Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporo.hr

Krah Hitro.hr-a: Otvaranje tvrtke opet traje tjednima

papiri
Ilustracija
08.02.2011.
u 08:15

"Prošla su već dva tjedna otkad sam krenuo registrirati tvrtku, ali još ništa", kaže naš čitatelj

U uvjetima gospodarskog kraha i rekordne nezaposlenosti, svi koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa od 1. siječnja ove godine spotiču se zbog birokracije već na prvom koraku, imenu tvrtke, što znatno usporava i poskupljuje otvaranje tvrtke.

Naime, servis Vlade RH za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom, Hitro.hr, više nije dužan provjeravati ime koje planirate dati tvrtki. Od Nove godine taj posao radi Trgovački sud zbog primjene Zakona o područjima i sjedištima sudova.

Tri tvrtke "Sedmo čulo"

– Procedura je do sada bila vrlo jednostavna. Trebalo je samo doći u Hitro.hr, gdje su na internetu provjerili može li se tvrtka zvati kako ste zamislili. Nakon toga bi javni bilježnik ovjerio potrebne dokumente. Preko Hitro.hr-a cijela procedura bila je gotova u tjedan dana.

Nova procedura od 1. siječnja znatno se zakomplicirala. U Hitro.hr-u kažu da oni više ne mogu odobriti ime firme, to radi isključivo sud – požalio se jedan čitatelj. Provjerili smo kako stvari funkcioniraju na terenu. Krenuli smo u Finu registrirati tvrtku. Na šalteru Hitro.hr-a nije bilo stranki.

– Dobar dan. Želio bih otvoriti vlastitu tvrtku. Što mi je sve potrebno? – pitali smo. Ljubazna djelatnica potvrdila je da je situacija složenija nego prije.

– Od Nove godine situacija je malo nezgodna jer ime tvrtke više ne provjeravamo mi, nego Trgovački sud, ali ni on nije dužan potvrditi hoćete li s tim imenom uspjeti otvoriti tvrtku. Sada građani mogu proći cijelu proceduru da bismo ih na kraju mi morali vratiti na početak jer im Trgovački sud nije odobrio ime – kazala je djelatnica i ljubazno nam dala broj službe za provjeru imena u Trgovačkom sudu koji, kazala je, svaki dan radi od 13 do 14 sati. Djelatnica Hitro.hr-a sama se ponudila da na internetskim stranicama provjeri postoji li već u Hrvatskoj tvrtka s imenom koje smo odabrali.

– Postoje već tri “Sedma čula” u Hrvatskoj. Sumnjam da će proći i savjetujem vam drugo ime – kazala je djelatnica Hitro.hr-a. Na naš novi prijedlog “Arhimed i krugovi” veselo se nasmijala i rekla da takva tvrtka sigurno ne postoji, a nakon što je to i potvrdila provjerom na internetskim stranicama Trgovačkog suda, savjetovala je da odmah idemo k javnom bilježniku.

– Najbolje je da odete s imenom tvrtke odmah k javnom bilježniku, a ako vam ga Trgovački sud odbije, morat ćete ponovno platiti 400 kuna za novo ime – objasnila je djelatnica Hitro.hr-a. Pitanje je tko je stvarno zadužen za odobravanje imena i tko može jemčiti da vam 10 ili 100 puta neće odobriti ime tvrtke, a tada bi se trošak mogao popeti na tisuće kuna, a procedura bi mogla trajati mjesecima.

Rok 24 sata, a čeka 7 dana

Trgovački sud počeli smo zvati u 13 sati, ali do 13.45 nitko se nije javljao na telefon. Napokon.

– Recite ime tvrtke – kazao je djelatnik suda.

– Postoji “Sedmo nebo distribucija”. Možete otići k javnom bilježniku, ali nije sigurno da će vam sudac odobriti to ime – kazao je djelatnik Trgovačkog suda.

– Danas su točno dva tjedna otkad sam krenuo registrirati tvrtku, ali još ništa. Igraju s nama ping-pong. Uplatio sam 20.000 kuna temeljnog kapitala i gotovo 4000 kn bilježniku. Najgore od svega je što na stranicama Hitro.hr-a piše da se tvrtka preko interneta može otvoriti u 24 sata. Probao sam i tako, ali već je 7. dan i ništa od svega. Djelatnica Hitro.hr-a rekla mi je da na webu krivo piše rok od 24 sata, a da oni to ne mogu ispraviti. Ne znam tko tu koga... – razočaran je čitatelj koji bi rado krenuo u biznis, ali mu birokracija – ne da.

Komentara 72

OB
-obrisani-
17:05 08.02.2011.

Fimi-medija,,,eh koja pinka je krknuta,,ehhh

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:53 08.02.2011.

pitanje za ovog \"novinara\" koji je pisao tekst: od kuda je izvukao naziv \"TRGOVAČKI SUDAC\"??? Tako nešto ne postoji - postoji sudac Trgovačkog suda

TM
trade_mark
09:14 08.02.2011.

kako... hrvatski!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije