13 i pol godina u zatvoru zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva, šokirao je svoje sunarodnjake izjavom da Republika Srpska nije država.

– Međunarodno priznati subjekt – država jest Bosna i Hercegovina. I tu nema spora. Ja nikad neću reći da je Republika Srpska država u pravom smislu. RS je jedan dio BiH i točka – kazao je Momčilo Krajišnik, jedan od osnivača RS-a, u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem, za "Centralni dnevnik" sarajevskog FACE TV-a.

BiH podijeljena 1993.

Priznao je Krajišnik u emisiji, koja će biti emitirana danas u 18.45 sati, da je podjela BiH dogovorena još 1993., ali da je krvavi rat trajao još dvije i pol godine dok se na terenu nije postignut omjer 51 posto za Federaciju i 49 posto za Republiku Srpsku. Za Krajišnika je Slobodan Milošević glavni "krivac" što je Sarajevo pripalo Federaciji, a ne Republici Srpskoj.

– Nemam simpatija prema Miloševiću jer vam je dao Sarajevo. Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija. Ako bi netko trebao slaviti Miloševića, onda ste to vi – kazao je Krajišnik.

Krajišnik svoje najljuće protivnike u ratu, vođe muslimanskog naroda Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića ne smatra ratnim zločincima. Naprotiv, pohvalio je njihovo djelovanje u ratu od 1992. do 1995. godine.

– Na našoj strani ljudi optužuju Aliju Izetbegovića, Silajdžića i druge, a ja smatram da su oni radili i trudili se koliko su znali i umjeli. Ja im nikada ne bih sudio jer smatram da oni nisu krivi – još jednom je iznenadio Momčilo Krajišnik bosansku i srbijansku javnost.

Momčilo Krajišnik bio je predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Priznaje zločine

Krajišnik je optužen za zločine, etničko čišćenje i genocid u BiH. Uhitili su ga 3. travnja 2000. francuski komandosi u sklopu SFOR-a i bio je pritvoren u zatvoru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu i u V. Britaniji. Oslobođen je optužbi za genocid i osuđen na 27 godina zatvora. Sud mu je poslije smanjio kaznu na 20 godine, a pušten je prije mjesec dana nakon odslužene dvije trećine kazne.

– Etiketa ratnog zločinca jest prava kazna – kazao je Krajišnik za FACE TV.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije